Evenimentul Zilei > EVZ Special > Ciudatul nume pe care l-au purtat la început blugii
Ciudatul nume pe care l-au purtat la început blugii

Ciudatul nume pe care l-au purtat la început blugii

Istoria confecțiilor se va schimba radical în 1872, când primeşte o ofertă de la Jacob Davis, un croitor din Reno, Nevada, care îi cere să îmbunătăţească durabilitatea pantalonilor clienţilor săi.

Levi se achită de această sarcină, schimbă croiala şi inventează capsele pentru buzunare. Banii încasaţi din vânzări îl propulsează în postura de partener de afaceri. Se dă startul confecţionării salopetelor cu talie din denim, îmbrăcăminte foarte potrivită pentru muncitori.

La 20 mai 1873, omul de afaceri din San Francisco Levi Strauss și croitorul Jacob Davis din Reno, Nevada, au primit un patent pentru inventarea pantalonilor de lucru cu buzunare întărite cu nituri metalice, marcând nașterea unuia dintre cele mai cunoscute articole de îmbrăcăminte din lume: pantalonii albaștri.

Marca de blue-jeans Levi Strauss devine tot mai cunoscută iar compania se extinde pe zi ce trece, mai ales că, începând cu 1920, blugii cu buzunare devin cei mai folosiţi pantaloni din America. Însă numele de „blue-jeans” nu se impune decât în 1960, iar cei care au contribuit la impunerea ei sunt americanii aflaţi la vârsta adolescenţei.

Waist overalls

La început, pantalonii pe care astăzi îi ştim sub numele de „blue jeans” sau „jeanşi”. s-au numit „waist overalls” (salopetă până la brâu).

Levi Strauss a murit la 26 septembrie 1902 în San Francisco şi a fost înmormântat în cimitirul „Hills of Eternity”, lăsând în urmă o moștenire uriașă.

Levi Strauss, pe numele real Loeb Strauss, s-a năcut pe 26 februarie 1829, în Bavaria, Germania. Acolo a trăit o bună perioadă împreună cu cei doi frați mai mari ai săi Jonas şi Louis, care aveau o afacere cu textile numită „J. Strauss Brother & Co”.

Citește toată POVESTEA pe Evenimentul Istoric