Cleopatra și Roma: povestea de iubire cu doi mari lideri, Caesar și Marcus Antonius

Cleopatra și Roma: povestea de iubire cu doi mari lideri, Caesar și Marcus Antonius

Cleopatra și Roma: povestea de iubire cu doi mari lideri, Caesar și Marcus Antonius. Teatrul și cinematografia au imortalizat aceste povești de iubire

Cleopatra și Roma: povestea de iubire cu doi mari lideri, Caesar și Marcus Antonius. Teatrul și cinematografia au imortalizat aceste povești de iubire.

Cleopatra VII Filopator s-a născut în ianuarie 69 î.Hr., la Alexandria, în Egiptul Ptolemaic.  A fost fiica faraonului Ptolemeu XII. Tentația puterii a fost foarte mare în Egipt. Teatrul și cinematografia au insistat pe faptul că Egiptul sub Cleopatra a dorit să accepte o tutelă sau o coabitare cu Roma. Adevărul este că Roma își întinsese de mult informatorii în Egipt, căutând pretextul intervenției. Asta în contextul în care lupta pentru putere atinsese cote ridicate în Egiptul aflat în ultima etapă a independenței sale, Ptolemaică sau Lagidă, parte a epocii mai largi elenistice.

Cleopatra, iubita lui Caesar

Caesar își înfrânge rivalul principal Cnaeus Pompeius Magnus la Pharsalos, în 9 august 48 î.Hr. Acesta fuge în Egipt, însă de teama romanilor, Ptolemeu al XIII-lea, regele Egiptului, frate și soț al Cleopatrei, ordonă execuția lui Pompeius, dar Cleopatra, soția sa și colegă ca statut regal are pretextul să-și lichideze fratele, cu care deja era în conflict. Dar oare cum ajunge Cleopatra la tron? Istoria arată că nu era singura pretendentă. Berenike, sora sa încercase să saboteze tronul tatălui ei prin 58 î.Hr. Atunci, pe fondul unei revolte, Ptolemeu XII acceptase statutul de rege clientelar al Romei și alături de Cleopatra locuise la Roma. În 55 î.Hr, Ptolemeu-tatăl și Cleopatra fiica revin în Egipt cu ajutor roman. Berenike este ucisă și Ptolemeu mai domnește patru ani, murind în anul 51 î.Hr. În Egipt căsătoria fratelui cu sora era permisă, respectându-se cultul zeiței Isis căsătorite cu fratele ei, zeul Osiris. Așadar, Pompeius se refugiase în 48, în virtutea statutului de alianță dintre Roma și Egipt.

Ne puteți urmări și pe Google News

Regele Vercingetorix, înfrânt

Caius Iulius Caesar se născuse în anul 100 î.Hr. în nobilimea Romei și până prin anii 60 ai secolului I î.Hr. nu strălucise prin comandamente militare, călătorise în Bithynia, la regele Nicomedes, făcuse politica facțiunii „popularilor”. Situația de după înfrângerea revoltelor sclavilor îl aduce alături de Crassus, victorios contra lui Spartacus și Pompei, acesta din urmă, victorios contra lui Mithridate. Caesar era omul nobilimii, în timp ce Pompeius și Crassus erau oameni cu victorii militare în spate. Caesar în 52 î.Hr. învinge rezistența regelui Vercingetorix și prin 50-49, intră în conflict cu Pompei după ce Crassus căzuse într-o luptă cu parții la Carrhae în 54 î.Hr. Acesta era contextul sejurului la Roma, al Cleopatrei, care fire dezghețată, știe să aleagă.

Cum s-a născut relația de iubire

Așa ajunge Caesar să devină iubit al Cleopatrei. În 46 î.Hr., Sosigene al Alexandriei, învățat, filosof, astronom creează calendarul iulian. Cleopatra visează ca să sea pe tron alături de Caesar dar el se încoronează dictator pe viață, alături de zeița Roma, Cleopatra nu e decât o decorațiune scumpă, dar un simplu accesoriu la carul triumfal al lui Casear. Din relația lor se naște Cesarion, un fiu, despre care nu se știe dacă a murit pe fondul persecuțiilor lui Brutus și Cassius ori a fost ucis de Octavian, ca să o lovească pe Cleopatra, care devenise iubita lui Marcus Antonius.

Regina, iubita lui Marcus Antonius

Triumviratul Antonius-Octavianus-Lepidus apare în contextul asasinării lui Caesar la Idele lui Marte -15 martie 44 î.Hr. Antonius era comandantul cavaleriei romane, se considera omul de mână forte al lui Caesar. Caesar era familist, l-a preferat pe Octavianus, un nepot care încă juca jocuri puerile cu Agrippa și Maecena tovarășii săi de care nu se va despărți nici când va ajunge împărat. Lepidus era o figură ștearsă, fost mare preot sau pontifex maximus,  menit să completeze opoziția deja vizibilă Antonius-Octavianus. Octavianus controla Italia, Gallia, Egiptul și Orientul reveneau lui Antonius, iar Hispania și vestul Africii revenea lui Lepidus, fost mare pontif care va ieși din combinație după căderea lui Antonius, fiind implicat într-o tentativă de lichidare a lui Augustus. Va muri într-un anonimat relativ prin anii 13-12  î.Hr.

Opoziția a fost zdrobită

Prima dată, Octavian și Antonius zdrobesc la Phillippi opoziția asasinilor lui Caesar, Brutus și Cassius în 42 î.Hr. Apoi, urmează circa un deceniu de pace, în care Octavian acumulează influență la Roma în timp ce Antonius trăiește alături de Cleopatra în Egipt. Octavian, prin Agrippa și Maecena încearcă să pună toate relele pe seama lui Antonius. În cele din urmă, la finalul deceniului de pace, prin 32 î.Hr., Octavian și Antonius își ascut cuțitele pentru luptă. Bătălia de la Actium din 31 î.Hr. î, zdrobește pe Marcus Antonius. El se sinucide la 1 august 30 î.Hr. Cleopatra se va sinucide și ea pe 12 august 30 î.Hr.

Cucerirea Egiptului marchează finalul epocii elenistice. La trei ani după moartea lui Antonius și a Cleopatrei, în 27 î.Hr., Octavianus devine Imperator Caesar Augustus, Princeps Senatus. Egiptul va fi cea mai importantă provincie egipteană, funcția de guvernator al acesteia nemaiavând în ierarhie pe o poziție superioară decât pe cea de praefectus praetorio. Probabil că în acest statut dependent dar superior, va fi contat și rolul Cleopatrei care fusese iubita a doi mari lideri romani, Caesar și Marcus Antonius.