Cinci palestinieni, dintre care doi acuzați de spionaj pentru Israel, executați în Gaza

Cinci palestinieni, dintre care doi acuzați de spionaj pentru Israel, executați în Gaza

Cinci palestienieni au fost executați, într-o mișcare politică nemaivăzută din 2007. Ministerul de Interne din Gaza a precizat că trei dintre execuții au fost prin spânzurare, iar celelalte două prin împușcare.

Oficialii din Gaza au anunțat duminică execuțiile a cinci palestinieni, dintre care doi erau acuzați de spionaj pentru Israel. Execuțiile au fost primele în Gaza într-o jumătate de deceniu și au avut loc pe fondul tensiunilor din cadrul Hamas - grup militant islamist care a preluat controlul asupra Gaza în 2007 - cu privire la infiltrarea israeliană în rândurile sale.

Trei dintre cei cinci au fost uciși prin spânzurare, iar ceilalți doi prin împușcare, a precizat Ministerul de Interne din Gaza într-o declarație. Ministerul a precizat că una dintre persoanele acuzate de spionaj a fost arestată în 2009, după ce a furnizat informații Israelului din 2001, în timp ce cealaltă a fost arestată în 2015, după ce a furnizat Israelului informații din 1991 despre locațiile militanților, fabricile de rachete și locurile de lansare a rachetelor. Ministerul nu a furnizat dovezi, iar o purtătoare de cuvânt a guvernului israelian, care de obicei nu răspunde la astfel de afirmații, a refuzat să comenteze. Celelalte trei persoane au fost acuzate de diverse infracțiuni, inclusiv crimă, viol și jaf, se arată în declarația ministerului.

Hamas și alți militanți din Gaza nu recunosc existența Israelului și atacă în mod regulat Israelul, lansând rachete spre teritoriul israelian și încurajând sau organizând atacuri ale palestinienilor în interiorul granițelor israeliene.  Israelul lansează deseori atacuri aeriene asupra Gaza; în ultimii 15 ani, sute de militanți au fost uciși, precum și peste o mie de copii și femei, potrivit înregistrărilor biroului Națiunilor Unite pentru coordonarea afacerilor umanitare, scrie New York Times. Unele dintre loviturile sale se bazează pe informații furnizate chiar de către locuitorii din Gaza.

Ne puteți urmări și pe Google News

Israel - Sancțiuni și atacuri

Israelul le interzice celor mai mulți locuitori din Gaza să intre în Israel, iar grupurile de apărare a drepturilor omului spun că cei câțiva cărora li se permite accesul în Israel - în general pentru muncă cu salarii mici sau pentru tratamente medicale rare - sunt adesea luați deoparte de către oficialii israelieni la intrare sau la ieșire și presați pentru informații. Pentru a-i descuraja pe potențialii colaboratori, Hamas a instalat afișe și bannere la principalul punct de trecere dintre Gaza și Israel, avertizându-i pe palestinieni să nu colaboreze cu Israelul.

Israelul și Egiptul au sporit restricțiile privind circulația către și dinspre Gaza în 2007, după ce Hamas a capturat teritoriul în timpul unui scurt război civil între principalele facțiuni politice palestiniene. Majoritatea locuitorilor din Gaza nu pot părăsi teritoriul pentru a merge în Israel, dar guvernul israelian permite ca câteva mii de muncitori să lucreze în Israel, iar în ultimul an a dublat numărul acestora, ridicându-l la un nivel record al ultimilor 15 ani.

Hamas - Politica de forță

În 2006, Hamas a câștigat alegerile parlamentare în Gaza și în Cisiordania, și a instalat un guvern autoritar în Fâșia Gaza la preluarea acesteia. Hamas își arestează în mod regulat criticii și restricționează mass-media, în timp ce instituțiile sale aplică principii sociale conservatoare, restricționând vânzările de alcool și interzicând femeilor să călătorească singure, fără permisiunea unei rude de sex masculin. Reporterii străini sunt uneori expulzați sau excluși pentru că cercetează subiecte pe care Hamas le consideră sensibile.

Luna trecută au izbucnit lupte între Israel și alți militanți din Gaza, dar Hamas a rămas în afara confruntării. Israelul a făcut recent mici ajustări la blocada sa, reducând unele restricții asupra comerțului din Gaza și crescând numărul de locuitori din Gaza cărora li se permite intrarea în Israel. Precaut să nu-și piardă popularitatea în Gaza, unde rata șomajului este de peste 40 %, Hamas nu vrea să facă mișcări care să determine Israelul să pună capăt acestor concesii.