Evenimentul Zilei > Actualitate > Cleopatra NU a fost UCISĂ de muşcătura unui ŞARPE VENINOS. Celebra regină egipteană ar fi fost ASASINATă | GALERIE FOTO
Cleopatra NU a fost UCISĂ de muşcătura unui ŞARPE VENINOS. Celebra regină egipteană ar fi fost ASASINATă | GALERIE FOTO

Cleopatra NU a fost UCISĂ de muşcătura unui ŞARPE VENINOS. Celebra regină egipteană ar fi fost ASASINATă | GALERIE FOTO

Celebra poveste a morţii Cleopatrei, potrivit căreia regina Egiptului antic ar fi fost ucisă de muşcătura unui şarpe veninos, nu este verosimilă, susţin academicienii de la Universitatea din Manchester.

Potrivit BBC, mai mulţi egiptologi şi specialişti în şerpi s-au asociat pentru a examina plauzibilitatea celei mai cunoscute versiuni a morţii Cleopatrei care ar fi fost ucisă, împreună cu două din servitoarele favorite, de muşcătura unei cobre sau vipere.

Potrivit poveştii clasice, şarpele, adus dintr-o zonă rurală a Egiptului şi introdus în palat ascuns într-un coş, ar fi fost folosit de Cleopatra pe 12 august, anul 30 î. Hr., pentru a-şi pune capăt zilelor alături de două dintre sclavele sale favorite. Cleopatra ar fi luat şarpele şi l-ar fi pus la sân, unde ar fi primit muşcătura ucigătoare. Se spune că agonia reginei ar fi durat cel puţin trei ore.

Savanţii resping însă versiunea clasică şi spun că şerpii veninoşi din Egipt, precum cobrele sau viperele, erau prea mari pentru a putea fi introduşi în palat fără a fi observaţi. În plus, şerpii ar fi avut prea puţin timp la dispoziţie pentru a ucide trei persoane, fără a fi surprinşi asupra “faptei”. “Nu numai că şerpi precum cobrele sunt prea mari, dar sunt doar 10% şanse să mori în urma muşcăturii unui şarpe veninos. Nu injectează venin de câte ori muşcă. Nu înseamnă însă că nu sunt periculoşi şi chiar mortali în anumite situaţii. Cu siguranţă, te pot ucide, dar moartea este relativ lentă. Este aşadar imposibil să foloseşti un şarpe pentru a ucide două sau chiar trei persoane, una după alta. Şerpii folosesc veninul să se protejeze şi ca să vâneze”, a explicat Andrew Gray, curator al secţiunii de Herpetologie a Muzeului din Manchester.

Regina Cleopatra era faimoasă pentru frumuseţea sa, aşa că este improbabil să se fi supus unei morţi chinuitoare şi care ar fi desfigurat-o. Cleopatra a vrut să rămână frumoasă chiar şi după moarte, pentru a păstra mitul ei, susţine, la rândul său, istoricul german Christoph Schaefer. Aceste este convins că regina egipteană a folosit, mai degrabă, un amestec de plante toxice, opiu, cucută şi aconitum, foarte cunoscut în acea vreme pentru faptul că asigura o moarte fără dureri, în numai câteva ore.

La instalarea pe tronul Egiptului, Cleopatra avea 18 ani. A domnit între anii 51 şi 30 înaintea erei noastre şi a murit la 39 de ani. A a fost un aliat al împăratului roman Iulius Cezar şi a avut o relaţie cu generalul roman Marcus Antonius. Au avut trei copii împreună, şi chiar există scrisori care sugerează că s-ar fi măritat cu el, deşi amândoi erau deja căsătoriţi. În anul 44 î.e.n., după ce Cezar a fost ucis chiar de senatorii săi, Cleopatra s-a aliat cu Antonius, împotriva moştenitorului legal al lui Cezar, Octavian. După ce a pierdut bătălia de la Actium, Antonius s-a sinucis.

La rândul său, egiptologul Joyce Tyldesley, din cadrul Universităţii din Manchester, spune că în ceea ce priveşte moartea Cleopatrei au circulat numeroase versiuni de-a lungul timpului şi că sunt multe teorii în această privinţă. De exemplu, Pat Brown, un renumit expert în profilurile psihologice ale criminalilor, este convins că regina Cleopatra nu avea profilul unui sinucigaş. Este foarte posibil să fi fost asasinată din ordinul lui Octavian, care s-a aflat în fruntea imperiului Roman între anii 27-14 î.Hr.