iPhone 13 - secretele unui succes fulminant. Totul a plecat de la ciudățeniile lui Steve Jobs, creatorul iPhone, un gadget născut din răzbunare. VIDEO
- Cristina Stancu
- 17 septembrie 2021, 09:43
Toamna se numără bobocii, spune o zicală românească, însă în 2021 se numără zilele și orele până la lansarea unui nou iPhone 13, așa cum ne-a obișnuit brandul de câțiva ani. De această dată, pe 14 septembrie a avut loc lansarea noului iPhone 13, care are o baterie mult mai performantă, cameră inovativă și cel mai rapid procesor de până acum. Prețurile telefoanelor iPhone 13 vor ajunge peste 2000 de euro în România
Vorbim despre ultima generație de telefoane pe care Apple le-a lansat, însă brandul a făcut istorie încă de la început. iPhone 13 și iPhone 13 Pro au fost lansate la evenimentul Apple Streaming din California, așa cum s-a prezis de aproape un an. Noile modele de iPhone au fantele mai înguste, camere adaptate și ... nimic mai mult. Apple a organizat evenimentul său tipic keynote, care, deși virtual, nu era lipsit de superlative și laude pentru fiecare mic detaliu. Dar, deși diferența dintre modelele Pro și cele obișnuite s-a redus, adevărul este că nu au fost prea multe lucruri care să ne entuziasmeze, scrie un site specializat în tehnologie.
Noile iPhone au exact aceleași forme și dimensiuni ca și predecesorii lor, seria iPhone 12 și 12 Pro, cu câțiva milimetri diferență. Sigur, vin în diferite culori. În față, avem fante ușor mai înguste (dar mai înalte) și nu cred că aceasta este o îmbunătățire semnificativă. Mi-ar plăcea să pot vedea din nou procentajul de baterie, dacă acest lucru este permis...
Pe iPhone 13 și iPhone 13 mini, există doar două camere din spate, dar acum sunt într-un aranjament diagonal ciudat - un exemplu rar al Apple care merge cu ceva atât de anti-minimalist. Modelele non-Pro nu beneficiază de o cameră foto teleobiectivă dedicată și, de asemenea, nu își pot folosi camerele cu unghi larg pentru a lua macrocomenzi, lucru pe care chiar și telefoanele Android le permit de ceva vreme.
iPhone 13 vine cu două funcții noi
Modul Cinema și Stilurile fotografice sunt cele două mari funcții noi ale camerei și nu pare să vină pe iPhone-urile mai vechi cu versiuni viitoare de iOS. Acestea sunt marile valori adăugate pentru oricine este cu adevărat interesat de arta fotografiei sau cinematografiei. Dar nu sunt pentru situații în care veți scoate telefonul pentru a obține rapid o fotografie a ceea ce se întâmplă în jurul vostru sau chiar pentru fotografii și videoclipuri pe care le realizați în mod regulat de oameni, locuri și evenimente. Sunt pentru momente în care ești capabil să analizezi cu atenție cum să încadrezi un subiect, ce fel de expresie să surprinzi și ce nuanțe pe care tu, ca fotograf, vrei să le aduci la munca ta.
Compania creată de Steve Jobs a revoluționat piața cu primul telefon lansat în Statele Unite pe 29 iunie, 2007, numit iPhone 2G. Este și astăzi un telefon de colecție , dificil de obținut, care ajunge să fie vândut cu câteva mii de dolari. Ce se știe mai puțin este că la mijlocul anului 1983, Apple a proiectat un model de iPhone, care din motive necunoscute nu a intrat niciodată pe piață, iar prototipul este ținut cu grijă la Universitatea Standford.
Pe 11 iulie 2008, Apple a lansat modelul iPhone 3G, care a apărut și în România la câteva luni distanță.
Septembrie, luna de lansare a iPhone
Următorul, iPhone 4, a avut un succes răsunător. În iunie, 2010, s-a vândut în întreaga lume în peste 50 de milioane de exemplare. Fiind unul dintre cele mai vândute telefoane din Europa, un an mai tarziu, cu mici îmbunătățiri, compania a scos și modelul 4S.
De atunci, an de an Apple a lansat în luna septembrie, cu mici excepții, câte un nou telefon. Până în 2021 au fost lansate 29 de modele de iPhone pe piață.
Iphone rămâne în continuare cel mai bun smartphone de pe piață din mai multe puncte de vedere, incluzând tehnologia camerelor și rezoluția imaginii.
Jobs, geniul ciudat din spatele Apple
Geniul din spatele afacerii de 2,448 trilioane de dolari, este fondatorul Apple, Steve Jobs, care a avut o viață de film. S-a născut pe 24 februarie, 1955 în San Francisco. Părinții lui aveau 23 de ani, erau studenți și nu erau căsătoriți când Steve a venit pe lume. Pentru a scăpa de rușinea comunității l-au dat spre adopție.
Steve a fost adoptat de Paul, mecanic auto care nu terminase liceul, și Clara Jobs, și trăiau în Mountain View. I-au pus numele Steven Paul, iar când el avea 3 ani, au mai adoptat o fetiță pe nume, Patti. Când a devenit unul dintre cei mai importanți oameni din lume, Steve și-a cunoscut tatăl întâmplător. Steve isi amintea ca a mers si a luat masa la restaurantul condus de parintele lui din Silicon Valley, si chiar au dat mana fara sa stie ca sunt tata si fiu.
CEO-ul de la Apple a urmat cursurile unui liceu din Cupertino. Pasionat de computere de pe atunci, Steve s-a angajat în perioada vacanței de vară la o companie importantă. În 1972, după absolvirea liceului, s-a dus la un colegiu din Portland unde a stat doar un trimestru, din cauza lipsei banilor și a motivației. Ba mai mult, în studenție pentru a face bani colecta plastic pe care îl ducea la reciclare și mergea duminica câte zece kilometri pe jos pentru a mânca o masă sățioasă la un templu hindus. În schimb, și-a luat un job la compania de jocuri video, Atari, iar cu banii obținuți a călătorit în India.
Budist și hippiot
Pe vremea când lucra la Atari, se pare că a fost mutat pe tura de noapte din cauza igienei deficitare și a mirosului neplăcut.
Călătoria în India l-a ajutat și a venit complet schimbat, și-a ras barba și a trecut la budism. A devenit fan înfocat Beatles și a aderat la mișcarea hippy. A continuat munca pentru Atari în California și lui Steve i-a venit ideea să comercializeze calculatoare complet asamblate împreună cu colegul lui, Wozniak. Au reușit amândoi să strângă 1300 de dolari, după ce Jobs și-a vândut duba Volkswagen, iar colegul lui, și-a vândut calculatorul HP. Primele prototiuri de calculatoare au fost asamblate în camera lui Jobs și în garaj. Atunci, în 1976, a apărut și primul calculator Apple I, închis într-o cutie de lemn care se putea conecta la televizor. Succesul a venit după lansarea Apple II, care avea și monitor.
Modelul s-a vândut în milioane de exemplare și a transformat compania Apple, formată din doi oameni, într un gigant de 2 miliarde de dolari și 4000 de angajați.
În 1983, când Apple era în plină ascensiune, Steve Jobs nu a avut încredere în capacitatea lui de a conduce o afacere atât de mare și a angajat un director general, care un an mai târziu l-a concediat de la compania pe care chiar el o fondase. A fost un episod dureros pentru Steve, însă a căutat noi oportunități.
Pe 18 martie 1991, Steve s-a căsătorit cu Laurene Powell, care i-a dăruit trei copii. Două fete și un băiat. Însă, prima fată a mogulului a fost Lisa, care s-a născut în 1978, concepută cu o pictoriță. El a negat în fața instanței de judecată că este tatăl Lisei, susținând că era steril. Testul de paternitate a confirmat, ulterior, că el este tatăl Lisei și după vârsta de 8 ani au început să aibă o relație tată-fiică. Lisa este acum o scriitoare și jurnalistă celebră în America.
Răzbunarea lui Jobs
Concediat din propriul business, vizionarul Steve Jobs a devenit cel mai mare acționar al companiei Pixar. Ulterior, a cumpărat-o pentru 10 milioane de euro. Totul s-a întâmplat în favoarea lui și în 1977, după ce s-au anunțat pierderi mari la Apple, Steve Jobs a revenit ca CEO la compania pe care el o înființase.
S-a răzbunat în felul lui și astfel, Steve Jobs a reinventat conceptul de gadget și a lansat rând pe rând: iPod, iPhone, MacBook și iPad. Practic, afacerea și-a revenit datorită lui.
În 2004, inovatorul de la Apple, a aflat că suferă de cancer la pancreas. După transplantul de ficat, Jobs, în 2011, si-a dat demisia și a rămas doar în consiliul de administrație.
Nu s-au știut detalii despre boala inventatorului, cei de la Apple au evitat mereu să ofere informații, iar pe 5 octombrie 2011, a decedat după o îndelungată luptă cu cancerul pancreatic. După moartea geniului au apărut diverse filme și documentare, unele care îl prezintă ca un tiran și altele în care este glorificat.
A fost un geniu care a trăit modest și a și exprimat asta prin modul în care se îmbrăca. Purta măsura 47 la pantofi și mereu era încălțat cu aceiași tenesi New Balance. De ani buni, purta și un singur model de pulover, negru, pe gât, blugi albastri Levi’s și era vegetarian.