PSD îi reproșează lui Florin Cîțu că, deși a preluat portofoliul de aproape trei săptămâni, a contractat împrumuturi pentru a acoperi deficitul bugetar, în condițiile în care a criticat aceată practică a Guvernului precedent. Moțiunea simplă pare o continuare a disputei dintre Florin Cîțu și predecesorul său, Eugen Teodorovici, de săptămâna trecută, când s-au acuzat reciproc de rea credință și incompetență.
„Lucrăm în clipa de faţă la textul unei moţiuni simple pe care să o depunem săptămâna viitoare la Parlament, care doreşte să amendeze neimplicarea şi derapajul actualului ministru al Finanţelor care, în trei săptămâni, nu a gestionat sub nicio formă acest domeniu, care a continuat ceea ce a criticat atâţia ani – politica de împrumuturi, ba chiar la dobândă şi cu sume mult mai mari împrumutate, şi care, din păcate, generează efecte neplăcute românilor din creşterea puternică a cursului euro în raport cu leul“, a afirmat Valeriu Steriu.
Amenințări cu dezvăluiri
Ministrul Finanțelor Florin Cîțu a declarat că va aduce în Parlament, la momentul dezbaterii, toți directorii care au lucrat la elaborarea bugetului pe 2019 și a strategiei fiscal-bugetare 2019-2020.
„Pentru prima oară în istorie voi aduce în Parlament, cu mine, toți directorii din MFP și ANAF care au lucrat cu fostul minstru (Eugen Teodorovici – n.red.) și cu Darius Vâlcov la elaborarea bugetului, a rectificării din august și, mai ales, la elaborarea strategiei fiscal bugetare pentru perioada 2019-2021. Vor fi prezenți cu date si documente oficiale care vor arăta că: Viorica Dăncila și Eugen Teodorovici știau din martie că vor depăși ținta de deficit; situația execuției bugetare și, mai ales, estimările pentru final de an la momentul în care am preluat mandatul“, a anunțat Cîțu, într-o postare pe Facebook.
Caramitru acuză un tun imobiliar în spatele declarațiilor lui Cîțu
În dispută a intervenit Andrei Caramitru (USR), care și-a exprimat și-a exprimat suspiciunea că în spatele anunțurilor ce prevestesc apocalipsa bugetară ar putea fi un mega-tun imobiliar: „Înțeleg ca există un «grup de reflecție» care își dorește să dea un mare tun. Să zică – dom’ne nu sunt bani la buget. Așa că trebuie să vindem ceva. Repede. Terenurile și proprietățile RAPPS, parte din ce are Romsilva, alte terenuri și clădiri deținute de stat. Însă printr-o schemă opacă prin care unii pot cumpara pentru un chilipir active foarte valoroase. Un fel de schemă «Retrocedarea 2». Hmm. Sper să nu se întâmple pentru că știm deja schema avută în vedere. Știm și numele din spate – nu le dau încă pentru că încă nu s-a întâmplat nimic. Sper ca primul ministru (sic!) să oprească așa ceva. Monitorizăm“.
În plus, s-a arătat neîncrezător în capacitatea Guvernului de a se încadra, anul viitor, în ținta de deficit de 3%: „Măi fraților suntem deja spre 4% deficit. La anul – 6-7%. Cum exact mai și investiți în plus, nu tăiați nimic și ajungem la 3% deficit? Asta e matematică de nivel «r pătrat» și program de guvernare de nivel Dragnea. Ai de capul nostru“.