Cine ar urma să preia şefia Autorităţii Electorale Permanente

Cine ar urma să preia şefia Autorităţii Electorale Permanente

Liderii PSD şi ALDE iau în considerare numirea lui Daniel Barbu la şefia Autorităţii Electorale Permanente (AEP), potrivit News.ro.

Postul a rămas vacant în urma demisiei Anei Pătru, o decizie urmând să fie luată în şedinţa coaliţiei de vineri, potrivit surselor citate.

Conform înţelegerii din coaliţia de guvernare, ALDE ar urma să deţină conducerea AEP.

La formarea Guvernului Grindeanu, numele lui Daniel Barbu a fost vehiculat pentru postul de ministru al Culturii, însă portofoliul a revenit PSD.

Daniel Barbu a mai fost ministru al Culturii şi senator în legislatura trecută. La alegerile parlamentare din decembrie 2016, a candidat pe locul al doilea pe lista ALDE pentru Senat în Bucureşti, însă nu a obţinut mandatul de parlamentar.

În septembrie 2016, Daniel Barbu a fost criticat vehement după o declaraţie controversată. El a declarat atunci, în cadrul Ligii Aleşilor Locali ai partidului, că meseria de politician este cea mai grea, mai grea decât meseriile cele mai periculoase, precum mineritul şi a adăugat că este mai riscantă decât misiunea unui soldat în Afganistan, pentru că ”spaţiul public a devenit un fel de teatru de operaţiuni în care orice ales local sau naţional îşi riscă libertatea, sănătatea, în fiecare zi”.

În replică, Marius Apostol, preşedintele Asociaţiei Militarilor Veterani şi Militarilor cu Dizabilităţi, rănit grav în Afganistan de un dispozitiv explozibil improvizat, declara pentru News.ro că i se pare incredibilă afirmaţia senatorului Daniel Barbu şi l-a invitat să ia parte la o excursie „all inclusive” în teatrul de operaţii.

"Îi ofer (lui Daniel Barbu - n.r.) o excursie all inclusive în Afganistan. Unde preotul ne citeşte de fiecare dată când ieşim din bază. Acolo Dumnezeu ştie dacă te mai întorci sau nu. Mi se pare incredibilă comparaţia”, a spus Marius Apostol, preşedintele Asociaţiei Militarilor Veterani şi Militarilor cu Dizabilităţi „Sfântul Dimitrie”, militar în Armata României rămas cu dizabilităţi în urma unei explozii a unui dispozitiv improvizat din Afganistan.

Ulterior, Barbu a spus că regretă dacă a "lezat sensibilitatea cuiva" şi că nu a vrut să "ofenseze pe nimeni" prin declaraţiile potrivit cărora meseria de politician este cea mai grea, mai grea decât cea de miner şi mai riscantă decât misiunea unui soldat în Afganistan, el susţinând că a fost "o simplă metaforă". El a mai susţinut că "valul de violenţă verbală şi de atitudine, de ameninţări fizice" care i-au fost adresate confirmă faptul că "e riscant să fii politician”. Întrebat cum i s-au părut reacţiile soldaţilor, el a spus că acestea au fost "inacceptabile pentru o societate civilizată, raportate la o simplă metaforă”.

De altfel, Daniel Barbu a plecat din funcţia de ministru al Culturii, pe care a deţinut-o în guvernul Ponta, tot în urma unei afirmaţii controversate, când a comparat bugetul programului de prevenire HIV şi bugetul programelor Ministerului Culturii.

Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat, miercuri, că este necesar să se clarifice situaţia de la AEP, în condiţiile în care este o instituţie foarte importantă, dar "instabilă". „Şi acolo (la AEP – n.r.) trebuie, pentru că s-a întârziat foarte mult, este o instituţie foarte importantă şi încă instabilă. Plus că trebuie să dăm un aviz pentru domn director de acolo pe care nu îl ştim”, a precizat Liviu Dragnea.

Ana Maria Pătru a demisionat pe 15 noiembrie 2016 din funcţia de preşedinte al Autorităţii Electorale Permanente (AEP), fiind trimisă în judecată de către procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) Ploieşti, pentru trafic de influenţă şi spălare de bani. Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Bucureşti.