Evenimentul Zilei > Social > Clădire ISTORICĂ, la un pas de PRĂBUȘIRE. Mesajul DUREROS îndreptat către ROMÂNI: Cuza Doamne, Kogălniceanu, NU V-AM MERITAT!
Clădire ISTORICĂ, la un pas de PRĂBUȘIRE. Mesajul DUREROS îndreptat către ROMÂNI: Cuza Doamne, Kogălniceanu, NU V-AM MERITAT!

Clădire ISTORICĂ, la un pas de PRĂBUȘIRE. Mesajul DUREROS îndreptat către ROMÂNI: Cuza Doamne, Kogălniceanu, NU V-AM MERITAT!

Șerban Sturdza, unul dintre cei mai apreciați arhitecți români și președinte al Ordinului Arhitecților din România, a ridicat, cu ocazia apropierii a 100 de ani de la Marea Unire, o problemă majoră pentru societate.

Șerban Sturdza a postat imagini cu o clădire istorică din centrul Capitalei, locuința părăsită de autorități și lăsată să se prăbușească fiind locul în care, la 23 ianuarie 1859 s-a decis dubla alegere a lui Ioan Alexandru Cuza.

Mesajul arhitectului dorește să atragă privirile politicienilor către o problemă națională.

“RUȘINE!

Sărbătorim un secol de la Unirea României în același mod păgubos care a ajuns să ne caracterizeze: de ochii lumii și de dragul burții.

În fiecare an, în 24 ianuarie, cei care s-au nimerit a fi aleși în conducerea țării, s-au năpustit la Iași să se bâțâie în Hora Unirii în fața televiziunilor. Anul ăsta, au declarat Ziua Unirii zi nelucrătoare pentru ogoirea votanților. Clădirea din București în care s-a făcut Unirea dintre Moldova și Țara Românească, stă, însă, să se dărâme de ani buni. Aceiași aleși care se dănțuie la Iași, nu dau două parale pe ea. Ca pe mai nimic din ce înseamnă Patrimoniu. RUȘINE!

Poporului, nu îi pasă. Decât de faptul că nu trebuie să meargă la serviciu de ziua Micii Uniri. Iar fericirea lui e deplină dacă pică de-o sarma și-o țuiculiță la festivități. În cursul unui an, bucureștenii adunați de pretutindeni trec în șuvoaie pe strada Smârdan din centrul Bucureștilor pe lângă o clădire care stă să cadă. Și în care, acum 159 de ani li s-a scris istoria. Și li s-a hotărât viitorul. Și, nu-i așa, dacă treaba s-a făcut, cui îi mai trebuie clădirea?! Poa' s-o dea jos. RUȘINE!

Arhitecților, istoricilor și minorității intelectuale care a rămas conștientă, li se adumbrește ușor fruntea când trec pe lângă fostul hotel Concordia. Însă foarte puțin. Și le trece repede. RUȘINE!

Cuza Doamne, Kogălniceanu, spuneți-le și celorlalți că noi, românii, nu v-am meritat.

RUȘINE, ROMÂNIA!”