Cine mai are curajul să spună astăzi că iubește Rusia? „Putin e cel mai mare rusofob!”

Cine mai are curajul să spună astăzi că iubește Rusia? „Putin e cel mai mare rusofob!”

Invitat în podcastul „România lui Cristache”, Theodor Paleologu a făcut o declarație contra curentului care a transformat cultura rusă într-o victimă colaterală a războiului din Ucraina.

Invitat în podcastul „România lui Cristache”, Theodor Paleologu a făcut o declarație contra curentului care a transformat cultura rusă  într-o victimă colaterală a războiului din Ucraina.

„Eu sunt rusofil și nu numai spiritual. Pentru istoria politică a Rusiei am respect. Ori tocmai din acest motiv, ce face Putin acolo îmi inspiră o greață infinită. Practic își bate joc de tot ce are mai sfânt și mai frumos istoria Rusiei. Cel mai mare rusofob de pe planetă e Putin. El este, de fapt, un mare impostor. Și asta vine din formația lui de KGB-ist. Este un cameleon. Este ceva abominabil tocmai pentru cineva care iubește Rusia.”, a declarat istoricul, scriitorul și diplomatul Theodor Paleologu, care nici nu concepe excluderea din cultura universală a operelor realizate de ruși, în special din literatură.

„În literatura rusă găsim cele mai bune argumente împotriva lui Putin. Gogol îl denunță pe Putin. Despre ce e vorba în «Suflete moarte», e vorba despre impostură. Dacă îl citim pe Soljenitin avem acolo argumente împotriva a ceea de face acum Putin. «Demonii» lui Dostoievski poate că era cartea profetică despre stalinism, după părerea mea, cartea profetică pentru Rusia lui Putin este «Suflete moarte» de Gogol.”, mai arată fostul ministru al Culturii.

Ne puteți urmări și pe Google News

Odată cu măsurile economice dure prin care Vestul a încercat să pedepsească Rusia pentru invazia Ucrainei, o serie de entități publice sau private au încercat să extindă aceste măsuri și în zona culturală. Astfel, la începutul lunii martie, Universitatea din Milano a interzis un curs despre Dostoievski, motivând că își doresc să evite orice formă de controversă. Ulterior, în urma protestelor din mediul academic, rectorul a revenit asupra deciziei. Ba chiar a susținut că nu conducerea Universității a dat mail-ul prin care se cerea anularea cursului și că ar putea fi opera hackerilor ruși.

Ediția integrală a podcastului „România lui Cristache” cu Theodor Paleologu poate fi urmărită online pe canalul de Youtube EVZ Capital.