Acolo unde proiectele care erau contractate cu finanţări din fonduri europene (…) nu vor putea fi finalizate, ele vor trebui finalizate din bugetul de stat. Lucrul acesta s-a mai întâmplat şi în trecut. (…) Din păcate, (…) plătim preţul bâlbâielilor care vin de ani de zile. E greu să recuperezi tot ceea ce nu s-a făcut în ani de zile în câteva luni. Important este pentru mine să pregătim această perioadă 2014-2020 cât mai bine, într-un mod cât mai transparent, să eliminăm pe cât posibil toate sursele de corupţie sau de birocratizare sau de blocare a implementării acestor proiecte, pentru că de asta va depinde nu doar capacitatea de absorbţie, dar şi calitatea acestei absorbţii şi calitatea proiectelor pe care le finanţăm", a spus Cioloş, la Radio România Actualităţi, întrebat ce se va întâmpla cu banii în cazul proiectelor finanţate din fonduri europene, cum este şi pasajul de la Piaţa Sudului, care nu vor fi finalizate la timp.

Totodată, premierul a subliniat că este necesar să fie ameliorat procesul absorbţiei fondurilor europene.

"Cu siguranţă că avem nevoie să ameliorăm acest proces şi mai ales din punct de vedere al pregătirii instituţionale, pentru că au fost întârzieri în modul în care România s-a pregătit pentru execuţia bugetară pe perioada 2014-2020, au fost întârzieri inclusiv cu recuperarea absorbţiei pe perioada 2007-2013. În câteva luni după instalarea acestui Guvern, această absorbţie a crescut cu 10% prin măsurile pe care le-am luat, sigur, şi cu sprijinul Comisiei Europene, care ne-a permis să decontăm din fonduri europene şi anumite proiecte care fuseseră finanţate parţial din bugetul de stat. Deci, acolo am reuşit să recuperăm pe ultima sută încă ceva şi să trecem absorbţia peste 70-75%", a explicat Cioloş.

Prim-ministrul a mai spus că obiectivul Guvernului este ca până la terminarea mandatului său să lanseze cererile de proiecte pe toate programele operaţionale.

"În momentul de faţă, atenţia noastră e concentrată spre a publica cât mai multe ghiduri ale beneficiarului şi a lansa cererile de proiecte pe cât mai multe din programele operaţionale. Obiectivul nostru ar fi să lansăm pe toate programele operaţionale cererile de proiecte până la terminarea mandatului acestui Guvern şi să începem, în acelaşi timp, şi plăţile pentru anumite proiecte care au fost deja contractate", a mai afirmat Cioloş, citat de Agerpres.