Evenimentul Zilei > International > Ciocniri între poliție și protestatari la Londra. Cine a ajuns la spital
Ciocniri între poliție și protestatari la Londra. Cine a ajuns la spital

Ciocniri între poliție și protestatari la Londra. Cine a ajuns la spital

S-a ajuns la ciocniri între protestatari și poliție, în Londra, sâmbătă, în timpul manifestațiilor împotriva rasismului. Oamenii legii și manifestanții au avut  scurte confruntări soldate cu arestări și vizite la spital.

Mii de oameni s-au adunat, sâmbătă, în centrul Londrei pentru a-şi exprima furia împotriva brutalităţii poliţiei după uciderea americanului de culoare George Floyd în Minneapolis. Protestul s-a desfășurat în mare parte paşnic până când, un număr restrâns de protestatari din apropierea reşedinţei din Downing Street a premierului Boris Johnson au început să arunce cu sticle în poliţişti, iar ofiţerii de poliţie călare au ripostat.

În urma violenţelor, o poliţistă a necesitat tratament spitalicesc după ce a căzut de pe cal, iar alţi nouă poliţişti au fost răniţi, conform informaţiilor furnizate de poliţie, anunță Agerpres. De aici, acțiunea a luat altă turnură: un grup de protestatari a atacat un manechin ce semăna cu Donald Trump, iar alt grup a lansat spre polițiști  rachete de semnalizare.

La finalul zilei, poliţia londoneză a anunţat că au fost arestate 14 persoane, dar acțiunea era în curs de desfășurare, așteptându-se ca numărul acestora să crească.  Conform sursei citate, în prima parte a zilei de sâmbătă, peste 1.000 de protestatari au mărşăluit pe lângă ambasada SUA, situată pe malul de sud al Tamisei. Alte mii de protestatari s-au adunat în piaţa din faţa Parlamentului, afişând pancarte cu mesajul ”Viaţa negrilor contează”.

Înaintea protestului de sâmbătă de la Londra, ambasadorul SUA în Marea Britanie a declarat că SUA trebuie să facă mai mult pentru a combate rasismul şi nedreptatea, condamnând uciderea lui Floyd. ”Prin intermediul unor proteste paşnice, injustiţia este abordată cu cel mai mult succes”, a spus ambasadorul Woody Johnson.

Protestele londoneze au loc într-un context global de nemulțumiri referitoare la felul cum sunt tratate minoritățile etnice de către forțele de ordine, declanşate de uciderea, pe 25 mai, a afro-americanului George Floyd prin asfixiere, de către un poliţist care i-a ţinut genunchiul pe gât timp de aproape nouă minute. Manifestări similare au avut loc sâmbătă şi în alte oraşe britanice, europene şi asiatice.

Sursa foto: Twitter / NewsAddict