Cioloş: “I-am cerut vicepremierului Dîncu să inventarieze clădirile nefolosite la nivel local”
- Razvan Gheorghe
- 26 februarie 2016, 12:47
Premierul Dacian Cioloş a anunţat că i-a solicitat vicepremierului Vasile Dîncu să inventarieze clădirile care sunt nefolosite de administraţia publică locală astfel încât acestea să fie utilizate de alte entităţi, şeful Executivului adăugând totodată că va cere acelaşi lucru şi pentru şcoli.
Dacian Cioloş a făcut această afirmaţie în contextul în care unul dintre participanţii la "Elaborarea strategiilor de dezvoltare locală GAL pentru perioada de programare 2014-2020 a Uniunii Europene" i-a semnalat faptul că în zona rurală sunt imobile nefolosite care aparţin administraţiei, iar grupurile de acţiune locală (GAL) nu le pot utiliza şi duc lipsă de spaţiu.
O reorganizare teritorială rurală
Totodată, potrivit Mediafax, premierul a anunţat că va cere acelaşi lucru şi ministrului Educaţiei. "O să vedem şi cu şcolile, cu Ministerul Educaţiei, în aşa fel încât să nu existe piedica asta, dacă într-adevăr şcoala respectivă sau clădirea respectivă nu mai e folosită ca şcoală, ca să puteţi să o valorificaţi", a spus Cioloş. El a mai afirmat că, împreună cu vicepremierul Vasile Dîncu, se gândeşte la o reorganizare teritorială rurală plecând de la structura grupurilor de acţiune locală.
Rugăminte pentru Achim Irimescu
"Îl rog de pe domnul ministru (Achim Irimescu, ministrul Agriculturii - n.r.) ca împreună cu echipa de la minister şi cu echipa mea de la cancelarie - eu am avut o discuţie cu conducerea FNGAL - să începem să gândim un pic altfel rolul grupurilor de acţiune locală în dezvoltarea comunităţilor locale din România, care să nu se limiteze la dezvoltarea economică a agriculturii. Eu v-aş provoca la a aplica alte tipuri de programe chiar finanţate din alte fonduri europene decât Programul Naţional de Dezvoltare Rurală sau din alte fonduri structurale. Vă încurajez să vă uitaţi şi pe aceste măsuri şi să vedeţi ce anume credeţi că vă puteţi asuma pornind de la reţeaua pe care o aveţi, pornind de la experienţa pe care o aveţi şi mai ales pornind de la nevoile pe care le aveţi în mod specific în comunităţile dumneavoastră", le-a spus premierul celor prezenţi la conferinţă.
Reglementări europene privitoare la GAL-uri
De asemenea, el a anunţat că intenţionează să analizeze dacă reglementările europene permit extinderea GAL-urilor şi la oraşele mici şi medii şi a reiterat faptul că grupurile de acţiune locală trebuie să dezvolte o gamă variată de proiecte. "Să folosim asistenţa dumneavoastră sub formă de asistenţă tehnică sau sub formă de cooperare pentru a dezvolta astfel de grupuri de acţiune locală şi dincolo de mediul rural şi să începem o implicare a dumneavoastră alături de proiectele economice ca re rămân un element cheie pentru dezvoltarea comunităţilor rurale să trecem şi pe proiecte de ordin social care, o parte dintre ele sunt finanţate prin PNDR, dar o mare parte sunt finanţate prin alte programe operaţionale, deci vă sfătuiesc, vă incit, vă provoc, să vă uitaţi şi la aceste posibilităţi", a subliniat Cioloş.
Departament destinat GAL-urilor
Premierul i-a cerut ministrului Agriculturii ca în cadrul Agenţiei pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale (AFIR) să se creeze un departament destinat GAL-urilor. Prezent la conferinţă, ministrul Agriculturii, Achim Irimescu, a spus că în mediul rural a văzut multe proiecte "cu lacătul pus" şi în opinia sa GAL-urile ar trebuie să le preia. El s-a arătat nemulţumit şi de faptul că nu se învaţă din experienţele anterioare, iar absorbţia fondurilor europene nu este una suficient de bună.