Evenimentul Zilei > Monden > Cine a fost Zaraza, femeia care l-a inspirat pe Cărtărescu
Cine a fost Zaraza, femeia care l-a inspirat pe Cărtărescu

Cine a fost Zaraza, femeia care l-a inspirat pe Cărtărescu

Zaraza” este un cunoscut cântec românesc, ascultat de multe ori la petreceri. Puțini știu însă că femeia frumoasă despre care vorbește cântecul a inspirat o mulțime de scriitori până în punctul în care a devenit legendă. Cine a fost Zaraza, cea care l-a inspirat pe Cărtărescu în cartea sa „De ce iubim femeile”.

Istoricii se contrazic de cele mai multe ori în privința existenței frumoasei femei care s-a transformat în legendă și a inspirat cântece de petrecere și scriitori diverși, printre care și pe Mircea Cărtărescu.  Multă lume care cunoaște cântecul celebru s-a întrebat cine a fost de fapt Zaraza. A existat ea cu adevărat?

Cine a fost Zaraza. Curtezană de lux, înzesestrată cu o frumusețe rară

Povestea Zarazei începe undeva prin 1944. Se spune că aceasta era fiica unui boier grec şi a unei ţigănci pe nume Didina. Era o tânără brunetă, cu buze senzuale și foc în privire, care uimea prin frumusețea sa. Era celebră în peisajul bucureștean la vremea aceea. Meseria ei era aceea de curtezană de lux care avea trecere doar la boierii renumiți ai vremii.  Obişnuia să poarte o rochie verde praz, cercei baroc şi pantofi împodobiţi cu ştrasuri care o făceau să nu treacă neobservată, spun cei care au studiat istoria vremii.

Citiți articolul integral în Rețete și vedete