Cinematografia Occidentală, pepinieră pentru agenţii de influenţă ai Kremlinului

Cinematografia Occidentală, pepinieră pentru agenţii de influenţă ai Kremlinului

Steven Seagal a devenit, în mod oficial, agent de influenţă al Kremlinului. Ministerul rus de Externe a anunţat sâmbătă că l-a numit pe actorul american reprezentantul său special pentru legăturile umanitare ruso-americane, un rol care ar urmă ducă la aprofundarea legăturilor culturale, artistice şi în rândul tinerilor din cele două mari puteri. Acesta se alătură astfel lui Gerard Depardieu, care a primit cetăţenia rusă în 2013 de la preşedintele rus Vladimir Putin.

Steven Seagal, actor prezent în mod frecvent în România, a primit cetăţe nia Federaţiei Ruse în anul 2016 şi a devenit cunoscut pentru luările sale publice de poziţie prin care apără politica externă a Kremlinului, sprijină anexarea Crimeii din 2014 şi critică guvernul SUA. Anul trecut, invocând motive ce ţin de siguranţa naţională, autorităţile din Ucraina i-au interzis lui Steven Seagal accesul pe teritoriul naţional.

Ministerul rus de Externe a asemănat noul rol al lui Seagal cu acela de ambasador ONU al bunăvoinţei şi a precizat că actorul nu va primi salariu. „Este un caz în care diplomaţia oamenilor se intersectează cu diplomaţia tradiţională”, a precizat ministerul. Seagal, care apare uneori la televiziunea de stat rusă pentru a vorbi despre opiniile şi cariera sa, a fost citat de canalul Russia Today, susţinut de Kremlin, cu declaraţia că salută numirea sa în această calitate onorifică. „Întotdeauna am avut o dorinţă foarte puternică de a face tot ce pot pentru a ameliora relaţiilor rusoamericane. Am depus eforturi neobosite în acest sens timp de mulţi ani neoficial, iar acum sunt foarte recunoscător pentru oportunitatea de a face acelaşi lucru în calitate oficială”, a spus Seagal, potrivit Agerpres, care citează RT.

Preşedintele Vladimir Putin i-a acordat cetăţenia rusă lui Steven Seagal în 2016, afirmând atunci că speră că acest gest va servi drept simbol al modului în care relaţiile tensionate dintre Moscova şi Washington încep să se amelioreze.

Ne puteți urmări și pe Google News

Rebelul Gerard Depardieu, cetăţean rus din 2013

Actorul francez Gerard Depardieu, în vârstă de 69 de ani, a primit cetăţenia Federaţiei Ruse în 2013, de la preşedintele rus Vladimir Putin. El s-a aflat atunci în centrul unei polemici provocate de decizia sa de a părăsi Franţa pentru a protesta împotriva planului preşedintelui francez de atunci, socialistul Francois Hollande, de a impozita cu 75% cele mai mari averi. Gerard Depardieu este înregistrat în actele oficiale ca locuitor şi antreprenor individual la Saransk, oraş de 300.000 de locuitori situat la 650 km est de Moscova.

 

Steven Seagal şi activităţile din România

Timp de peste un deceniu, Seagal, care potrivit propriului site are 66 de ani, a fost un vizitator frecvent al Rusiei, dar şi al României. Filmele sale, printre care titluri ca „Under Siege” şi „Sniper: Special Ops”, sunt foarte populare în Rusia. De asemenea, notează Reuters, Vladimir Putin este un fan al tipului de arte marţiale practicat de Seagal în filmele lui de acţiune de la Hollywood.

Steven Seagal s-a implicat de multe ori în activități sociale, umanitare, chiar și în cursul vizitelor făcute în țara noastră. În 2005, aflat în România pentru filmările la „Umbrele trecutului”, impresionat de drama sinistraților afectați de inundații, Seagal a oferit ajutoare localnicilor din comuna vrânceană Milcov.

De asemenea, în 2008, Steven Seagal a făcut o vizită în România, la Colegiul Național "Ion Luca Caragiale" din Capitală, pentru a lansa cu clip în cadrul campaniei antidrog începute în 2005. „Drogurile sunt o prostie. Drogurile nu vor distruge doar viața voastră, ci și viețile membrilor familiei voastre. Trebuie să înțelegeți că întotdeauna vor fi oameni în jurul vostru care vor fi afectați de consumul vostru de droguri. Înainte de a face o greșeală, ar trebui să vă gândiți foarte bine”, i-a sfătuit Steven Seagal pe tinerii de la Colegiul „Caragiale”

Filme propagandistice

Rolul propagandistic al cinematografiei a început să fie exploatat din plin înainte şi în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, de către Joseph Goebbels, prin intermediul infamului „Reichsministerium für Volksaufklärung und Propaganda” (Ministerului de Stat pentru Informarea Opiniei Publice şi Propagandă). Încercări timide au avut loc anterior şi în Uniunea Sovietică, cel mai celebru film propagandistic sovietic interbelic fiind „Distrugătorul Potemkin”, regizat în 1925 de Serghei Eisenstein.