Cine câștigă din amânarea alegerilor locale? O lovitură dură pentru electoratul PNL

Cine câștigă din amânarea alegerilor locale? O lovitură dură pentru electoratul PNL

Se amână alegerile locale în condițiile în care a devenit o normă existența a peste 1.000 de cazuri de infectări pe zi? Este întrebarea care macină creierele multor politicieni.

Se discută din ce în ce mai apăsat despre amânarea alegerilor locale. De la începutul săptămânii s-a aruncat primul balon de încercare din zona guvernamentală. Acum încep să apară și explicații. Este clar că procesul electoral nu poate fi îngrădit de sugestii stupide precum cea a primarului Sectorului 3, Robert Negoiță, care venea cu ideea programării online. Dar în același timp este greu de asigurat distanțarea socială, dezinfectarea permanentă a ștampilelor, testarea tuturor membrilor comisiilor de vot, etc. Există soluții? După părerea mea, în afară de prelungirea duratei votului la 48 de ore, nu avem prea multe soluții.

Deci există posibilitatea amânării alegerilor locale. Posibilitate respinsă ferm, deocamdată, de premierul Ludovic Orban: „Se poate face o campanie care să evite adunările publice, se poate face campanie pe media, în online se pot organiza secțiile de votare astfel încât să nu existe risc de transmitere a virusului”. Care știe că nu are decât de pierdut într-o asemenea situație.

Conform calendarului alegerilor locale, campania electorală va începe în data de 28 august şi se va încheia pe 26 septembrie, la ora 7,00. Scrutinul pentru alegerea primarilor și a autorităților locale și județene va avea loc pe 27 septembrie.

Are de câștigat PNL din amânarea alegerilor?

Nu. Fiecare zi care curge este în defavoarea candidaților liberali, starea de nervozitate socială fiind în creștere. Posibilele măsuri de carantinare în luna august va da o lovitură dură unui electorat fidel liberal. Mă refer la cei un milion de români care se întorceau în țară în luna august din Spania, Italia, Anglia, Germania. Ca să-și vadă familiile, să stea acasă în tradiționala lună de concediu din Occident.

Acum luna august se anunță a fi vârful pandemiei și momentul în care se va institui din nou Starea de Urgență. Ceea ce va însemna restricții la graniță, poate chiar interzicerea accesului în țară, experiența din perioada Paștilor fiind încă proaspătă și responsabilă de un val major de infectări. Nu se va mai repeta, decât cu riscuri imense.

PSD, poate fi avantajat.

Social-democrații sunt maeștrii în jocul la "pomană", ca să folosesc o expresie de pe vremea miuțelor de cartier. Pe lângă problemele ce pot apărea la reîntoarcerea în țară a românilor din Diaspora, măsurile care însoțesc declararea Stării de Urgență, preconizată pentru luna august, vor da o nouă lovitură sectorului HORECA. O zonă economică care angrenează 350.000 de locuri de muncă, destul de nemulțumit de modul în care este tratată de guvernul Orban.

Modul în care a fost primit la inaugurarea Complexului Amfiteatru-Panoramic-Belvedere din Olimp de către cel mai mare investitor în turism, Mohammad Murad trebuie să-i dea de gândit lui Ludovic Orban: "Era important să primim un mesaj că sunteţi alături de noi. Trebuie să asigurăm în continuare locuri de muncă. Ce n-au putut face mulţi în zeci de ani, noi am făcut în cinci luni. Avem în continuare nevoie de comunicare și suport din partea Guvernului. Trebuie că autoritățile să desfășoare mai multe controale preventive și să dea mai puține amenzi mediului de afaceri, care a fost puternic lovit de criza provocată de coronavirus." Mohammad Murad este un candidat periculos pentru Primăria Constanța, putând fi un precedent periculos pentru structurile tradiționale de putere politică.

Dască tot vorbim despre PSD mai trebuie spus că amânarea alegerilor va fi în avantajul primarilor săi, fiecare zi care trece marcând erodarea PNL.

USR și PMP vor rămâne în trena PNL, nefiind capabili de jocuri politice majore.

Cine va câstiga? După părerea mea, Pro România va fi marele câștigător al acestei perioade, Victor Ponta punând bazele unui partid căruia nimeni nu-i dădea prea multe șanse acum 5-6 luni. A fost extrem de activ în perioada de vârf a pandemiei, iar poziția de adversar al PNL și alternativă la PSD, putând să-i aducă suficiente voturi ca să devină al patrulea partid din România.