Clotilde Armand, urmărită penal. Ce acuzații i se aduc primarului de la Sectorul 1
- Iulia Moraru
- 29 august 2023, 12:10
Procurori din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 1 Bucureşti au anunţat, marţi, că au dispus efectuarea urmăririi penale faţă primarul Sectorului 1 pentru cinci fapte de folosire a funcţiei pentru favorizarea unor persoane, în formă continuată.
Update 2. În ordonanţă procurorilor se arată că suspecta Clotilde Armand ar fi semnat o dispoziţie prin care s-a desemnat manager al proiectului "îmbunătăţirea capacităţii administrative locale privind dezvoltarea, implementarea şi promovarea măsurilor anticorupţie ", cod proiect MySMIS 152134, cod SIPOCA 1151 şi ca urmare a acestui act a realizat foloase materiale constând în venituri aferente activităţilor prestate în calitatea de manager de proiect.
Clotilde Armand, urmărită penal
De asemenea, anchetatorii precizează că suspecta ar fi semnat o dispoziţie prin care şi-a majorat indemnizaţia de bază brută aferentă lunii aprilie 2022, cu suma de 3.744 lei, pentru timpul lucrat în luna aprilie 2022 în cadrul echipei de management a proiectului cod MySMIS 152134, cod SIPOCA 1151, dispunând totodată aducerea la îndeplinire a prevederilor dispoziţiei şi ar fi semnat o dispoziţie prin care şi-ar fi majorat indemnizaţia de bază brută aferentă lunii mai 2022, cu suma de 5.616 lei, pentru timpul lucrat în luna mai 2022 în cadrul echipei de management a proiectului cod MySMIS 152134, cod SIPOCA 1151, dispunând totodată aducerea la îndeplinire a prevederilor dispoziţiei.
Clotilde Armand și-a majorat indemnizația
Totodată, Parchetul arată că suspecta ar fi semnat o dispoziţie prin care şi-a majorat indemnizaţia de bază brută aferentă lunii iunie 2022, cu suma de 3.744 lei, pentru timpul lucrat în luna iunie 2022 în cadrul echipei de management a proiectului cod MySMIS 152134, cod SIPOCA 1151, dispunând totodată aducerea la îndeplinire a prevederilor dispoziţiei.
Tot în acest caz, anchetatorii spun că suspecta ar fi semnat o dispoziţie prin care şi-a majorat indemnizaţia de bază brută aferentă lunii iulie 2022, cu suma de 5.616 lei, pentru timpul lucrat în luna iulie 2022 în cadrul echipei de management a proiectului cod MySMIS 152134, cod SIPOCA 1151, dispunând totodată aducerea la îndeplinire a prevederilor dispoziţiei.
Dosarul s-a constituit ca urmare a sesizării formulate de către Agenţia Naţională de Integritate, informează Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 1.
Clotilde Armand se apără
Update 1. Clotilde Armand a declarat, după ieșirea de la audieri, că a fost oficial pusă sub suspiciune în ceea ce privește remunerația pe care a primit-o în contextul unui proiect european destinat implementării unor măsuri anticorupție.
„Am venit la Parchet la solicitarea domnului procuror pentru a lămuri situaţia de la ANI, bazată pe plângerea lui Dan Tudorache. Mi s-a adus la cunoştinţă calitatea de suspect, înţeleg că aceasta este procedura.
Cum că aş fi fost remunerată ilegal cu 3.000 euro într-un proiect european în care am implementat măsuri anticorupţie la Primăria Sectorului 1.
Un proiect care a fost finalizat cu succes, la sfârşitul lunii mai: 60 de funcţionari publici au participat la cursuri de formare/instruire în domeniul prevenirii corupţiei, transparenţei, eticii şi integrităţii, a fost creat un registru al riscurilor de corupţie la nivelul administraţiei locale din Sectorul 1, au fost elaborate proceduri operaţionale privind managementul riscurilor de corupţie şi stabilirea măsurilor preventive anticorupţie la nivelul Primăriei Sectorului 1 şi au fost derulate campanii de conştientizare privind riscul expunerii la faptele de corupţie”, a declarat Clotilde Armand, citată într-un comunicat al Primăriei Sectorului 1.
Conform afirmațiilor primarului, Primăria Sectorului 1 a fost una dintre primele administrații locale din România care a primit certificarea pentru sistemul de management anti-mită.
Ea spune că a respectat legea în cazul proiectului pe fonduri europene şi a contestat în instanţă raportul ANI.
Știre inițială:
Clotilde Armand a fost acuzată de ANI că s-a folosit de funcția de edil al Sectorului 1 al Capitalei să obțină venituri pentru sine. Agenția sesizase Parchetul în cazul acesteia.
Clotilde Armand, audiată de procurori
În luna noiembrie a anului 2022, ANI a comunicat că a identificat o situație de conflict de interese în legătură cu Clotilde Armand. Această concluzie a fost trasă după ce edilul a semnat dispozițiile care au rezultat în numirea sa în calitate de manager al proiectului „Îmbunătățirea capacității administrative locale privind dezvoltarea, implementarea și promovarea măsurilor anticorupție”.
Proiectul era finanțat din fonduri europene, iar din funcția pe care și-a dat-o, Armand ar fi câștigat pentru sine 18.720 de lei.
Curtea de Apel București a respins, luni, 13 martie, cererea depusă de Clotilde Armand. Prin aceasta cerea suspendarea raportului de cercetare al ANI. Ea a stabilit că primarul Sectorului 1 se află în conflict de interese și în incompatibilitate.
„Respinge cererea de suspendare a Raportului de evaluare nr. 49614/G/II/04.11.2022 ca lipsită de interes. Cu drept de recurs în termen de 5 zile de la comunicare, cererea de exercitare a căii de atac urmând a fi depusă la Curtea de Apel Bucureşti. Pronunţată astăzi, 13.03.2023, prin punerea soluţiei la dispoziţia părţilor, prin mijlocirea grefei instanţei”, se arată în decizia Curții de Apel București.
Edilul sectorului 1 neagă acuzațiile
Edilul sectorului 1 se află încă din 18 februarie 2022 în incompatibilitate. Ea a exercitat simultan funcția de primar al Sectorului 1 și funcția remunerată de manager de proiect. Ea nu a respectat astfel dispozițiile art. 87, alin. (1), lit. k) din Legea nr. 161/2003. În cazul lui Clotide Armand, sesizarea a fost trimisă de ANI Parchetului General, procurorii urmând a deschide un dosar penal.
Imediat după ce a fost acuzată de conflict de interese și incompatibilitate, edilul Sectorului 1 a transmis pe Facebook un mesaj:
„Gata! M-au prins… Glumesc. Nu aveau ce. Am citit astăzi comunicatul ANI, pot să vă spun că am respectat legea în cazul proiectului „Îmbunătățirea capacității administrative locale privind dezvoltarea, implementarea și promovarea măsurilor anticorupție”, este o parte a mesajului.