În proiectul său original şi ambiţios, ”The masterpiece experience”, Ciprian Costin a cuprins muzica unor filme celebre ca ”Gladiator”, ”Inception”, ”Sherlock Holmes”, ”Tree of Life”, ”Dracula”, ”God of Wars” sau ”The Da Vinci Code”.

În urmă cu trei ani, 4.000 de spectatori la Bucureşti şi 5.000 la Iaşi trăiau experienţa unui show uluitor, ”The masterpiece experience” şi priveau cum sub ochii lor este recreată istoria universului pe acordurile titanilor muzicii de film într-o manieră unică: cu ajutorul unei orchestre de peste 40 de muzicieni, al unor voci vibrate, al tehnologiei, laserelor şi proiecţiilor multimedia. ”O experienţă extraordinară, intensă şi foarte emoţionantă”, scria revista Forbes despre acest spectacol, care a sedus publicul din Boston, Tenerife, Bucureşti şi Iaşi conform unui comunicat de presă.

Însă producătorul acestui show, cel în mintea căruia s-a născut ideea de a le oferi oamenilor posibilitatea să asculte live într-o manieră unică muzică din ”Gladiator”, ”Sherlock Holmes” sau ”Inception”, dar şi alte compoziţii ale unora dintre cei mai respectaţi autori de muzică de film din Los Angeles, este Ciprian Costin, un român din Iaşi, absolvent de compoziţie clasică, muzică de film şi informatică, pe care pasiunea pentru muzică l-a condus până la Boston şi Los Angeles, dar şi către o viaţă mai puţin obişnuită.

”În 2009, în decembrie, am văzut Star Wars în concert, într-o arenă de 20.000 persoane, cu Anthony Daniels narator. La acea vreme, eram foarte pasionat de muzica lui Hans Zimmer şi nu văzusem să fie niciun concert live cu muzicăalui. Deci m-am hotărât să organizez eu unul”, povesteşte Ciprian Costin despre modul cum s-a născut show-ul ”The masterpiece experience”. Iar pentru a-şi realiza proiectul, Ciprian Costin a pornit o lupta cu timpul, care întotdeauna se dovedea insuficient, dar şi cu limitele proprii oricărui om, cum ar fi nevoia de somn.

Iar dacă în ţară, Ciprian Costin a absolvit ca şef de promoţie câte doi şi trei ani de facultate, Informatică şi Conservator, într-un singur an fizic, pentru că Green Cardul câştigat la Loteria vizelor nu-i mai permitea să rămână în România, în Statele Unite provocarea a devenit şi mai dură. A absolvit cel mai respectat colegiu de muzică contemporană din lume, Berklee College of Music, secţia compoziţie muzicală de film, s-a angajat la Microsoft şi şi-a creat un stil de viaţă desprins parcă din filmele în care acţiunea este non-stop contra-cronometru: ”Lucram full-time la Microsoft în software şi ţin minte că destul de multe ori mă duceam la culcare la 7 dimineaţa, după care mă trezeam la 9:55 AM şi la 10:00 AM eram în office la meeting, după un sprint cu bicicleta. Nu pot să recomand nimănui un astfel de program. De altfel am citit după show studii care arată că lipsa de somn determină schimbări ireversibile până la nivel genetic”, îşi aminteşte Ciprian Costin despre perioada în care lucra la Microsoft pentru a-şi putea susţine financiar proiectul, iar în acelaşi timp pregătea şi spectacolul. De altfel, producătorul ”The masterpiece experience” mărturiseşte că a avut perioade în care a încercat să doarmă doar patru reprize a câte 30 de minute pe zi.

250 de persoane au colaborat la realizarea primei ediţii ”The masterpiece experience”, care s-a dovedit un succes: ”Am fost surprins să văd cât de multă lume a fost încântată! Calitatea show-ului nostru a determinat mai mulţi compozitori să înceapă să-şi organizeze spectacole live, iar alte organizaţii existente să insiste mai mult pe nivelul de producţie şi să folosească muzica de film şi trailere în evenimente de largă anvergură. Colaborăm cu Two Steps From Hell din 2012 şi în 2014 am lucrat cu Hans Zimmer pentru producţia turneului lui de show-uri”, spune Ciprian Costin.

Despre cea de-a treia ediţie ”The masterpiece experience”, pe care iubitorii muzicii de film o pot vedea pe 27 aprilie, la Sala Palatului, Ciprian Costin dezvăluie că va prezenta o poveste science-fiction cu narator, inspirată din ”Odiseea” lui Homer. Toate piesele muzicale din concert, muzica de trailere scrisă de ”Two Steps from Hell” şi muzica de film compusă de Hans Zimmer (”The Dark Knight”/ “Cavalerul negru” şi ”Interstellar”/“Interstellar – Călătorind prin Univers”) fac parte dintr-o poveste de dragoste, de război, ce reuneşte mai multe culturi şi prezintă societatea umană dintr-o perspectiva unică. Recrearea în concert a pieselor muzicale este realizată în colaborare cu celebrul compozitor câştigător al Premiului Oscar Hans Zimmer pentru ”The Dark Knight” şi Thomas Bergersen de la celebra casă de producţie muzicală americană ”Two Steps from Hell”.

Biletele la concertul “The Masterpiece Experience”, de pe 27 aprilie, pot fi achiziţionate de pe www.vreaubilet.ro şi de la Sala Palatului.