Editura Evenimentul si Capital

Ciorba reîncălzită din capul lui Klaus Iohannis | ROMANIA LUI CRISTOIU

Ion Cristoiu
Autor: | | 3 Comentarii | 3380 Vizualizari

Joi, 18 mai 2017, România de la Carpați la Dunăre și invers a cunoscut un eveniment epocal:

Mădălina Dobrovolschi, fostă Pușcălău, cea care lasă tot mai mult impresia că e un fel de Regentă a președintelui neajuns la vîrsta de a conduce, i-a lăsat în fine locul lui Klaus Iohannis pe scena mediatică pentru a se pronunța asupra unui nou și viguros Scandal:

Cel al SIPA.

Ce-a spus președintele despre Scandalul SIPA? ,,Tema SIPA (oftează) a redevenit, să zic, foarte prezentă. Cred că aici avem de a face cu o chestiune care la vremea respectivă nu a fost tratată cu suficientă atenție și, cu certitudine, nu cu suficientă transparență. Această arhivă SIPA a ajuns prin lipsa de informație în spațiul public un fel de mare secret național, ceea ce nu cred că este. Și cred că ministerul Justiției, ministrul Justiției, trebuie să facă tot ce poate, dar transparent și tranșant, ca să clarifice această chestiune. Dacă se poate sau nu desecretiza e prima chestiune care trebuie lămurită, trebuie lămurit încă o dată, Ministerul Justiției trebuie să lămurească ce anume conține această arhivă (…).

Este interesant de urmărit cum apar astfel de ciorbe reîncălzite în spațiul public la anumite momente politice și cum dintr- o dată unii devin amnezici, alții devin tăcuți, alții devin vorbăreți.”

Ce-a vrut să spună autorul, vorba unei întrebări de Bacalaureat?

Înainte de a purcede la interpretarea textului prezidențial, pentru a-i desluși adîncimile, să vedem esența Scandalului SIPA.

Scandalul a fost stîrnit de episodul XV din Noi suntem Statul!, serial prin care Dan Andronic încearcă să demonstreze existența și în România a lui Deep State din America, a Statului Paralel, a Sistemului, în fapt a unei rețele de tip mafioți cu grade, prin care persoane care nu răspund nici electoratului, nici opiniei publice, nici Constituției, conduc țara la modul discreționar. Aceste persoane se constituie ulterior în grupuri care se bat între ele, arestîndu-se reciproc sau compromițîndu-se prin scurgeri în presă, după care se împacă la o zi de naștere sau la un botez. Episodul XV, urmat la scurt timp de episodul XVI, dezvăluie o vastă Operațiune de scotocire a Arhivei SIPA pentru ca informațiile compromițătoare din dosare, obținute prin metode securistice, să fie folosite pentru șantajarea judecătorilor, mai ales a celor de la nivele superioare ale Justiției. Drept temei al acestor dezvăluiri, Dan Andronic citează masiv dintr-un document secret de serviciu- Raportul Comisiei Chiuariu-Predoiu, trimis la CSAT potrivit Legii, un exemplar aflîndu-se însă la Ministerul Justiției.

Spre deosebire de alte dăți, cînd s-a mai discutat despre Arhiva SIPA, dezvăluirile lui Dan Andronic au luat o amploare uriașă. Cauza stă în contextul actual, dominat de lungul șir de dezvăluiri privind abuzurile Binomului SRIDNA, aberațiile din unele sentințe judecătorești, miș- mașurile din Justiție, într-un cuvînt, un context definit prin ofensiva democrației împotriva Statului Paralel.

Esența discuției publice e simplă. Există suspiciuni cu valoare de indicii că din Arhiva SIPA au fost scoase ilegal informații, folosite ulterior la șantajarea unor magistrați.

Dan Andronic susține, pe baza Raportului, că aceste ilegalități s-au petrecut pe vremea Monicăi Macovei, sub pretextul lucrărilor Comisiei de inventariere a Arhivei.

Eu nu cred că doar sub Monica Macovei s-a umblat la Arhivă.

Cum nu cred că Monica Macovei a putut șantaja în forță, chiar dacă și-a aranjat dosarul său și al complicilor. Desecretizarea Raportului ar fi însă un prim pas în descoperirea Adevărului. Repet, ca și în cazul Scandalului Alegerilor din 2009, e vorba pur și simplu de Descoperirea Adevărului, nu de descoperirea vinovaților.

Poate ca Arhiva conține nu informații compromițătoare, ci poeme scrise de lucrătorii SIPA despre magistrați.

Poate că acuzații au dreptate cînd spun că n-au comis nici o ilegalitate. Pentru indicii mult mai mici, DNA a deschis zeci de dosare de anchetă, unele vizînd șefi de partide, șefi de guvern, patroni de presă.

De ce ar fi chiar atît de nefirească deschiderea unei anchete parlamentare sau administrative sau chiar penale, pe baza puternicilor indicii din prezent în legătură cu arhiva SIPA, mai precis cu suspiciunile că s-a umblat la Arhivă în scopuri de șantaj?

Pagina 1 din 2Stirile zilei

Alte articole din categoria: Opinii EVZ

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI