Românii cu mai multe locuințe nu vor mai fi impozitați suplimentar, în timp ce pentru sediile de fi rme se vor plăti dări majorate cu mult.
De când a intrat în dezbatere publică, proiectul noului Cod Fiscal a suferit câteva modificări, statul renunțând la unele schimbări propuse sau chiar la unele măsuri în vigoare. În schimb, prevederile importante, care ar urma să majoreze consistent veniturile bugetelor locale, rămân în picioare sau chiar se înăspresc. Astfel, o nouă modificare a Codului care ar urma să intre în vigoare de la 1 ianuarie, prevede o facilitate importantă pentru românii care dețin mai multe case, potrivit unui draft obținut de Mediafax.
Dacă până acum, impozitul plătit pentru imobile creștea cu 65% pentru a doua proprietate și cu 150% pentru cea de-a treia, noul cod fiscal anulează aceste majorări. Sub umbrela unei facilități acordate persoanelor fizice, Executivul ajută astfel românii cu venituri peste medie, care dețin două sau mai multe locuințe.
Sediile de firme, „ținta” noului
Cod În schimb, cea mai dură prevedere a noului Cod, respectiv creșterea impozitelor pentru imobile care au altă destinație decât cea de locuință, rămâne în picioare, cu mici variații. În acestă categorie intră în special sediile de firme.
Potrivit unor noi modificări, cota de impozitare va crește de până la 15 ori, și se va aplica nu valorii contabile, ci valorii care a rezultat dintr-un raport de evaluare a clădirii.
În acest fel, noile impozite vor fi de cel puțin 15 ori mai mari, întrucât suma rezultată din evaluare este, de regulă, mai mare decât valoarea contabilă.
Dacă nu există o astfel de evaluare, atunci impozitul devine 5-10% din valoarea impozabilă, stabilită de primărie. Într-o variantă anterioară, cota era de 2%.
Noul mod de impozitare nu răspunde însă unei doleanțe a mediului de afaceri. Și anume, aceea ca impozitul să nu reprezinte un procent din valoarea clădirii, ci să fie o sumă fixă, stabilită în funcție de zonă.
„Pentru că impozitul devine o cotă parte din valoarea clădirii, sunt descurajați toți cei care investesc în clădiri performante și care, desigur, valorează mai mult decât o clădire veche”, a comentat pentru EVZ consultantul fiscal Gabriel Biriș.
Pe cine a iertat statul de creșteri de impozite
De-a lungul consultărilor cu partenerii sociali, Guvernul a mai adus și alte modificări Codului Fiscal. Astfel, s-a renunțat la creșterea impozitului pentru mașinile cu motorizări sub 1.600 cmc, categorie în care se află marea majoritate a autoturismelor. Prevederea fusese intens criticată și considerată o masură antisocială, întrucât ar fi avut de plătit impozite mai mari românii care dețin mașini cu motoare de capacitate medie, în special cetățeni din clasa de mijloc. Totodată, în noul Cod, scade impozitul pentru autoturismele cu motoare puternice, deținute de regulă de românii din clasa peste medie. În prezent, noul Cod Fiscal se află în dezbatere publică. În cadrul unei întâlniri cu reprezentanții mediului de afaceri, premierul Victor Ponta i-a asigurat pe liderii patronali că proiectul nu va intra în dezbatere parlamentară până în septembrie. Premierul a menționat că așteaptă până atunci sugestiile acestora.