După 50 de ani. Familiile israelienilor uciși la Jocurile Olimpice de la Munchen au primit despăgubiri de la guvernul german

După 50 de ani. Familiile israelienilor uciși la Jocurile Olimpice de la Munchen au primit despăgubiri de la guvernul german sursa: arhiva istorica jerusalem post

Guvernul german a ajuns la un acord cu familiile celor 11 sportivi israelieni uciși de militanți palestinieni la Jocurile Olimpice de la Munchen din 1972, au anunțat miercuri guvernele israelian și german. Familiile declaraseră că vor boicota o ceremonie comemorativă de comemorare a 50 de ani de la acest atac din cauza compensației financiare insuficiente.

În 1972, München spera să se prezinte în cea mai bună lumină posibilă la Jocurile Olimpice de vară: radiantă, tânără, modernă și cosmopolită. "Jocurile vesele" au fost brusc întrerupte atunci când teroriștii palestinieni au luat ostatici unsprezece israelieni în dimineața zilei de 5 septembrie. Doi atleți au fost uciși la începutul răpirii, nouă în zona Fürstenfeldbruck.  În 2017, în Parcul Olimpic din Munchen a fost deschis un site memorial oficial, unde sunt oferite informații despre evenimentele tragice, precum și despre cele de dinaintea și de după incident, iar victimele sunt comemorate.

Guvernele israelian și german au anunțat un acord după ce familiile au declarat că vor boicota un memorial care să marcheze atacul din 1972 din cauza a ceea ce au numit "o recompensă insuficientă”. Un acord de ultim moment a fost încheiat după luni de negocieri, iar absența familiilor sportivilor de la memorial ar fi fost o amintire amară a unei crize majore în relația modernă dintre Israel și Germania.

"Salutăm faptul că, cu puțin timp înainte de împlinirea a 50 de ani de la masacrarea atleților israelieni la Jocurile Olimpice de la Munchen, s-a ajuns la un acord pentru o anchetă istorică, asumarea responsabilităților și o despăgubire adecvată pentru familiile victimelor", au scris președintele israelian Isaac Herzog și președintele german Frank-Walter Steinmeier într-o declarație comună.

Ne puteți urmări și pe Google News

Oficiali israelieni care au vorbit sub rezerva anonimatului au declarat că, după anunțul familiilor că nu vor participa la ceremonie, biroul președintelui israelian a informat Germania că Isaac Herzog va vizita Germania așa cum era planificat, dar nu va participa la ceremonia de la Munchen. Această situație ar fi putut fi jenantă pentru Germania, iar această posibilitate a servit drept catalizator pentru găsirea unei soluții. Familiile au evocat, de asemenea, posibilitatea de a participa la o ceremonie paralelă care va avea loc la Londra la aceeași dată, au declarat oficialii.

28 de milioane de euro este despăgubirea acceptată

Suma oferită în această ultimă rundă de compensații este de 28 de milioane de euro (aproximativ 28,1 milioane de dolari), potrivit oficialilor israelieni. Cea mai mare parte a banilor provine din visteria federală, dar statul Bavaria și orașul Munchen au contribuit și ei, în semn de recunoaștere a rolului lor în tragedie.

Autoritățile germane sunt acuzate de mult timp că au greșit răspunsul la atacul de la Munchen din 5 septembrie 1972 - soldat cu moartea sportivilor și a unui ofițer de poliție german - și că au ascuns informații și documente familiilor timp de decenii. Răspunsul și consecințele sale sunt considerate una dintre cele mai mari fisuri diplomatice în relația specială pe care cele două țări au încercat să o construiască de la începerea relațiilor diplomatice în 1965, la 20 de ani de la sfârșitul Holocaustului.

Acordul a fost anunțat pentru prima dată miercuri dimineață de Gerhart Baum, un fost ministru federal de interne care a ajutat la reprezentarea familiilor victimelor ca avocat privat, cu cinci zile înainte de ceremonia de comemorare programată să aibă loc. Baum a declarat pentru DPA, agenția germană de știri, că acordul a permis "o comemorare demnă pe 5 septembrie" în prezența președinților țării și a "familiilor îndoliate care au fost de acord să participe la ceremonie în noile circumstanțe".

Insistențele președintelui Israel au ajutat

Familiile au ezitat inițial să accepte suma convenită în final, dar sub presiune și după solicitările președintelui Herzog, au fost de acord, au declarat oficialii israelieni.

De-a lungul anilor, familiile au primit în total 4,8 milioane de euro drept despăgubiri, potrivit unei note a guvernului german consultate de New York Times. Germania oferea în total 5,4 milioane de euro în compensații suplimentare pentru cei 23 de membri ai familiilor rămase. Ankie Spitzer, văduva antrenorului echipei israeliene de scrimă, Andrei Spitzer, care a murit în atac, a declarat pentru The Times în această lună că ofertele inițiale de despăgubire au fost "o glumă”.

Pe lângă faptul că nu i-au păzit în mod adecvat pe sportivi în timpul evenimentului, autoritățile germane nu au permis forțelor israeliene să ajute la salvarea sportivilor răpiți. După o tentativă de salvare eșuată - în timpul căreia militanții au ucis nouă atleți - Germania a refuzat să oprească Jocurile în ciuda cererilor guvernului israelian.

"Nu au făcut un efort minim pentru a salva vieți; nu și-au asumat un risc minim pentru a încerca să salveze oameni, nici pe ai lor, nici pe ai noștri", a spus Zvi Zamir, pe atunci șeful agenției israeliene de informații, Mossad, miniștrilor guvernului israelian la acea vreme, potrivit unei transcrieri a întâlnirii obținute de The Times și raportate pentru prima dată în această lună.

Acces la dosarele atentatului din 1972

Nu erau doar banii în joc, potrivit familiilor sportivilor, ci și faptul că Germania nu a acordat acces la dosarele privind evenimentul. Potrivit unor documente recent declasificate, văzute de The Times, autoritățile germane au ignorat avertismentele explicite privind atacul.

Pe lângă compensația financiară, Germania dorește să înființeze o comisie istorică germano-israeliană, cu acces deplin la toate dosarele, "pentru a examina toate sursele disponibile" și a veni cu o "relatare și o evaluare științifică a evenimentelor", a declarat luna aceasta biroul lui Steinmeier. Președinții ambelor țări, despre care se spune că sunt prieteni, s-au implicat în negocierile privind despăgubirile.

"Gândurile mele se îndreaptă către familiile îndoliate", a spus Steinmeier în declarație. "Sunt recunoscător și ușurat că s-a găsit o soluție care deschide ușa pentru o comemorare comună. De asemenea, îi mulțumesc prietenului și colegului meu Isaac Herzog pentru încrederea și angajamentul său și pentru că a menținut deschisă conversația."