„Prin recenta rectificare, 27 de orașe au primit între 3 şi 10 lei/locuitor, 16 orașe între 11 şi 20 lei/locuitor şi 14 orașe între 21 şi 30 lei/locuitor, iar bătaia de joc a ministrului de Finanțe Orlando Eugen Teodorovici este dusă la extrem, după aprobarea hotărârii de guvern, 25 de oraşe rămânând cu buget minim de funcţionare sub 1.000 lei/locuitor/an, în această valoare fiind incluse sumele alocate pentru însoţitorii persoanelor cu dizabilităţi“, se arată în comunicat.

Reprezentanții AOR spun că alocarea unei sume atât de mici, 1.000 de lei/an pentru fiecare locuitor reprezintă „o sfidare cinică faţă de cetăţenii din unităţile administrativ-teritoriale cu statut de oraş“. Aceasta cu atât mai mult cu cât comunelor li s-au alocat un buget minim de funcționare de 1.000 lei/locuitor/an prin legea bugetului de stat. AOR a susținut că Ministerul Finanțelor trebuie să asigure un buget rezonabil pentru funcţionarea orașelor de 1.400 lei/locuitor/an.

„Prin noua rectificare de buget, ministrul de Finanțe din Guvernul demis a falimentat orașele și a suprimat orice perspectivă de dezvoltare de minimă necesitate. Administrațiile locale vor ajunge în imposibilitatea de funcționare, cu școli fără încălzire asigurată, în care copiii noștri vor îngheța de frig, pe străzi va fi beznă, gropile vor rămane neasfaltate, gunoaiele vor acoperi orașele. Situaţia multor oraşe s-a degradat an de an pentru că Legea bugetului de stat a luat șansa comunităţilor locale la elementele vitale de care se ocupa administrația locală: apă, curent electric, căldură, gaze, canalizare“, se arată în comunicatul de presă.

Pe cale de consecință, Asociația Orașelor din România cer o întâlnire de urgentă cu Prim-ministrul României, după votul de învestire ce urmează să fie dat în Parlament, pentru negocieri privind o nouă rectificare.