Circa 300.000 de imigranţi ilegali din SUA vor scăpa de deportare

Circa 300.000 de imigranţi ilegali din SUA vor scăpa de deportare

Administraţia Obama a anunţat că procedurile de deportare a circa 300.000 de imigranţi ilegali care nu ridică niciun fel de problemă de siguranţă publică vor fi suspendate, scrie BBC.

Anunţul a fost făcut de secretarul pentru Securitate Internă, Janet Napolitano, provocând iritarea opoziţiei republicane care a acuzat imediat că iniţiativa trebuie suspusă aprobării Congresului. "Administraţia Obama ar trebui să aplice legile din domeniul imigraţiei şi nu să caute modalităţi de a le evita", au reacţionat republicanii.

Aproximativ 11 milioane de imigranţi ilegali, în majoritate hispanici, trăiesc în Statele Unite.

Potrivit acestui proiect examinat în prezent de administraţia democrată, imigranţii ilegali care au ajuns pe teritoriul american de mici copii, dar au absolvit şcoala primară şi liceul în SUA şi vor să urmeze şi cursurile unei facultăţi sau să se înroleze în armata americană vor fi trecuţi pe o listă specială în care deportarea figurează ca o măsură de prioritate redusă. Odată înrolaţi în armată sau înscrişi la o facultate, aceştia vor primi drept de rezidenţă.

Ne puteți urmări și pe Google News

Janet Napolitano a explicat că măsura vizează în primul rând decongestionarea tribunalelor americane unde se decide soarta imigranţilor ilegali. "Din punct de vedere al siguranţei publice, forţele de ordine trebuie să se concentreze pe priorităţile noastre principale", a declarat ea.

Decizia administraţiei democrate vine după ce tot mai multe voci din rândul organizaţiilor neguvernamentale l-au acuzat pe preşedintele Obama că şi-a ignorat promisiunile din campania electorală când dădea asigurări că doar imigranţii ilegali periculoşi vor fi deportaţi. De asemenea, militanţii pentru drepturile omului susţin că în ultimii ani au fost deportaţi un număr record de imigranţi ilegali.