Cioacă, un pericol social

Cioacă, un pericol social

Judecătorii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie au făcut publice, în această după-amiază, motivele pentru care au dispus arestarea preventivă a poliţistului Cristian Cioacă.

"Faptele lui Cristian Cioacă au un grad ridicat de pericol social, în calitate de poliţist, el neputând invoca necunoaşterea legii potrivit căreia confidenţialitatea şi integritatea datelor şi sistemele informatice sunt protejate, susţin judecătorii instanţei supreme", arată ICCJ.

Înalta Curte constată că arestarea preventivă a lui Cioacă se impune pentru că inculpatul a săvârşit infracţiuni pentru care legea prevede pedeapsa închisorii mai amre de 4 ani, iar lăsarea sa în libertate prezintă un pericol concret pentru ordinea publică.

"Acest pericol este demonstrat de firea violentă a inculpatului, evidenţiată în convorbirile telefonice cu inculpatul Breazu, în cursul cărora nu a contestat că ar fi sechestrat-o pe prima sa soţie în beci şi că ar fi cercetat cu violemţă pe un anume Vasilicioaie care l-ar fi şi reclamat, (inculpatul Breazu glumind că "nu l-a bătut destul de bine şi de aceea l-a reclamat")", se arată în motivaţia Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie.       

Cioacă nu s-a implicat în căutarea soţiei 

Judecătorii au remarcat şi neimplicarea lui Cioacă, deşi acesta era poliţist "în activitatea de căutare a soţiei dispărute".

"Trebuie subliniat că tocmai în calitate de poliţist, şi mai ales de soţ al persoanei dispărute, Cioacă, în loc să sprijine organele de poliţie în derularea activităţilor privind dispariţia soţiei, a ascuns datele informatice obţinute, direcţionându-le la sora sa, deşi era suspectat ca autor al infracţiunii de omor calificat după 18 septemebrie 2007", susţin judecătorii.

Totodată, ICCJ a observat că inculpatul Cioacă nu a fost interesat să afle locul în care s-ar afla soţia sa, pentru că, în loc să predea organelor de poliţie cele două calculatoare, el l-a instigat pe colegul său Breazu să le accesez fără drept şi să restricţioneze accesul la aceste date prin stocarea lor pe memory stick-ul lui Breazu, date ulterior redirecţionate către adresa de e-mail a surorii sale.

Magistraţii arată că faptele lui Cioacă prezintă un grad de pericol social deosebit, instigările sale determinând atragerea altor două persoane în sfera infracţiunilor împotriva sistemului informatic prin care sunt lezate valori ale societăţii.

Cristian Cioacă a fost arestat preventiv pentru 29 de zile, de magistraţii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, sub acuzaţia că ar fi accesat fără drept corespondenţa electronică a soţiei sale, avocata Elodia Ghinescu. Judecătorii au infirmat, astfel, decizia Curţii de Apel Braşov care decisese că Cioacă poate fi anchetat în libertate.

Marţi, Cioacă a fost eliberat provizoriu sub control judiciar de către instanţa braşoveană, recursul în acest dosar urmând să se judece, sâmbătă, la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

(15:55)

Ne puteți urmări și pe Google News