Cine este în spatele operațiunii din Minsk. Cronologia evenimentelor

Pe 23 mai, un avion al companiei aeriene RyanAir care zbura de la Atena la Vilnius, a efectuat o aterizare rapidă pe aeroportul din Minsk, în urma unei alerte privind o bombă. Se pretinde că a fost o operațiune specială comandată de președintele Alexandr Lukașenko, care viza arestarea unuia dintre personajele din opoziție, Roman Pratasevici, care se afla la bord. Cu toate acestea, informațiile dezvăluite recent demonstrează că alte forțe ar fi putut fi promotorii acestei „operațiuni speciale”.

Conform rapoartelor, nu a fost confirmat dispozitivul exploziv. Toți pasagerii, cu excepția lui Protasevici, au luat alt zbor. Acesta este unul dintre figurile principale ale opoziției din Belarus, cofondator al canalului Telegram, care a fost utilizat pentru coordonarea protestelor din august 2020.

Implicarea serviciilor de informații ?

Una dintre principalele dovezi că acest incident a fost o operațiune bine planificată a forțelor speciale din Belarus, este mesajul publicat de Protasevici, pe Telegram, în care descria un om suspect, care încerca să facă o fotografie documentelor sale înainte de aterizare. Cei ce folosesc acest canal consideră că Protasevici a fost urmărit încă din Atena.

„ Eu eram tăcut, iar el a venit cu o întrebare stupidă în limba rusă”, le-a scris Protasevici prietenilor săi. „Era o persoană de vârstă mijlocie, chel, cu un corp destul de solid. Îmbrăcat într-un tricou, pantaloni de culoare deschisă și o geacă din piele”.

Însă, o privire mai atentă asupra cronologiei evenimentelor, pune la îndoială posibilitatea unei  „operațiuni speciale”. Comandantul echipajului aeronavei i-a informat pe cei din Minsk asupra acțiunii de minerit din 23 mai. În acel moment, avionul se afla deja lângă granița lituaniană, însă piloții deciseseră să acționeze în conformitate cu instrucțiunile internaționale de securitate și au solicitat aterizarea la Minsk, conform southfront.org.

Înregistrarea apelului piloților cu dispeceratul a fost publicată recent. Aceasta a confirmat că a fost decizia piloților de a ateriza la Minsk. În acel moment, aeroportul din Minsk primise un e-mail privind bomba de la bord. Decizia echipajului de a ateriza la Minsk a fost confirmată și de rapoartele departamentului de comunicații al Aeroportului Internațional Lituanian.

Iubita acestuia a făcut arestarea publică

Imediat după acel apel, informațiile au fost raportate președintelui Lukașenko, care a dat comanda să ia măsuri și să asigure aterizarea. Forțele aeriene din Belarus au reacționat de urgență, în conformitate cu standardele internaționale.

După momentul aterizării, o fotografie a lui Protasevich a apărut online, în legătură cu arestarea sa. A fost publicată de asistentul Svetlana Tikhanovskaya, pe contul său de Twitter. Potrivit rapoartelor, fotografia a fost trimisă „echipei de opoziție”, de către iubita lui Protasevich, care zburase cu el. Aceasta s-a grăbit să ofere această fotografie, chiar înainte să apară rapoartele oficiale despre arestarea sa.

Roman Protasevich este acuzat de organizarea și pregătirea unor acțiuni care încalcă ordinea publică, precum și la incitare asupra conflictului rasial, național și religios. Protasevich este inclus pe lista celor care sunt implicați în activități teroriste. El nu numai că a supravegheat activitatea canalului Telegram, dar a și coordonat acțiunile grupurilor radicale, umplând spațiul de informații cu falsuri pentru a ridica acel val de proteste.