Cine e şeful. Băsescu rămâne în joc

Cine e şeful. Băsescu rămâne în joc

Noul Parteneriat NATO - UE, dar şi tendinţele Pactului Atlantic de a deveni o putere economică, îi dau dreptate Preşedintelui.

Traian Băsescu refuză să polemizeze cu liderii USL, faţă de rolul său în politica externă.

Şeful statului, întors ieri de la Chicago, nu a vrut să comenteze solicitarea lui Victor Ponta ca Parlamentul să decidă prin vot cine va reprezenta România la Consiliul European din 28 iunie. Băsescu a dat însă un semnal că restrângerea atribuţiilor sale în domeniul diplomaţiei ar fi nejustificată, deoarece direcţia pe care a dat-o politicii externe româneşti, respectiv parteneriatul cu SUA, a fost cea corectă.

"Permiteţi-mi să nu comentez declaraţiile premierului. România are Constituţie, preşedinte ales, Guvern aprobat de Parlament. Sunt convins că aceste instituţii, toate la un loc, au de făcut un singur lucru: să respecte Constituţia", a declarat el. A ales bine

Şeful statului a subliniat, însă, că a ales corect prio­rităţile externe: "O altă decizie foarte importantă luată la summit a fost… atenţie!… consolidarea unul Parteneriat strategic între UE şi NATO. Daţi-mi voie să vă citesc formularea exactă din declaraţia finală a summit-ului, pentru ca cei care vor comenta la televizor să o facă în cunoştiinţă de cauză, să nu spună că asta e de la mine. Este vorba de un parteneriat strategic cu SUA. Asta confirmă că România a avut dreptate să susţină un parteneriat strategic cu SUA, un parteneriat pe care îl avem de mai mulţi ani", a punctat preşedintele.

Pe perioada şederii sale la Chicago, liderii USL au făcut o serie de declaraţii contondente la adresa lui Băsescu. Victor Ponta a spus că preşedintele "nu reprezintă România , ci doar pe sine", că va lua cina informală de la Bruxelles de astă seară "pentru a mânca şi a glumi", deoarece "nu are atribuţii de politică economică". Crin Antonescu l-a acuzat că "îi reprezintă pe români în mod mârlănesc", aluzie la faptul că, la Chicago, Băsescu s-a fotografiat cu copiii în timpul discursului lui Andrei Marga. Citiți și:

  • Traian Băsescu: Nu e un Guvern convenabil pentru mine, dar drumul României e ireversibil
  • Ilie Sârbu: "Preşedintele are suficiente atribuţii"

Ne puteți urmări și pe Google News