Cinematografe „private”, plutitoare, în comunism. Cine erau idolii marinarilor

Cinematografe „private”, plutitoare, în comunism. Cine erau idolii marinarilorSursa: Arhiva EVZ

Iar fostul comandant, Mircea Băsescu, are și acum în fața ochilor desele momente din timpul vizionării, când se rupea filmul:

„ Erau filme date la casat de România Film. Se rupeau tot timpul. Nu ne supăram. Le lipea electricianul. Stăteam toți, răbdători, fumam o țigară, el le lipea și dădea drumul mai departe”. Iar Victor Bogdăneț, care se ocupa personal de lipituri, recunoaște că în acest fel se mai fura din film: „Ei, nu era mare lucru, un metru de film lipsă înseamnă două secvențe”.

Irina Petrescu și Ornella Muti, divele marinarilor

Indiferent de filmele primite, marinarii le vizionau pe toate. Filme rusești, „Moscova nu crede în lacrimi”, românești, BD-urile, Dacii,  Haiducii, fiilmele lui Sergiu Nicolaescu, „Actorul și sălbaticii”, filme de artă, filme americane, serioase, de aventuri, western-uri, comedii franțuzești, cu Louis de Funes, Fantomas.

Ce își aduc aminte și vechii marinari

Surpriza vieții lor a fost când au ajuns în Coreea de Nord unde au constatat că, în acele vremuri, Sergiu Nicolaescu era un star de cinema, adulat de coreeni.

„Am primit, de la nea Gică, „Valurile Dunării” și mă rugau în voiaj să pun secvența cu Irina Petrescu goală, de vreo 10 ori. Nu mai știu, parcă făcea duș. Dumnezeu să o odihnească! Era tânără și frumoasă atunci. Pădurea Spânzuraților am avut. Și am mai avut un film cu Alain Delon și Ornela Mutti. De nu l-am pus pe acela, de vreo 50 de ori!  Adevărul e că Ornella arăta și bine”, zâmbește Liviu Dodoiu, ofițer șef electrician, care navigă și acum.

Mircea Băsescu despre cinematografele plutitoare din comunism

„Cinematograful” de pe navele Navrom a intrat în istorie la jumătatea anilor 80. Dacă întâlneau nave românești, se puteau schimba filmele cu echipajul. „Odată am vrut să schimbăm și cu o navă franțuzească și au zis că ei au video. Era prin 80-81. La noi nici nu se inventase așa ceva”, își amintește Mircea Băsescu.

Filmele, pe navele străine, se vizionau deja pe casete Beta. Marinarii români au dus-o, așa, cu proiectorul IOR și cu rolelele, până prin 1985. Apoi, autoritățile au început să închidă ochii . Cei care aveau echipajul cât de cât stabil puneau câte 10 dolari și cumpărau videoplayer și casete video. Era noul cinema al navei.

Ne puteți urmări și pe Google News