Ciomu: "Are doua picioare, poate sa munceasca"

Ciomu: "Are doua picioare, poate sa munceasca"

Fostul chirurg refuza sa plateasca cele mai mari daune din "istoria" malpraxisului romanesc, invocand normele europene.

Naum Ciomu vrea ca fapta care l-a facut celebru, in urma cu doi ani si jumatate, sa fie evaluata conform regulilor europene. Fostul chirurg a fost condamnat marti, printr-o hotarare a Judecatoriei Sectorului 5, la un an de inchisoare cu suspendare pentru vatamare corporala grava si plata a 125.000 de euro daune morale pentru malpraxis.

Ciomu aduce exemplul unei erori medicale fatale facute de un medic francez, in timpul unei operatii de extirpare a unui plaman: "Asigurarea lor pentru malpraxis este de 145.000 de euro, iar medicului respectiv i s-a dat doar jumatate din aceasta suma, fara sa i se ia dreptul de a profesa. Un caz de gravitate medie, spre deosebire de al meu".

Mai mult, pentru a arata ca este complet integrat, Ciomu invoca normele europene atunci cand sustine ca a fost concediat pe nedrept. "In Uniunea Europeana nu se desface contractul de munca decat in cazul in care se dovedeste ca medicul face parte dintr-o retea de traficanti de organe sau de sange", spune el.

Vrea prejudiciu masurat dupa barem

Cu toate ca fostul pacient solicitase initial 800.000 de euro daune morale si 25.000 de euro pentru costul recuperarii, Mircea Dutu, avocatul lui Ciomu, nu se impaca cu cei 125.000 de euro prevazuti in sentinta de marti, cea mai mare suma intr-un astfel de caz, si face recurs. Asigurarea de malpraxis va acoperi doar suma prevazuta pentru costul recuperarii, adica 9.800 de lei noi.

"Hotararea mi se pare prea severa in raport cu circumstantele: daunele morale reprezinta un record mondial, iar cele materiale sunt nedovedite. Noi am cerut in decembrie ca efectele prejudiciului corporal sa se estimeze conform baremului european de evaluare, intrucat exista criterii cu ajutorul carora poate fi cuantificata orice paguba", ne-a declarat Dutu. Instanta a raspuns ca deocamdata este vorba despre o recomandare.

"Nu am termopane, ca Nastase"

"Din cei 1.800 de lei, cat castiga un cadru universitar in ziua de astazi, nu pot plati", se plange fostul chirurg. Sustine ca nu are in proprietate niciun imobil si locuieste in apartamentul de trei camere al mamei sale, luat cu bani  imprumutati de la CEC, pe vremea comunistilor. "Nu am nici termopane, ca Nastase", lamureste el.

"Are doar 36% din valoarea apartamentului in care locuieste, nu a avut si nu a schimbat proprietati. A facut si adrese la Circa Financiara, in care a facut public acest lucru", precizeaza avocatul Mircea Dutu.

In momentul in care instanta va stabili o suma finala printr-o sentinta irevocabila, se va executa "ce se va putea", dupa cum mentioneaza avocatul Catalin Dancu: "Este vorba de bunuri aflate in averea proprie. Daca se dovedeste ca de la inceputul procedurilor a transferat o parte din ele altor persoane, aceste bunuri se intorc la inculpat, urmand a fi executate". Oricum ar fi, rudele inculpatului nu pot fi puse la cheltuiala intr-o asemenea situatie.

Spitalul ar putea deveni bun de plata 

Si avocatii lui Ion Jiga, victima lui Naum Ciomu, sunt decisi sa atace hotararea instantei in termenul legal de zece zile. "Sanctiunea este destul de blanda pentru o fapta atat de grava. Parca e mai grav decat sa omori pe cineva. A intrat ca un om normal, pentru o operatie banala, si a iesit mutilat", rezuma situatia avocata Mihaela Dobrescu.

Ea spune ca Spitalul "Dr. Theodor Burghele", in care Ciomu a facut operatia, poate deveni "parte responsabila civilmente" in acest caz, acoperind astfel o anumita suma.

"Exista o discutie intreaga in drept cu privire la culpa doctorului si cea a spitalului, deoarece legea spitalelor s-a schimbat. Se spunea inainte ca spitalul raspunde doar pentru functiile administrative ale medicilor, ca nu si-au facut garda, de exemplu, acum a fost insa scoasa chestiunea explicita. Situatia nu este clara, nu pot sa ma pronunt pana in momentul in care nu vad sentinta", spune ea.

Daca instanta nu va accepta cererea privind constituirea spitalului ca parte responsabila civilmente, va fi dificil pentru avocati sa actioneze mai departe impotriva spitalului, precizeaza acestia.

Deocamdata, sansele ca victima sa primeasca intreaga suma stabilita drept daune morale de catre instanta sunt foarte mici: limita in care ea va fi acoperita este doar cea a valorii putinelor bunuri aflate legal in proprietatea lui Ciomu. Nici pedeapsa cu inchisoarea nu poate fi aplicata in aceasta situatie, explica avocatul Ana Diculescu-Sova.

"O posibilitate ar fi in acest caz intelegerea intre creditor si debitor, pentru a putea plati suma intr-un timp stabilit. Ceea ce ar fi onorabil si pentru domnul doctor", spune avocatul.

De asemenea, avocatii lui Jiga ar putea ataca in civil spre a obtine o cota parte din veniturile lui Ciomu pentru clientul lor.

Tupeu

"Pacientul e 90% perfect"

Fostul chirurg se considera un fel de tap ispasitor al pacatelor sistemului medical romanesc. "De ce sa platesc pentru toti mortii din Romania?", se intreaba Ciomu.

"Va intreb eu acum, daca unei femei i se scoate uterul, este nenorocita? Barbatul o sa ii spuna complimente, pentru ca nu mai face copii. asta n-a murit, au fost insa multe cazuri in care asta s-a intamplat si n-a patit nimeni nimic. A fost si cazul nou-nascutilor care au murit, de ei nu se mai spune nimic. asta are doua picioare, poate sa munceasca si sa aiba copii. In proportie de 90a este perfect", arata el.

Optimism

Victima si-a reluat viata sexuala

Starea lui Ion Jiga este buna in momentul de fata, spune doctorul Ioan Lascar, cel care l-a operat pe tanar pe 29 iunie 2005 timp de opt ore pentru a-i reconstrui penisul. Au fost folosite fragmente osoase pentru a substitui erectia si s-a reconstituit uretra.

"A fost o operatie de maxima complexitate, posibila doar folosind tehnici microchirurgicale. In anii ‘80, nici nu putea fi imaginat asa ceva", spune Lascar. Pacientul si-a reluat viata sexuala la trei luni de la interventie. Contactat telefonic, tanarul a refuzat sa faca vreun comentariu in legatura cu pedeapsa hotarata de magistrati pentru fostul sau medic.

CONCLUZIA EXPERTIZEI

Ciomu avea discernamant in momentul mutilarii

Naum Ciomu si-a castigat un nefericit renume in urma unei operatii efectuate pe 13 iulie 2004, la Clinica de Urologie a Spitalului "Dr. Theodor Burghele" din Bucuresti.

Interventia asupra lui Ion Jiga, de dificultate medie, ar fi trebuit sa constea intr-o coborare de testicul si sa nu dureze mai mult de 45 de minute. In timpul acesteia insa, Ciomu ii sectioneaza tanarului pacient canalul urinar, apoi ii taie penisul in mai multe parti. A doua zi, spitalul ii desface medicului contractul de munca, conducerea institutiei precizand ca eroarea este una individuala.

Peste doua saptamani de la acest gest socant, Colegiul Medicilor din Romania ii retrage lui Ciomu dreptul la libera practica - dupa ce in prealabil efectuase expertizele medico-legale -, iar pe 27 octombrie 2004, acesta este deferit justitiei pentru vatamare corporala grava din culpa.

Din expertiza realizata in martie 2005 la Institutul de Medicina Legala "Mina Minovici", din Bucuresti, reiese ca Ciomu avea discernamant in momentul in care l-a mutilat pe tanar.

In prezent, Naum Ciomu este conferentiar universitar la Catedra de Anatomie a Facultatii de Medicina din Bucuresti.

TEMERI

"Medicii vor incepe sa refuze cazurile grele"

Comunitatea medicala este speriata de faptul ca acest caz ar putea deveni un precedent, iar sumele cerute si obtinute de pacienti ca daune morale sa fie exagerate.

Este inadmisibil ca daunele morale sa fie de cateva ori mai mari decat cele materiale si sa depaseasca valoarea asigurarilor de malpraxis, considera Gheorghe Iana, directorul Spitalului Universitar Bucuresti. "Medicii vor incepe sa refuze cazurile grele, si mi se pare absolut normal sa procedeze asa", arata Iana.

Medicul gastroenterolog Oliviu Pascu, de la Clinica 3 a Universitatii de Medicina si Farmacie din Cluj-Napoca, este asigurat pentru malpraxis in limita a 37.000 de euro. Considera ca, avand in vedere ca, uneori, prima ajunge la 500 de lei lunar si ca un spital precum cel in care lucreaza el are 800 de medici, o astfel de asigurare este o afacere doar pentru respectivele societati.

"Medicii trebuie sa o aiba insa. Cea mai buna asigurare ramane pregatirea profesionala, e ca in cazul soferilor care se plang ca amenzile sunt foarte mari cand ideea e simpla: nu trebuie sa greseasca", spune Pascu.

Totusi, in conditiile in care greselile apar, cazurile trebuie analizate pentru a stabili responsabilitatea medicului, respectiv a spitalului, si pentru a suporta valoarea daunei.

Ne puteți urmări și pe Google News