Evenimentul Zilei > Social > CIOBANII iau cu asalt Palatul Parlamentului. Află motivul NEMULȚUMIRII lor
CIOBANII iau cu asalt Palatul Parlamentului. Află motivul NEMULȚUMIRII lor

CIOBANII iau cu asalt Palatul Parlamentului. Află motivul NEMULȚUMIRII lor

Reprezentanţii Federaţiei Naţionale a Sindicatelor din Agricultură, Alimentaţie, Tutun, Domenii şi Servicii Conexe - Agrostar protestează marţi în faţa Palatului Parlamentului, începând cu ora 12,00, solicitând modificarea unor prevederi din Legea vânătorii.

Sindicaliştii consideră că aceste prevederi încalcă grav dreptul la proprietate, interzic înfiinţarea, întreţinerea sau recoltarea culturilor agricole, fără asigurarea protecţiei faunei de interes cinegetic şi limitează numărul de câini pe care crescătorul de animale îl poate deţine, informează Mediafax.

Legea 407/2006 a suferit, în decursul timpului, nenumărate modificări, dar odată cu modificările aduse în anul 2015 apare o noutate şi anume aceea că 'pe terenul proprietate crescătorul de animale nu mai poate păşuna'. Concret, articolul 23 din Legea 149/2015 dispune: ' (1) În scopul gestionării durabile a faunei cinegetice, se interzic: … c) păşunatul animalelor domestice în terenul agricol între 6 decembrie şi 24 aprilie”, a declarat recent secretarul general al Agrostar, Horaţiu Raicu.

Potrivit acestuia, legiuitorul nu face altceva decât să încalce dreptul de proprietate statuat de art. 44 din Constituţia României respectiv agricultorilor care cresc animale 'li se suspendă dreptul de proprietate'.

Pe de altă parte, Agrostar precizează că legiuitorul s-a îngrijit de numărul de câini care pot păzi turma, limitând numărul acestora.

"Este total anormal ca într-un an în care agricultura a fost lovită crunt de secetă, pentru care nici până în acest moment nu s-au acordat despăgubiri, să promovăm un astfel de act normativ, care nu face altceva decât să mai pună o povară în plus pe umerii agricultorilor şi aşa decapitalizaţi. În loc să facem politici agricole durabile, venim cu tot felul de acte normative în măsură să pună piedici", precizează reprezentanţii Agrostar.

Protestele crescătorilor de animale – membrii Agrostar – sunt susţinute şi de Federaţia Naţională PRO AGRO, care condamnă modificările "nedrepte" aduse Legii Vânătorii nr. 407/2006. Până în prezent, 4.000 de oieri au anunţat că vor participa la proteste.