Pentru femei, situaţia din Italia este ceva mai bună. Toate acestea, în ciuda faptului că speranța medie de viață din ultimul deceniu a crescut cu cel puţin un an.

Apartenenţa la clasele sociale defavorizate dăunează mult și sănătăţii mintale. Un raport OMS arată că bărbații și femeile cu venituri mai mici au de două ori mai multe șanse să se confrunte cu depresia și alte tulburări mentale decât cei care pot conta pe resurse economice consistente.

Raportul analizează apoi în detaliu cauzele inegalităților sanitare produse de factorii sociali, pe primul loc situându-se insecuritatea veniturilor și protecția socială.

Sociologul și economistul britanic William Davies, într-un eseu recent, citat de Rador, a menționat un număr mare de studii care ar demonstra o legătură între condițiile precare de sănătate și succesele electorale ale suveraniştilor și populiștilor din vechiul şi noul Continent. „Experiența deteriorării fizice – scrie Davies – generează teamă și provoacă dorința unui alt tip de management politic, care îi pune deoparte pe experți și pe tehnocrați”.