Evenimentul Zilei > International > Cine este ucigașul de la Londra. Istoric impresionant al jihadistului. Video
Cine este ucigașul de la Londra. Istoric impresionant al jihadistului. Video

Cine este ucigașul de la Londra. Istoric impresionant al jihadistului. Video

Autorul atentatului de vineri de la Londra, ucis de forțele de ordine, este Usman Khan de 28 de ani. Musulman radicalizat, el a fost împuşcat mortal de forţele de ordine, după ce a ucis două persoane şi a rănit grav alte trei. Presa britanică i-a elogiat pe eroii civili care l-au pus la pământ pe terorist, facilitând intervenția poliției.

Usman Khan fost închis în 2012 pentru fapte ce constituie infracțiuni cu caracter terorist și fusese eliberat condiționat în decembrie 2018.  În momentul comiterii atacului, Khan purta o brățară electronică de supraveghere.

Poliția britanică a anunțat că atacul a început în partea nordică a podului, unde avea loc un eveniment legat de infracționalitate, la care luau parte zeci de persoane, printre care studenți ai Universității Cambridge și foşti prizonieri. Atacatorul a fost imobilizat de mai multe persoane care se aflau în zonă. Polițiștii care au intervenit au îndepărtat civilii de la fața locului, iar apoi au deschis focul asupra atacatorului, care purta o veste explozivă falsă.

Forțele de ordine spun că pe baza detaliilor pe care le dețin până în prezent, atacul ar fi fost unul țintit și nu unul la întâmplare, precum cel din urmă cu doi ani, tot de pe Podul Londrei. În prezent, anchetatorii efectuează percheziții la reședința lui Usman Khan din zona Staffordshire, anunță Rador.

Atacatorul fusese condamnat la opt ani închisoare pentru că plănuia să arunce în aer Bursa din Londra și pentru că înființase o tabără de antrenament terorist. Avea câțiva complici și erau inspirați de rețeaua al-Qaida.

London bridge atack

Publicată de Ion Briceag pe Vineri, 29 noiembrie 2019

Presa britanică i-a elogiat pe eroii civili care au acționat cu rapiditate, punându-și propria viață în pericol, pentru a-l imobiliza pe sângerosul terorist.

Astfel, șase persoane aflate pe podului din Londra au sărit pentru a-l doborâ pe terorist. Șase persoane au fost filmate oprindu-l pe bărbat în șenile sale și îndepărtând un cuțit mare. Printre eroi s-a aflat un ofițer de poliție britanică din Transporturi, un ghid turistic și un criminal abia eliberat din penitenciar, citează Daily Mail.