Cioloș: Măririle salariale pot crește deficitul bugetar

Cioloș: Măririle salariale pot crește deficitul bugetar

Premierul Dacian Cioloș, a afirmat, marți, într-un interviu la Adevărul Live, că mărirea salariilor în Sănătate, Educație, dorită de Parlament poate duce la creșterea deficitului bugetar.

"Din perspectivă bugetară, cu tot ce s-a votat în aceste ultime luni, în pregătirea campaniei, din păcate cum ne-a obişnuit Parlamentul, s-au cam adunat peste 9 miliarde de lei, deci peste 1% din PIB. Asta înseamnă ori creşterea deficitului, ori, dacă vrem să ţinem limitele deficitului, să reducem investiţiile. Noi avem alocate 40 de miliarde pentru investiţii, care ar trebui să se ducă la locuri de muncă. Or, asta ar însemna reducerea fondului de investiţii. Măririle procentuale nu fac decât să crească şi mai mult dezechilibrele între salariaţi, or noi asta am încercat să corectăm anul acesta. Avem oameni cu aceeaşi vechime, cu aceleași studiii, dar care sunt plătiţi diferit. Or, cu aceste decizii, o lege  a salarizării unitare nu va putea fi bugetată", a spus premierul.

Întrebat dacă bugetul României își poate permite să suporte aceste măriri de salarii, Dacian Cioloș a răspuns că acește creșteri vor avea impact asupra investițiilor în educație, sănătate, agricultură, infrastructură, etc.

"Aceste măriri vor avea un impact asupra investiţiilor în educaţie, în sănătate etc. Nu e suficient să mărim salariile în administraţia publică, şi e nevoie de asta, dar am vrut să facem măriri de salarii cu cap, care să rezolve disfuncţionalităţili şi să ducă la o creştere durabilă a veniturilor. Amintiţi-vă de 2010, o mărire foarte consistentă de salarii care nu s-a putut aplica apoi. Riscăm să ajungem în aceeași situație cu legea salarizării unitare", a explicat primul-ministru.

Ne puteți urmări și pe Google News

Deputații din Comisiile de buget, finanțe și de muncă au adoptat, luni, mai multe amendamente la Ordonanța 20/2016 referitoare la salarizarea din sectorul bugetar, care prevăd creșterea salariilor mai multor categorii de personal, informează Agerpres.

Ministrul Muncii, Dragoș Pîslaru susține că aplicarea amendamentelor va avea un impact bugetar estimat la 3-4 miliarde de lei. VEZI mai multe detalii AICI.