Mii de oameni s-au adunat, sâmbătă, în centrul Londrei pentru a-şi exprima furia împotriva brutalităţii poliţiei după uciderea americanului de culoare George Floyd în Minneapolis. Protestul s-a desfășurat în mare parte paşnic până când, un număr restrâns de protestatari din apropierea reşedinţei din Downing Street a premierului Boris Johnson au început să arunce cu sticle în poliţişti, iar ofiţerii de poliţie călare au ripostat.

În urma violenţelor, o poliţistă a necesitat tratament spitalicesc după ce a căzut de pe cal, iar alţi nouă poliţişti au fost răniţi, conform informaţiilor furnizate de poliţie, anunță Agerpres. De aici, acțiunea a luat altă turnură: un grup de protestatari a atacat un manechin ce semăna cu Donald Trump, iar alt grup a lansat spre polițiști  rachete de semnalizare.

La finalul zilei, poliţia londoneză a anunţat că au fost arestate 14 persoane, dar acțiunea era în curs de desfășurare, așteptându-se ca numărul acestora să crească.  Conform sursei citate, în prima parte a zilei de sâmbătă, peste 1.000 de protestatari au mărşăluit pe lângă ambasada SUA, situată pe malul de sud al Tamisei. Alte mii de protestatari s-au adunat în piaţa din faţa Parlamentului, afişând pancarte cu mesajul ”Viaţa negrilor contează”.

Înaintea protestului de sâmbătă de la Londra, ambasadorul SUA în Marea Britanie a declarat că SUA trebuie să facă mai mult pentru a combate rasismul şi nedreptatea, condamnând uciderea lui Floyd. ”Prin intermediul unor proteste paşnice, injustiţia este abordată cu cel mai mult succes”, a spus ambasadorul Woody Johnson.

Protestele londoneze au loc într-un context global de nemulțumiri referitoare la felul cum sunt tratate minoritățile etnice de către forțele de ordine, declanşate de uciderea, pe 25 mai, a afro-americanului George Floyd prin asfixiere, de către un poliţist care i-a ţinut genunchiul pe gât timp de aproape nouă minute. Manifestări similare au avut loc sâmbătă şi în alte oraşe britanice, europene şi asiatice.

Sursa foto: Twitter / NewsAddict