Cine a provocat criza alimentară mondială și ce interese stau ascunse în spatele acestui plan malefic. Acuzații la nivel înalt

Sursa foto: 21810737 © Udra11 | Dreamstime.com

A trecut mai bine de o lună de când Rusia a invadat Ucraina. Ceea ce a urmat a afectat o lume întreagă, iar specialiștii vorbesc și despre o criză alimentară, care ar putea genera riscul apariției „foametei”. În fața Consiliului de Securitate al ONU, Rusia a fost acuzată pentru această criză mondială, declanșată de război.

Invazia Rusiei în Ucraina a dus la mari schimbări, cele două state fiind importante în exportul de alimente și multe altele. Prețurile încep să crească în întreaga lume, iar criza alimentară mondială este resimțită în mai multe state europene. În fața Consiliului de Securitate al ONU, Wendy Sherman, numărul doi al diplomației americane, a susținut că Rusia este vinovată pentru această situație și tot ea este singura care o poate opri.

Președintele rus "Vladimir Putin a început acest război. El a creat această criză alimentară globală. Şi el este cel care o poate opri", a declarat numărul doi al diplomației americane, Wendy Sherman, în cursul unei ședințe a Consiliului de Securitate consacrată situației umanitare din Ucraina.

"Rusia şi preşedintele Putin poartă, singuri, responsabilitatea pentru că au declanşat războiul împotriva Ucrainei şi pentru consecinţele acestui război asupra securităţii alimentare mondiale", a declarat secretarul de stat adjunct.

Acuzațiile lansate de Sherman au fost susținute și de ambasadorul Franței la ONU.

"Agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei creşte riscul de foamete în întreaga lume. Oamenii din ţările în curs de dezvoltare sunt primii afectaţi.

Rusia va încerca cu siguranţă să ne facă să credem că sancţiunile adoptate împotriva ei sunt cele care dezechilibrează securitatea alimentară globală", a declarat ambasadorul Nicolas de Riviere.

Reprezentantul Rusiei nu este de acord cu toate aceste acuzații, ci din contră. El susține că Occidentul ar fi vinovat pentru criza alimentară, aceasta fiind determinată de sancțiunile pe care le-a impus Rusiei.

"Motivele reale ale gravelor turbulenţe de pe pieţele alimentare mondiale nu se datorează în niciun caz acţiunilor Rusiei, ci mai degrabă isteriei necontrolate a sancţiunilor occidentale împotriva Moscovei", a declarat Vasili Nebenzia.

Ucraina și Rusia, doi producători importanți de cereale

Joyce Msuya, secretarul general adjunct al ONU pentru afaceri umanitare, susține ideea că Rusia este vinovată pentru criza alimentară mondială. Mai mult, aceasta susține că invazia din Ucraina "ameninţă să înrăutăţească lucrurile pentru cele mai mari crize umanitare din lume, precum în Afganistan, Yemen şi în Cornul Africii".

"Aceste ţări luptă deja împotriva insecurităţii alimentare, fragilităţii economiilor lor, creşterii preţurilor la alimente, carburanţi şi îngrăşăminte care vor afecta grav anotimpurile actuale şi viitoare", a avertizat diplomata din Tanzania.

În cadrul discuțiile Consiliului de Securitate al ONU, David Beasley, directorul Programului Alimentar Mondial (WFP), a ținut să precizeze faptul că atât Rusia, cât și Ucraina sunt producători importanți de cereale, reprezentând "30% din exporturile mondiale de grâu, 20% din porumbul mondial şi 75% din uleiul de floarea soarelui".

Potrivit directorului WFP, aproximativ "50% din cerealele pe care le cumpăram proveneau din Ucraina și hrăneau 125 de milioane de oameni".

Statele membre UE caută variante pentru a reduce penuria de alimente cauzată de războiul din Ucraina. În cadrul summit-ului de săptămâna trecută s-a ridicat această problemă, UE și SUA dorind un angajament multilateral împotriva restricțiilor la exportul de materii prime agricole.