Cine este românul din Marea Britanie care i-a ajutat pe hackerii ruși să atace cibernetic România. FOTO

Cine este românul din Marea Britanie care i-a ajutat pe hackerii ruși să atace cibernetic România. FOTO sursa: Arhiva EVZ

Ioan Feher este românul care locuiește în Regatul Unit și care i-a ajutat pe hacherii ruși în cel mai mare atac cibernetic asupra României. Bărbatul i-a ajutat să traducă textele din rusă în română și să atace mai multe site-uri din România.

Autoritățile au aflat cine este românul care a contribuit la atacurile cibernetice declanşate de hackerii pro-ruşi Killnet. Acesta a tradus textele din rusă în romană și le-a arătat inamicilor site-urile din România care ar putea fi atacate într-un timp foarte scurt.

Anchetatorii au făcut percheziţii în locuinţa lui Ioan Feher. Acesta a fost prins pe 2 mai de poliția internațională, autoritățile de aplicare a legii din Marea Britanie și National Crime Agency. Oamenii legii nu au mai stat pe gânduri și au mers la adresa bărbatului.

„A fost identificată o persoană, bănuită – cetăţean român, rezident în Marea Britanie -, care a susţinut activitatea grupării infracţionale, prin traducerea din limba rusă în limba română a materialelor promovate de gruparea infracţională şi prin indicarea unor site-uri web din România care ar fi putut fi atacate prin acelaşi mod de operare”, a spus Bode, într-o conferinţă de presă.

Ne puteți urmări și pe Google News

Bărbatul care i-a ajutat pe ruși

Ioan Feher locuiește la Londra, Marea Britanie , dar s-a născut în Satu Mare, conform Cancan.

“I stand with Rusia (n.r. Susțin Rusia)”, a scris acesta în dreptul fotografiei, pe care a pus și drapelul Rusiei. Bărbatul și-a arătat simpatia pentru Vladimir Putin pe Facebook.

Sursa: Facebook

După o serie de atacuri cibernetice, s-a identificat bărbatul care susținut activitatea grupării infracționale, prin oferirea de sprijin pentru traducerea din limba rusă în limba română a materialelor promovate de gruparea infracțională. Pe 29 aprilie au început atacurile informatice de tip DDoS – Distributed Denial of Service.

„Imediat după aceste atacuri, specialişti ai Ministerului Afacerilor Interne, Direcţiei Generale de Protecţie Internă, Inspectoratului General al Poliţiei Române, precum şi din cadrul celorlalte structuri şi instituţii din sistemul de apărare, ordine publică şi siguranţă naţională au desfăşurat activităţi specifice din competenţă, pentru contracararea atacurilor, protecţia site-urilor vizate şi identificarea persoanelor responsabile, în vederea asigurării rezilienţei infrastructurilor IT”, arată sursa citată.

Gruparea cu care românul lucra se numea „KillNet’, iar activitatea lor era postată pe canale de comunicare. Scopul lor era de a induce în eroare populația cu privire la războiul dintre Rusia și Ucraina.