"Ciorapul" românesc prinde mai bine decât depozitul bancar

"Ciorapul" românesc prinde mai bine decât depozitul bancar

După evenimentele din ultimii ani în care băncile au pierdut mult din încrederea populaţiei, dar şi din cauza impozitării economiilor, românii preferă să-şi ţină banii "la saltea".

Trei din patru români aleg să-şi ţină banii "la ciorap", în timp ce numai unul îi depune la bancă, dacă mai rămân după ce-şi achită toate obligaţiile financiare, se arată într-un studiu comandat de Banca Mondială şi prezentat ieri.

Aproape 14% dintre cei care au fost chestionaţi au menţionat că preferă să împrumute bani rudelor sau prietenilor decât să-i cheltuiască sau să-i întrebuinţeze în vreun alt fel. Doar un român din 100 alege să investească banii în aur şi alte bijuterii.

Cu toate acestea, documentul instituţiei financiare indică faptul că două treimi dintre români abia reuşesc să-şi acopere cheltuielile de zi cu zi, în unele cazuri acest lucru fiind chiar imposibil de făcut.

Fiecare cheltuială este trecută pe hârtie

Adnotările cu cheltuielile dintr-o lună sunt ceva obişnuit doar pentru unul din patru români, care ţine o evidenţă clară a tuturor cumpărăturilor efectuate, în timp ce 66% dintre respondenţi au declarat că nu pun pe hârtie aceste lucruri, dar le ţin minte.

Dacă sunt în imposibilitate de plată cu anumite cheltuieli, doar 11% dintre români au recunoscut că preferă să se îngroape şi mai tare în alte datorii pentru a le acoperi pe cele curente, apelând la o instituţie financiară, fie ea bancară sau nebancară.

Totodată, 61% dintre cei intervievaţi au spus că în ultimul an nu s-au împrumutat deloc pentru a-şi achita datoriile pe care le-au avut. Potrivit studiului, aproape jumătate dintre concetăţeni au probleme cu plata ratelor la bancă, în schimb numai 13% dintre aceştia le şi raportează întârzierile ofiţerului de credit.

Puţini strâng bani de pensie sau pentru copii

Dacă ar fi puşi în situaţia bugetarilor, adică să se trezească cu scăderea veniturilor cu 25%, doi din trei români spun că s-ar putea întreţine pentru cel mult trei luni, iar apoi vor intra pe datorie.

Întrebaţi care este motivaţia pentru care îşi economisesc banii în diferitele moduri, majoritatea copleşitoare, de aproape 80%, a menţionat că "zilele negre" sunt încă la orizont şi presimt alte cheltuieli neaşteptate.

Doar 11% dintre respondenţi preferă să pună banii rămaşi după cheltuieli pentru o pensie mai bună. Aproape 20% dintre români se gândesc şi la următoarea generaţie, ei motivând economiile cu "ţintă" spre copii, drept moştenire.

ALTERNATIVE

"Creditul pe caiet", un succes de cartier la noi

În cazul unei reduceri neaşteptate a veniturilor, aproape 90% dintre români au făcut tot posibilul pentru a-şi reduce cheltuielile, în ultimii trei ani, se mai arată în studiul Băncii Mondiale. Procentul este apropiat de 90% şi când vine vorba de ce ar face românii, în viitor, dacă le-ar fi tăiat un sfert din salariu.

O treime dintre conaţionali au apelat la "creditul pe caiet" în ultimii trei ani după ce au trecut prin pierderi de salariu, în timp ce acum doar 24% dintre ei ar mai face acest lucru.

Dacă pentru achiziţia de alimente se apelează la vânzător, la capitolul finanţe, 41% dintre cei chestionaţi au răspuns că apelează la prieteni şi rude pentru a împrumuta bani. Foarte puţini sunt cei care au deja nişte bani puşi la "ciorap" pentru zile negre, şi pot apela la aceste fonduri - doar 12% dintre respondenţi se bucură de respectivul lux. Şi mai puţini sunt românii dispuşi să lucreze ore suplimentare pentru a-şi mai creşte puţin veniturile, doar 10%.

Următoarele opţiuni, ca sursă financiară, sunt produsele bancare, gen cardul de credit (5%) şi creditul de consum (6%). Amanetatul bijuteriilor este şi ea una din alternativele folosite de românii rămaşi fără bani.

Ne puteți urmări și pe Google News