Claudia Cardinale şi Florin Piersic, împreună la Cluj

Claudia Cardinale şi Florin Piersic, împreună la Cluj

Surpriză din partea organizatorilor ediţiei din acest an a Festivalului Internaţional de Film Transilvania (TIFF), care au anunţat ieri numele invitaţilor de onoare ai celei de-a opta ediţii.

Aceştia vor fi nimeni alţii decât Claudia Cardinale, una dintre cele mai importante şi populare actriţe din cinematograful european al anilor ’60 şi ’70 (acum în vârstă de 70 de ani), iar din partea românească Florin Piersic, posibil cel mai îndrăgit actor mioritic din toate timpurile.

Cea de-a opta ediţie a TIFF se va desfăşura la Cluj-Napoca, în perioada 29 mai – 7 iunie. Un alt invitat special care a fost anunţat în urmă cu câteva zile este celebrul regizor şi producător israelian Menahem Golan, al cărui nume a apărut pe genericul a peste 250 de filme, printre care şi „Operaţiunea Thunderbolt” (1977).

Cei doi invitaţi de onoare – Cardinale şi Piersic – vor fi omagiaţi de Festival prin acordarea Premiului pentru întreaga carieră oferit unei personalităţi din cinematografia europeană, respectiv cel pentru întreaga carieră. Distincţiile vor fi acordate în cadrul Galei de închidere a Festivalului, pe data de sâmbătă, 6 iunie, când cele două legende vor fi protagonişti ai unui moment cu totul şi cu totul special pe scena Teatrului Naţional „Lucian Blaga” din Cluj-Napoca. Nimic nu este întâmplător, fiindcă oraşul natal al actorului Florin Piersic este chiar Cluj-Napoca, în care îşi face astfel o frumoasă reîntoarcere, iar de Teatrul „Lucian Blaga” de acolo îl leagă frumoase amintiri.

Povestea frumoasei Claudia Cardinale, devenită, în anii de aur pe care i-a traversat cinematograful italian în primele decenii postbelice, vedetă a unor regizori precum Visconti, Fellini, Monicelli sau Sergio Leone, începe în... Tunisia, unde s-a născut, pe 15 aprilie 1939, într-o familie de sicilieni. Ca orice copil, visa să devină exploratoare, iar în adolescenţă plănuia să se facă „doamna profesoară”. Dar... În 1957, la vârsta de 18 ani, Claudia câştigă concursul „Cea mai frumoasa italiancă din Tunisia”, organizat de ambasada Italiei, şi viaţa i se schimbă cu totul. Premiul se materializează într-o excursie la Veneţia, unde a intrat rapid în atenţia industriei de film italiene. În 1958 debutează în filmul „Goha”, alături de Omar Sharif, iar în acelaşi an este distribuită într-un prim succes internaţional: „I soliti ignoti”, regia Mario Monicelli.

Cel care a format-o pe Cardinale şi i-a oferit statutul de star este însă marele regizor Luchino Visconti, care a distribuit-o în mod predilect pe actriţă, de-a lungul anilor ’60, în filmele sale: „Ghepardul” (rol care a propulsat-o rapid între actriţele de top ale Italiei), „Rocco şi fraţii săi” şi „Vaghe stelle dell’Orsa” / „Sandra”. Rolul din acesta din urmă este considerat drept unul dintre cele mai fascinante din întreaga ei carieră – o supravieţuitoare a Holocaustului care are o relaţie incestuoasă cu fratele său.

Din filmografia actriţei, care cuprinde peste 150 de roluri în filme şi seriale de televiziune (Cardinale nu a părăsit platourile de filmare nici în prezent, la 70 de ani, menţinându-şi farmecul şi energia), mai spicuim alte câteva pelicule, în care a creat roluri de referinţă: „8½” (1963, regia Federico Fellini), „Cartouche” (1962, regia Philippe de Broca), „Once Upon a Time in the West” (1968, regia Sergio Leone), „Libera” (regia Mauro Bolognini), „Fitzcarraldo” (regia Werner Herzog).

Cu o carieră impresionantă atât în teatru, cât şi în film şi televiziune, cel de-al doilea invitat de onoare al TIFF 2009 – Florin Piersic – a debutat în film în acelaşi an cu Claudia Cardinale – 1958, cu rolul din „Ciulinii Bărăganului”. Piersic şi-a cucerit notorietatea pe marele ecran, cu rolul din „De-aş fi Harap Alb”, pe care i l-a încredinţat Ion Popescu Gopo. De-a lungul anilor, actorul a întruchipat personaje care au intrat în mitologia cinematografică românească, precum haiducul Şaptecai („Haiducii lui Şaptecai”, „Zestrea domniţei Ralu”, „Săptămâna nebunilor”), misteriosul Mărgelatu (în „Drumul oaselor”, „Trandafirul galben”, „Misterele Bucureştilor”, „Masca de argint” şi „Colierul de turcoaze”) sau personaje istorice ca Preda Buzescu din „Mihai Viteazul”, Sabinus din „Columna” sau haiducul Pintea Viteazul din „Pintea”.

Declarat „Cel mai bun actor” în cadrul Galei „Zece pentru România”, Florin Piersic demonstrează şi în anii mileniului 3 că este un om-spectacol, cucerind publicul cu uşurinţă prin umorul şi verva sa inepuizabile.

Ne puteți urmări și pe Google News