Evenimentul Zilei > Politica > Ciolacu are soluția pentru depășirea crizei politice. PSD poate reveni rapid la putere
Ciolacu are soluția pentru depășirea crizei politice. PSD poate reveni rapid la putere

Ciolacu are soluția pentru depășirea crizei politice. PSD poate reveni rapid la putere

Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, anunță că în contextul războiului politic dus pe axa PNL-USR PLUS pentru înlăturarea prim-ministrului Florin Cîțu, cea mai bună soluție politică rămâne organizarea alegerilor anticipate.

Ciolacu a explicat că scandalul generat după demiterea ministrului Justiției, Stelian Ion, a lăsat urme adânci în coaliția de guvernare. Astfel, liderul social-democraților consideră că și dacă se va ajunge la un consens între liderii PNL și cei ai USR PLUS, neînțelegerile majore vor reveni între cele două formațiuni mai devreme sau mai târziu.

Având acest tablou în față, Marcel Ciolacu vrea alegeri anticipate, așa cum a mai spus după ce USR PLUS și AUR și-au unit forțele pentru moțiunea de cenzură împotriva guvernului condus de Florin Cîțu.

„Guvernul Cîţu este căzut. În momentul în care Cîţu l-a schimbat pe Stelian Ion de la Justiţie şi n-ai făcut o altă desemnare, conform Codului administrativ, în cinci zile, de alt ministru, deci cu alte cuvinte ai schimbat compoziţia politică a guvernului, în 45 de zile – este decizia CCR, deci nu poate să o încalce nimeni – trebuie să vină pentru un vot de încredere în Parlament, cu moţiune, fără moţiune…

Ciolacu repetă că PSD va vota orice moțiune

Eu am spus foarte clar: PSD va vota orice moţiune care o să vină la vot. Aşteptăm să vedem ce se întâmplă la CCR cu moţiunea celor de la AUR şi alianţa AUR – USR″, a declarat Ciolacu la Radio Guerrilla.

El a adăugat că textul moţiunii de cenzură ar fi trebuit construit prin colaborare, în care să fie menţionat şi USR PLUS, care a fost la guvernare. „N-am înţeles de ce nu ne-am aşezat toţi trei. Acum era şi votată moţiunea. De ce n-am stat toţi trei să găsim un text? Sau mă fac că nu înţeleg… USR a vrut o alianţă cu AUR, ca în textul moţiunii să nu apară USR.

Nu poţi să te faci că USR n-a fost la guvernare în această perioadă, nu poţi să te faci că USR nu a livrat nimic din ceea ce a promis. PSD a depus moţiuni pe care le-a contestat Ludovic Orban la CCR. Acum nu mai e de acord cu contestaţiile la CCR. Acum, USR semnează cu AUR şi eu «am umblat cu PNL». Dacă semnam cu ei, ieşea PNL-ul: «PSD este în blat cu USR.» Este o politică mică″, a susţinut liderul PSD.

Viitorul e simplu pentru Ciolacu: alegeri anticipate

Mai departe, liderul social-democraților a demonstrat că după ce va cădea guvernul condus de Cîţu, nu există decât soluția alegerilor anticipate. În plus, Ciolacu a punctat că PSD nu doreşte să revină la putere fosta coaliţie, chiar dacă Florin Cîţu nu va mai fi premier.

Marcel Ciolacu vrea alegeri anticipate

„Din punctul meu de vedere, în acel moment nu există altă soluţie decât alegerile anticipate. Nu vreau «nu mai există soluţie». Se pot face. În două săptămâni scurtezi perioada de campanie electorală. Două săptămâni şi ai terminat!

Nu ţine de preşedinte, ţine de Parlament şi de premierii pe care o să-i desemneze preşedintele. Categoric, este atributul lui. (n.r. s-a referit la cei din coaliția de guvernare) Nu au ieşire decât prin alegeri anticipate.

Chiar dacă se întorc la masă, va fi o alianţă care peste două, trei luni va ajunge în acelaşi impas. Ei nu funcţionează ca un guvern normal. Pleacă Florin Cîţu… Rămân tot cu Turcan, cu Ghinea? Ce fac, se întorc useriştii? Vine înapoi Stelian?″, a mai susţinut președintele PSD.

Liderul PSD știe ce va face Klaus Iohannis

Altfel, Marcel Ciolacu a fost întrebat pe cine crede că va propune preşedintele în funcţia de premier dacă moţiunea de cenzură va trece de Parlament. Fără să ezite, acesta a spus că va fi propus tot Florin Cîţu.

„Părerea mea este că domnul Cîţu va fi propus din nou prim-ministru, după ce cade la votul privind noua schimbare a compoziţiei în interiorul guvernului ori cade printr-o moţiune de cenzură.

PSD nu-i mai vrea nici pe cei de la USR. Dacă două guverne cad, se vor face alegeri anticipate. Care-i catastrofa să facem alegeri anticipate? Se reaşază lucrurile. Scurtezi campania, intri în cele 10 zile după ce se desemnează prim-ministrul şi s-a terminat! Nu mai vrem această coaliţie″, a completat liderul social-democraţilor.

Spre finalul intervenției, Ciolacu a repetat că după alegerile parlamentare, la consultările cu preşedintele Klaus Iohannis, l-a propus pe Alexandru Rafila pentru funcţia de premier, cu un guvern de uniune naţională. Totuși, liderul PSD a observat că şeful „ preferat să facă o improvizaţie care acum ne coste pe toţi″.

Publicat in categoriile: Politica
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: