Cine este judecătoarea Simona Marcu, noul director al Institutului Național al Magistraturii

Cine este judecătoarea Simona Marcu, noul director al Institutului Național al Magistraturii Sursa: Arhiva EVZ

Institutul Național de Magistratură (INM) est instituția responsabilă de pregătirea viitorilor magistrați.

Simona Marcu, în prezent judecător la Înalta Curte de Casație și Justiție - Secția de Contencios Administrativ și Fiscal, este noul director al INM, după ce a câștigat concursul organizat de CSM.

Potrivit legii, directorul INM este numit de CSM pentru un mandat de 3 ani, cu posibilitatea reînvestirii, din rândul personalului de instruire de specialitate juridică al Institutului, al judecătorilor și procurorilor sau al cadrelor didactice din învățământul superior juridic, acreditat potrivit legii.

Judecătoarea Simona Marcu a absolvit Facultatea de Drept a Universității București în 1988 și din anul 1990 a fost judecător la Judecătoria Sector 1 și Tribunalul București, președinte de secție, vicepreședinte al Tribunalului București, judecător la Curtea de Apel București și actualmente judecător la Înalta Curte de Casație și Justiție - Secția de Contencios Administrativ și Fiscal.

Din anul 2017 a fost aleasă membru al Consiliului Superior al Magistraturii, iar în anul 2018 a deținut funcția de președinte al acestui for. La finalul anului 2022 și-a finalizat mandatul de membru al CSM.

Planurile Judecătoarei Simon Marcu pentru INM

Judecătoarea Simona Marcu a arătat că este absolut necesar să fie identificat un spațiu în care să se desfășoare activitatea Institutului, în condițiile în care la sediul INM urmează să se efectueze mai multe lucrări care vor dura cel puțin doi ani, iar numărul auditorilor de justiție va crește și în următoarea perioadă:

“Realitatea ultimilor ani, marcată de deficitul de personal general în principal de numărul mare de pensionari din sistem, a demonstrat că se impune școlarizarea unui număr tot mai mare de auditori. De exemplu, pe parcursul anului 2022, la Institut s-a aflat în formare o singură promoție, totalizând 279 de auditori de justiție, adică mai mult decât dublul numărului de auditori din anul 2005 – 119, de aproximativ 4 ori mai mulți decât în anul 2010 – 68 și în creștere constanța față de anii precedenți.

Situația se prezintă aproximativ în aceiași parametri și în privința candidaților admiși la concursul care s-a desfășurat în perioada 12 iulie 2022 – 31 martie 2023, fiind admiși 270 de auditori de justiție și este previzibil că pentru anul viitor să fie scoase la concurs un număr și mai mare de locuri.

Or, sediul INM, respectiv clădirea istorică din B-dul Regina Elisabeta, se află într-o stare avansată de degradare, întrucât după anul 2000 în care s-a finalizat renovarea clădirii toate reparațiile și îmbunătățirile s-au realizat la sfârșit de an, din economiile realizate la alte capitole bugetare, cu respectarea dispozițiilor legale.

În această perioada este în derulare la Compania Națională de Investiții procedura de atribuire pentru obiectivul de investiții 'Lucrări de investiții la imobilul situat în B-dul Regina Elisabeta nr. 53, Sector 5.

După finalizarea tuturor procedurilor legale vor începe lucrările de execuție, iar din momentul începerii lucrărilor imobilul nu va mai putea fi folosit pentru o perioada de cel puțîn doi ani. Soluția imperios necesară este că prin cooperarea dintre Consiliul Superior al Magistraturii și Institut să se identifice un spațiu adecvat pentru desfășurarea activităților curente, precum și să se aloce resursele bugetare necesare pentru închiriere în bugetul ce va fi elaborat pentru anul 2024.

După finalizarea lucrărilor de consolidare, modernizare și renovare a clădirii, trebuie de asemenea, prin eforturile comune al Consiliului Superior al Magistraturii și ale Institutului, să se identifice un spațiu suplimentar care să poată fi folosit pentru desfășurarea activității Institutului în condiții adecvate numărului de auditori de justiție, având în vedere faptul că în sediul actual își desfășoară activitatea și Școală Națională de Grefieri, Institutul Național de Expertize Criminalistice și Asociația Magistraților din România”.