CIOCNIRE televizată: CNN contra Ungaria. Amanpour REDUSĂ la TĂCERE de ministrul de Externe maghiar

CIOCNIRE televizată: CNN contra Ungaria. Amanpour REDUSĂ la TĂCERE de ministrul de Externe maghiar

Peter Szijjarto a acordat un interviu fulminant CNN pe teme precum imigrația, George Soros, multiculturalismul sau democrația iliberală.

Christiane Amanpour, șefa corespondenților internaționali a CNN, s-a referit în deschiderea interviului la pretinsa „represiune a instituțiilor democratice” de către guvernul ungar și la controlul „draconic” al autorităților de la Budapesta asupra imigrației.

„Premierul dvs Orban a repetat în mai multe rânduri că obiectivul său principale este de a prezerva, citez ‘Ungaria creștină’, iar dvs personal ați declarat ‘Nu acceptăm multiculturalismul ca pe o valoare în sine”, a spus apoi, cu un aer oripilat Amanpour. „Este bizar acest gen de limbaj, nu-i așa? Este foarte rupt de restul lumii.”

Ne puteți urmări și pe Google News

„Nu, este cinstit”, a replicat Szijjarto.

„Cinstit? Ok, e cinstit din punctul dvs de vedere”, a insistat Amanpour. „Dar ce vreți să ziceți? Că oricine altcineva în afară de creștinii albi nu este binevenit în țara dvs?”

„Nu, nimeni nu a spus așa ceva”, a răspuns Szijjarto.

Mda, mda, mda... Scuzați-mă”, l-a întrerupt Amanpour, uitându-se în notițe.

„Premierul dvs chiar a spus: o Ungarie creștină, să prezervăm Ungaria creștină”, a repetat ea triumfal, fără a recunoaște că termenul „alb” era o adăugare a ei.

„Suntem o țară creștină de o mie de ani și chiar nu înțeleg de ce este așa de rău că nu vrem să ne schimbăm”, a răspuns Szijjarto imperturbabil. „Nu înțeleg de ce e rău să ținem la istoria noastră, la cultura noastră, la moștenirea noastră, la religia noastră... Noi nu am judecat niciodată alte țări cu politici diferite; nu am judecat niciodată țări care au spus că multiculturalismul este mai valoros decât o societate omogenă, de exemplu. Vă rog, lăsați Ungaria să decidă dacă multiculturalismul este mai bun decât o societate omogenă”, a adăugat ministrul de Externe.

„Înțeleg că nu suntem de acord, dar respect poziția diferită pe care o aveți... Dar mă aștept la același lucru, așa că vă rog să lăsăm la decizia suverană a națiunii cum dorește să-și continue viața în propria țară... Da, credem că o țară care este fidelă moștenirii, culturii și religiei sale, este la fel de valoroasă ca una care consideră că multiculturalismul este mai valoros.”

Amanpour a încercar să-l atace pe Szijjarto în legătură cu subiectul crizei imigrației, în care Ungaria a fost printre țările care au condus contraofensiva împotriva politicii granițelor deschise. Ungaria a fost prima țară care și-a ridicat un gard la frontieră, pentru a se apăra de invazia imigranților.

Prezentatoarea CNN a părut indignată de faptul că premierul Viktor Orban i-a caracterizat pe imigranți ca „invadatori” și „potențiali teroriști”

Szijjarto a explicat: „Au violat frontiera, au încălcat toate regulile, nu doresc să coopereze cu autoritățile locale, au atacat poliția, au provocat răniți în rândurile poliției.” Oficialul ungar a respins imaginea creată de Amanpour imigranților ca „refugiați de război, care se tem pentru viețile lor”.

„În 2015, 400.000 de imigranți au defilat prin Ungaria, manifestând lipsă de respect față de țara noastră, de regulile noastre, de modul nostru de viață, ocupând locurile publice... Acești oameni au trecut prin cel puțin alte patru sau cinci state până să ajungă în țara noastră și ne-au violat frontiera”, a spus Szijjarto.

„Care este fundamentul moral și legal pentru cineva, ca să violeze frontiera dintre două țări pașnice? Acești oameni au străbătut Serbia, Croația, Macedonia, Bulgaria, Grecia, Turcia – toate țări sigure și pașnice”, a spus el. „Acesta nu este un drept fundamental al omului, să se scoale într-o dimineață, să-și aleagă o țară unde ar vrea să meargă, Germania sau Suedia, de exemplu, și pentru a ajunge acolo violează o serie de frontiere. Nu așa ar trebui să funcționeze lucrurile.”

Amanpour a enumerat și o serie de critici virulente la adresa guvernului ungar în legătură cu diverse subiecte, mai ales legat de conflictul cu George Soros.

Sijjarto a respins ideea că diferendul cu Soros ar avea o legătură cu originea evreiască a acestuia. El a precizat că de fapt comunitatea evreiască din Ungaria cunoaște o „renaștere culturală” sub regimul Orban și a insistat că dezacordurile cu plutocratul sunt cauzate de dorința acestuia de a impune o Europă „post națională, post creștină”, cu o rată anuală a imigrației de un milion de persoane.

El a respins de asemenea că legile „Stop Soros” ar fi, așa cum a spus Amanpour, „șocante, pentru că pedepsesc simpli militanți, civili, avocați, care vor să-i ajute pe unii dintre acești sărmani care fug deoarece viețile le sunt primejduite”.

„Celor care critică Ungaria în legătură cu aceste probleme le pun întrebarea: ‘Omule, ai citit măcar lucrurile despre care vorbești?’”, a răspuns oficialul de la Budapesta, insistând că legile respective nu încearcă să pedepsească pur și simplu persoanele care ajută solicitanții de azil, ci doar pe cele care „oferă oportunități ilegale” pentru violarea frontierelor țării și abuzul de sistemul de azil, lucruri ilegale și în Statele Unite.

În fine, cei doi s-au înfruntat pe marginea statului de „democrație iliberală” al Ungariei, așa cum a fost enunțat de Orban.

„Aceasta provoacă frisoane multor persoane care cred în democrație. Ce este aceea democrație iliberală?”, a întrebat Amanpour.

„Vă mulțumesc mult pentru că mi-ați pus această întrebare, pentru cp pot explica ce a spus Orban și a fost prost interpretat”, a răspuns Szijjarto. „Ne confruntăm cu un fenomen în care, dacă nu liberalii sunt cei care câștigă alegerile, țara aceea este imediat considerată o non-democrație”, a explicat oficialul, folosind termenul „liberal” în sensul de stângist, așa cum este el utilizat în America.

„Vă dau un exemplu: am câștigat ultimele alegeri în aprilie pentru a treia oară, cu o majoritate constituțională... Am avut sute de mii de voturi mai mult decât celelalte partide... Dacă nu au câștigat liberalii, asta nu înseamnă că nu suntem o democrație.”

 „Deci, ce înseamnă iliberal?”, a întrebat Amanpour, care a părut prinsă pe picior greșit de această explicație.

„Este o democrație atunci când nu câștigă liberalii”, a râs Szijjarto.