Evenimentul Zilei > Justitie > Cine este judecătoarea de care l-ar putea pune în libertate pe Dan Voiculescu
Cine este judecătoarea de care l-ar putea pune în libertate pe Dan Voiculescu

Cine este judecătoarea de care l-ar putea pune în libertate pe Dan Voiculescu

Pe 6 ianuarie 2015, al treilea judecător care va decide soarta lui Dan Voiculescu este judecătoarea Corina Cornelia Dăescu de la Curtea de Apel București

Curtea de Apel a stabilit că pe data de 6 ianuarie 2015, de permanență este Corina Cornelia Dăescu. Ea va fi al treilea magistrat care va vota pentru rejudecarea și, implicit, eliberarea din arest a lui Dan Voiculescu, condamnat definitiv la zece ani închisoare în dosarul ICA. 

Ea judecă în acest moment dosarul retrocedărilor din Constanța, unde sunt trimiși în judecată primarul Radu Mazăre și președintele CJ Constanța Nicușor Constantinescu. Chiar astăzi, acest dosar a fost amânat pe motiv că un supliment de expertiză nu poate fi efectuat în absența unui expert care se află la Bruxelles până în februarie. Același magistrat are în judecată cazul de corupție al lui Mihail Vlasov, fostul președinte al Camerei de Comerț și Industrie a României.

Cercetată în cazul Țiriac Jr.

Pe 27 noiembrie 2013, Dăescu a fost repartizată la Secţia II Penală a Curţii de Apel Bucureşti. Corina Cornelia Dăescu (ex Gherghişan) a fost până în 2009 şef de birou în cadrul structurii centrale a DIICOT, când a plecat la Parchetul Curţii de Apel Timişoara. Șeful ei era procurorul Gheorghe Muscalu, actual membru al CSM. Plecarea la Timișoara a survenit după ce a încasat o achitare definitivă în dosarul ”Cocaină pentru VIP-uri”, unde era judecat fiul miliardarului Ion Țiriac. Gherghișan ar fi schimbat încadrarea juridică din trafic, în consum de droguri şi punerea la dispoziţie a locuinţei pentru consum, în privinţa fiului de miliardar.

În iulie 2006, fosta procuroare Corina Gherghișan și-a dat acordul pentru părăsirea țării în cazul sirianului Zahar Iskandarani.

Neînțelegeri între magistrați

Cererea lui Dan Voiculescu de anulare a pedepsei primite în dosarul ICA va fi analizată pe 6 ianuarie de un complet de divergenţă, la Curtea de Apel Bucureşti (CAB). Decizia a fost luată pe 13 decembrie 2014 când, surse judiciare au declarat pentru „Evenimentul zilei” că magistratul Dan Lupașcu ar fi dorit rejudecarea cazului ICA -Dan Voiculescu. Colega de complet a acestuia, judecătoarea Isabelle Tocan, a optat pentru respingerea cererii mogulului media. Șase ore s-au contrazis, în argumente, cei doi magistrați.

În 15 octombrie, Curtea de Apel Bucureşti a admis în principiu judecarea cererilor de anulare a pedepselor formulate de Dan Voiculescu şi Sorin Pantiş, condamnaţi la zece, respectiv şapte ani de închisoare, în dosarul privind privatizarea Institutului de Cercetări Alimentare (ICA).