Evenimentul Zilei > Actualitate > Cine a PLĂTIT şi cum a strâns banii pentru un SONDAJ care dă PSD la 31 la sută
Cine a PLĂTIT şi cum a strâns banii pentru un SONDAJ care dă PSD la 31 la sută

Cine a PLĂTIT şi cum a strâns banii pentru un SONDAJ care dă PSD la 31 la sută

Pe 10 februarie pe grupul de Facebook Geeks for Democracy a fost postat un anunţ cu titlul “ACESTA ESTE UN APEL DE CROWDSOURCING”, în care se făcea apel la donaţii pentru realizarea unui sondaj.

Unul dintre rezultate este sondajul realizat de ISS Pol, dat azi publicităţii, care arată o scădere în intenția de vot a PSD, dar conține o manipulare.

Geeks for Democracy şi Centras (Centrul de Asistenta pentru Organizatii Neguvernamentale) vor să facă 2 chestii în sprijinul actiunilor civice din perioada actuala.

1. Un sondaj absolut independent, relevant statistic, telefonic cu privire la perceptia populatiei asupra situatiei actuale, a cauzelor si modalitatilor de solutionare a crizei, a increderii in diferiti jucatori politici si a intentiilor de vot.
Vrem sa facem lumina. Sa aratam ce gandeste populatia, sa vedem daca exista sau nu acea prapastie intre diferite categorii ale societatii sau nu.
Am gasit o companie cu reputatie si experienta pe piata, s-a pornit deja treaba, avem costurile la nivelul cel mai mic posibil (practic, la nivelul costurilor platite operatorilor telefonici per chestionar). Costurile pentru un numar de chestionare de genul 800-1000 plus conferinta de presa vor fi in jurul a 4000-5000 lei. Deja avem o parte, dar ar ajuta (si ar insemna mult si in termeni de solidaritate) sa participe si alti oameni la "cheta"

2. Vrem sa facem insigne. Sa umblam cat mai multi cu ele, in metrou, pe strada, in parcuri, peste tot. Sa aratam ca numarul celor care se impotrivesc nu e doar cel al celor rebegiti de frig in fiecare zi, in piata. Sa aratam ca nu am uitat, ca suntem cu ochii pe ei, zi de zi, moment de moment. Le vom distribui in piata, si apoi in alte locuri. Le vom trimite la Cluj, la Iasi, la Sibiu si la Timisoara, pretutindeni. Le vom trimite in sutele de orase din diaspora.

Vom fi o natiune care protesteaza pasnic impotriva marsaviei propriilor conducatori, in fiecare ceas, peste tot. Ne vom recunoaste si ne vom zambi pe strada. Nu ne vom simti singuri.

La fel, am gasit sprijin pentru realizarea lor la pret de cost (exista doua motive pentru care nu se pot face gratuit – scala proiectului si potentialele implicatii ale unei puteri care cauta nod in papura in momentul de fata).

Avem asadar nevoie de bani. Iata datele unde se pot dona orice sume, dupa cum poate fiecare…”, scria în postarea din 10 februarie.
 

Geeks for Democracy este, după propria descriere, “un grup deschis tuturor profesioniștilor din IT, comunicare, digital, antreprenorilor, ONG-urilor și tuturor celor care vor și pot să-și folosească experiența și cunoștințele în proiecte civice.
Dacă ai ideea unui proiect cu care crezi că rezolvi o nevoie civică, ai nevoie de ajutor la implementare sau doar crezi că poți să fii de ajutor, bine ai venit! Implicarea fiecăruia dintre noi contează!”

CENTRAS are misiunea, după cum scrie pe site-ul său, de a contribui la dezvoltarea democraţiei în România prin întărirea sectorului neguvernamental. Pentru acest lucru acţionează ca un centru de resurse şi partener strategic pentru toate tipurile de ONG-uri, pentru administraţia publică centrală şi locală, instituţii internaţionale, mass-media şi companii private. CENTRAS provoacă societatea românească la dezvoltare, sub semnul democraţiei şi al bunelor practici, prin sprijinirea sectorului asociativ, prin stimularea parteneriatului şi promovarea de modele.

Board CENTRAS

Richard Soudriette
Dorin Tudoran – Presedinte
Juliana Geran Pilon
Silviu Jecu
Luminita Petrescu
Alexandru Tasnadi
Mircea Toma

Angajati

Viorel Micescu – Director executiv
Ion Olteanu [28.11.1953 – 24.10.2010]
Mariana Sterea – Office manager
Daniela Alexandra Ilea – Expert PR
Cristina Mastacan – Coordonator proiecte
Alexandra Marin – Asistent proiecte
Cezara Hurduc – Coordonator proiecte
Cristina Olteiu – Asistent manager

Voluntari

Eliza Iaţeşen
Simona Bartic – Voluntar ED Bucuresti