"Doi deputaţi PSD şi un important om de afaceri doreau să o UCIDĂ pe Alina Bica". MĂRTURIE dată în faţa procurorilor

"Doi deputaţi PSD şi un important om de afaceri doreau să o UCIDĂ pe Alina Bica". MĂRTURIE dată în faţa procurorilor

Planul care ar fi fost pus la cale pentru uciderea fostei şefe a DIICOT, Alina Bica, iese la iveală printr-o declaraţie oficială, dată la DNA, pe 29 ianuarie 2015, în faţa procurorului Gheorghe Popovici, şeful Secţiei I DNA. Autorul declaraţiei este Ionuţ Mihăilescu, fostul consilier al Alinei Bica, transmite Lumea Justiţiei, care a intrat în posesia documentului.

Declaraţia a fost făcută în al doilea dosar în care Bica a fost trimisă în judecat, speţă în care procurorul este acuzat de luare de mită, abuz în serviciu şi favorizarea infractorului, iar Ionuţ Mihăilescu de complicitate la luare de mită. Alături de cei doi, au fost trimişi în judecată fostul ministru Adriean Videanu, afaceristul Dorin Cocoş şi fiul acestuia, Alin Cocoş, informează  Lumea Justiţiei.

În această cauza, procurorii vorbesc despre intervenţii pe care Alina Bica le-ar fi făcut în dosarul omului de afaceri Ovidiu Tender. O situaţie cel puţin ciudată, având în vedere că Alina Bica a fost cea care i-a făcut dosarul lui Tender, în care acesta din urmă a şi fost condamnat, dar şi faptul că fosta şefa DIICOT a dezvăluit că asupra ei s-ar fi făcut presiuni din partea prim-adjunctului SRI, generalul Florian Coldea, acesta cerându-i să facă în aşa fel încât afaceristul să primească o pedeapsa mai uşoară. În comunicatul prin care DNA a anunţat, în 25 februarie 2015, trimiterea în judecată a Alinei Bica următoarele:

„In cursul anului 2013, inculpata Bica Alina Mihaela, dupa preluarea functiei de procuror sef al DIICOT, in urmarirea intereselor unui inculpat, om de afaceri, de a nu fi condamnat la o pedeapsa cu executare, a dispus masuri abuzive care sa directioneze concluziile si pozitia judiciara a DIICOT in fata instantei de judecata in cauza respectiva, de o maniera in care acesta sa nu fie pasibil de o pedeapsa cu executare in regim de detentie. Pentru sprijinul acordat in scopul aratat mai sus, inculpata Bica Alina Mihaela, pe langa unele beneficii financiare, i-a solicitat omului de afaceri sa-l angajeze pe inculpatul Mihailescu Ionut Florentin (fostul sau consilier) la una dintre firmele pe care le detinea”.

Procurorul Popovici: „Avand in vedere relatia existenta intre Mihailescu Ionut Florentin si Bica Alina Mihaela, numitul Tender Ovidiu i-a cerut sprijinul magistratului prin intermediul angajatului si avocatilor sai in vederea formularii unei aparari favorabile inculpatului Tender Ovidiu”

Mai multe detalii cu privire la această situaţie s-au regăsit într-o ordonanţă de disjungere semnată de procurorul Gheorghe Popovici, prezentată de jurnalistul Robert Turcescu. În acest document se arată că Ovidiu Tender i-ar fi cerut ajutorul Alinei Bica, pentru a-şi face o apărare favorabilă în dosarul Rafo, solicitarea fiind transmisă prin intermediul lui Ionuţ Mihăilescu:

„… in fapt s-a retinut ca in contextul ca in contextul in care in primavara anului 2013, omul de afaceri Tender Ovidiu era judecat intr-un dosar instrumentat de Directia de Investigare a Infractiunilor de Criminialitate Organizata si Terorism – Structura Centrala, in care a fost trimis in judecata prin rechizitoriul intocmit de procuror Bica Alina Mihaela, prin avocatii sai, a pus la dispozitia numitului Mihailescu Ionut Florentin fost ofiter de politie judiciara si consilier al procurorului Bica Alina Mihalea – sef al DIICOT – Structura Centrala, in prezent angajat al sau, documente privind respectiva cauza penala, in scopul consultarii si exprimarii unei opinii, atat de el, cat si de catre Bica Alina Mihaela pentru a avea sansa unei solutii favorabile. Cauza formeaza obiectul dosarului nr.28726/3/2006 al Tribunalului Bucuresti cu termen la 5.12.2014.

Avand in vedere relatia existenta intre Mihailescu Ionut Florentin si Bica Alina Mihaela, numitul Tender Ovidiu i-a cerut sprijinul magistratului prin intermediul angajatului si avocatilor sai in vederea formularii unei aparari favorabile inculpatului Tender Ovidiu, luand in considerare ca procurorul Bica Alina Mihaela a fost cel care a instrumentat dosarul si a dispus trimiterea in judecata a acestuia – rechizitoriul nr. 692/P/2005 din 24.08.2006 al DIICOT.

Pentru sprijinul acordat in scopul aratat mai sus, Mihailescu Ionut Florentin, angajat al SC Prospectiuni SA, firma detinuta de Tender Ovidiu, beneficiaza de un card emis de UNICREDIT BANK, in care ii sunt virate diferite sume de bani”.

Totuşi, în faţa procurorilor, Ionuţ Mihăilescu, denunţător al Alinei Bica într-un al treilea dosar deschis împotriva fostei şefe DIICOT, a negat că Ovidiu Tender i-ar fi cerut vreodată să intervină la Alina Bica. Mihăilescu precizează că o eventuală solicitare a lui Tender să intervină la Alina Bica era fără temei, în condiţiile în care ex-şefa DIICOT nu avea cum să se manifeste în favoarea omului de afaceri.

Declaraţia lui Mihăilescu dată în faţă procurorului Popovici conţine însă o dezvăluire explozivă. În urmă cu câteva luni, prin presă au apărut informaţii privind un eventual plan pus la cale pentru asasinarea Alinei Bica, plan în care ar fi fost implicaţi şi doi deputaţi PSD. Nimeni nu a dat însă atenţie acestui lucru, iar prin anumite canale media s-a încercat ducerea în derizoriu a informaţiei. Iată însă că despre acest plan a vorbit Ionuţ Mihăilescu, chiar la DNA. El a dat detalii despre o întâlnire care ar fi avut loc la un hotel din Constanţa, la care ar fi participat şi doi deputaţi PSD. Ionuţ Mihăilescu susţine că l-a informat despre această discuţie pe Ovidiu Tender, care ar fi luat legătură cu o anumită persoană, cerându-i „ba, să nu faceţi fără mine ceva”.

Prezentăm dialogul dintre Ionuţ Mihăilescu şi procurorul Gheorghe Popovici cu privire la asasinarea Alinei Bica, declaraţia fostului consilier al ex-şefei DIICOT fiind una mai amplă:

„Întrebare: V-a solicitat vreodata dl. Tender sa interveniti la doamna Bica pentru a-i rezolva problemele penale pe care acesta le avea?

Răspuns: Pe parcursul anului 2011 sau 2012 au avut loc intre mine si dl. Tender doua sau trei discutii purtate la initiativa acestuia, prin care m-a chestionat despre parerea mea cu privire la vinovatia domniei sale. In ambele situatii i-am transmis ca, din punctul meu de vedere, il consider nevinovat. Cu privire la eventuala solicitare de interventie la Alina Bica, precizez ca la acel moment era fara temei, aceasta nevand cum sa se manifeste pro domnul Tender. Tender nu mi-a cerut niciodata sa intervin la Bica Alina.

Întrebare: In urma denuntului formulat de catre Tender reiese ideea ca ati fost angajat de catre acesta obligat fiind de natura prieteniei pe care o aveati cu Alina Bica. V-ati simtit vreodata pus in aceasta situatie?

Răspuns: La momentul angajarii mele in grupul Tender si anume in mai 2012 nu eram in masura sa-l amenint sau sa-l presez in niciun fel pe dl. Tender. Niciunul din apropiatii mei nu erau in masura sa ma ajute sa-l presez pe dl. Tender in vederea angajarii mele, intrucat dupa picarea Guvernului Ungureanu toata lumea era fara serviciu. Mai mult decat atat, in acelasi interval de timp, la mine a venit o persoana a carei identitate refuz sa o precizez in prezenta avocatilor care mi-a spus ca, in municipiul Constanta, la o anumita resedinta de hotel, doi deputati PSD si un important om de afaceri, impreuna cu proprietarul respectivului stabiliment, au discutat despre ‘omorarea lui Bica Alina’, drept razbunare pentru dosarul RAFO. Considerandu-l pe dl. Tender cel mai influent personaj din lumea businessului, la acel moment, aceea este adevarata ratiune pentru care am ales sa ma duc in respectivul grup de firme.Domnului Tender i-am prezentat discutia in cauza si, spre surprinderea mea, a luat legatura cu doua din personajele implicate in respectiva discutie, chestionandu-i daca s-au intalnit, daca au discutat ceva, cerandu-le telefonic, in prezenta mea, ‘ba, sa nu faceti fara mine ceva’. A incheiat discutia, s-a ridicat de la birou, spunandu-mi mie ‘ce nu fac eu pentru tine, copile’. La cateva zile de la acel eveniment, dl. Tender mi-a spus ca m-am panicat degeaba si ca o asfel de discutie a fost o prostie si sa o ignor, spunand ‘stai linistit, m-am ocupat eu’.

Mai mult decat atat, stiam ca este un bun prieten al domnului Ponta, lucru pe care mi l-a spus in fata, mi-a detaliat natura relatiei lor, aratandu-mi istoricul relatiei si diverse legaturi. Deci, nu aveam cum sa-l presez.

Întrebare: Ati avut vreodata discutii cu Bica Alina legate de salariul si munca pe care ati prestat-o in grupul Tender?

Răspuns: In cursul anului 2012, odata cu numirea mea la CODECS si afisarea in diverse cercuri a domnului Tender cu mine (evenimente publice, receptii), relatia devenind publica am purtat o discutie cu Bica Alina prin care i-am spus ca se vehiculeaza deja ca eu iau bani in numele ei. Alina Bica mi-a spus textual ‘e o prostie si sa vad ce fac cu viata mea’. Atunci a aflat salariul pe care il primeam”.

Fosta sefă DIICOT către judecătorul Horia Valentin Selaru: „Sper sa nu am soarta detinutului de la Penitenciarul Codlea, care a avut tupeul sa vorbeasca de Serviciul Roman de Informatii”

În tot acest context prezentat mai sus, trebuie să amintim un moment extrem de important din dosarul Alinei Bica. Un episod care, coroborat cu declaraţia lui Mihăilescu, poate fi privit cu mai multă seriozitate. Astfel, în ianuarie 2015, Alina Bica, aflată atunci după gratii, că şi acum, i-a spus judecătorului Horia Valentin Şelaru că se teme pentru viaţă ei. Iar acest lucru l-a făcut în şedinţa în care a dezvăluit cu generalul SRI Florian Coldea ar fi făcut presiuni asupra ei:„Nu doresc sa devin patetica, urmare a celor declarate in fata judecatorului de drepturi si libertati, sper sa nu am situatia detinutului Crivat de la Penitenciarul Codlea, care, arestat fiind, si-a gasit inexplicabil sfarsitul la 32 de ani, doar pentru ca a vorbit de SRI„.

Alina Bica se referea la ofiţerul SRI Sorin Crivăţ, decedat în condiţii suspecte în Penitenciarul Codlea, în anul 2007. Un caz care nici astăzi nu a fost elucidat, în condiţiile în care familia fostului ofiţer SRI a acuzat că Sorin Crivăţ, mort oficial în urmă unui stop cardio-respirator, ar fi fost de fapt otrăvit. La momentul decesului, Sorin Crivăţ se află în arest într-un dosar în care era acuzat de trafic de influenţă, iar în dosarul sau a lucrat inclusiv procurorul Horia Valentin Şelaru, ajuns între timp judecător la Înalta Curte.

Iată dialogul dintre Alina Bica şi judecătorul Horia Valentin Şelaru cu privire la ofiţerul Sorin Crivăţ:

„Alina Bica: Urmare a celor declarate astazi in fata dumneavoastra, sper sa nu am soarta detinutului de la Penitenciarul Codlea, care a avut tupeul sa vorbeasca de Serviciul Roman de Informatii si acel dosar l-ati inchis dumneavoastra.

Judecatorul Horia Valentin Selaru: Sunteti putin in eroare.

Alina Bica: Nu sunt.

Judecatorul Horia Valentin Selaru: Ba da. Cercetarea detinutului Crivat nu am cercetat-o eu. Eu am facut propunerea de arestare.

Alina Bica: Da, asa este.

Judecatorul Horia Valentin Selaru: Solutia a fost data de un procuror de la Parchetul Curtii de Apel… (neinteligibil).

Alina Bica: Stiu de cine a fost data.

Judecatorul Horia Valentin Selaru: Codruta… (neinteligibil)

Alina Bica: O stiu si pe doamna. Si stiu si mai multe”.