Cinematografia românească strălucește la Berlinală: avem cel mai bun regizor și o memorabilă ecranizare de epocă

Cinematografia românească strălucește la Berlinală: avem cel mai bun regizor și o memorabilă ecranizare de epocă

Cristi Puiu a fost distins sâmbătă seară cu Premiul pentru cel mai bun regizor la secțiunea Encounters în cadrul ceremoniei de gală a celei de-a 70-a ediții a Festivalul Internațional de Film de la Berlin.

Este pentru a doua oară când prestigiosul eveniment îi acordă regizorului român recunoașterea internațională după Ursul de Aur pentru scurtmetraj din 2014.

Filmul Malmkrog este și cea mai provocatoare producție semnată de Cristi Puiu până în prezent, „un film european uriaș, de-a dreptul eroic” cum îl descrie presa internațională.

Malmkrog a avut premiera internațională în cadrul secțiunii Encounters a Berlinalei, fiind proiectat chiar în deschidere, și a intrat în competiție cu alte 14 filme din întreaga lume.

Ne puteți urmări și pe Google News

Capodopera

Despre Encounters, directorul artistic al festivalului, Carlo Chatrian, a declarat că reunește filme care „își asumă provocarea de a contura o lume, mai degrabă decât a o reproduce”.

Presa internațională a titrat despre Malmkrog: „marele film al festivalului” (Nuovo Cinema Locatelli), „un film de o seriozitate aproape intimidantă” (Screen Daily), „o capodoperă plină de intensitate” (Cultured Vultures) și a punctat radicalismul demersului original apropiat de cinema-ul anilor ’70, lăudând în egală măsură picturalitatea filmului regizat de Cristi Puiu.

O interogare a cinematografiei și a memoriei

Este până în prezent cel mai provocator proiect al regizorului: o ecranizare de epocă, cu un scenariu adaptat după „Trois entretiens” de Vladimir Soloviov (1853–1900), filmat timp de 40 de zile la conacul Apafi din satul Mălâncrav (Sibiu).

„O interogare asupra cinematografiei și memoriei ” - așa cum a apreciat însuși regizorul Cristi Puiu -, Malmkrog este construit în jurul a cinci personaje, iar actorii vorbesc în limba franceză, doar câteva replici fiind în germană, rusă și maghiară. Decorul și costumele redau atmosfera începutului de secol XX din Transilvania.

Din distribuție fac parte: Frédéric Schulz-Richard, Agathe Bosch, Diana Sakalauskaité, Marina Palii, Ugo Broussot și István Téglás.

Deschizător de drum

Malmkrog este o coproducție România, Serbia, Elveția, Suedia, Bosnia și Macedonia de Nord.

Trailer-ul internațional realizat de distribuitorul oficial Shellac Films este disponibil la acest link.

Cristi Puiu a regizat Marfa și banii (2001), Moartea Domnului Lăzărescu (2005), film câștigător al Premiului Un Certain Regard la Festivalul Internațional de la Cannes, Aurora (2010), Sieranevada (2016), propunerea României la Premiile Oscar.

Este considerat deschizătorul de drum al Noului Val în cinematografia românească. A fost distins cu titlul Cavaler al Ordinului Artelor și Literelor de către ambasadorul Franței în România, Henri Paul, în anul 2011 și decorat cu Ordinul de Merit în Grad de Cavaler de statul român în 2006.

Fotografii: Sorin Nainer