Cinci miniștri au semnat pentru o nouă rută de gaze din Azerbaidjan către Europa

Cinci miniștri au semnat pentru o nouă rută de gaze din Azerbaidjan către EuropaSursa foto: dreamstime.com

Președintele bulgar Rumen Radev a fost gazda inițiativei Solidarity Ring, al cărei scop este de a permite gazului din Azerbaidjan să ajungă în România, Slovacia și Ungaria prin Bulgaria. Președintele Azerbaidjanului, Ilham Aliyev, a sosit special la Sofia pentru semnarea Memorandumului, la invitația lui Radev.

Astfel, marți, la câteva minute după ora 12, cinci miniștri au transformat în realitate noul traseu al gazelor azere. Și-au pus semnătura ministrul energiei din România, Virgil-Daniel Popescu, ministrul afacerilor externe din Ungaria, Peter Szijiarto, ministrul economiei din Slovacia, Karel Hirman, și ministrul energiei din Azerbaidjan, Parviz Shahbazov, precum și gazda din Bulgaria - ministrul Rosen Hristov.

Esența inițiativei este creșterea capacității rețelelor de transport de gaze din aceste țări fără a construi noi gazoducte. Specialiștii au spus că este vorba despre transferul a 5 miliarde de metri cubi de gaz azer, iar investițiile pentru creșterea capacității sunt de aproximativ 1 miliard de euro.

Președintele Aliyev, la fel ca toți miniștrii care s-au deplasat la Sofia, au mulțumit pentru această inițiativă. Ilham Aliyev l-a felicitat pe Radev pentru crearea echipei și pentru realizarea ideii de a permite gazului azer să ajungă în Europa Centrală și de Est.

Nou acord istoric pentru circuitul gazului

Șeful statului bulgar a spus că Azerbaidjanul este un partener strategic și de încredere, de la care primim gaze de mai bine de un an în baza unui contract semnat în urmă cu 10 ani. Radev a amintit că anul trecut Azerbaidjanul a încheiat un contract cu Comisia Europeană pentru furnizarea de cantități suplimentare, adică pentru dublarea resurselor. Marea întrebare a rămas - cum, în ce mod, aceste cantități pot să ajungă în Europa, au fost stabilite termene îndepărtate în timp, a explicat el, și i-a felicitat pe miniștri pentru organizare și rapiditatea cu care au implementat inițiativa, întrucât asta este o chestiune de securitate a livrărilor, iar realizarea proiectului va avea loc în cel mai rapid și mai ieftin mod cu putință. El a mulțumit în mod expres președintelui Comisie Europene, Ursula von der Leyen, comisarului european pentru energie, Kadri Simson, precum și Turciei și Greciei, pentru că fără ele acest proiect nu ar fi fost fezabil.

Războiul din Ucraina ne-a determinat să căutăm noi dimensiuni de solidaritate, noi modalități de aprovizionare, să recroim harta logistică internațională, această inițiativă este un exemplu de succes, ne promovează parteneriatul de succes, va duce la creșterea capacității țărilor care transportă gaze, a spus președintele bulgar. Asta ridică nivelul ambițiilor noastre, începem să vorbim despre alte proiecte - pentru a transfera energia viitorului - hidrogenul verde, a adăugat el.

Radev a dat și o știre - autoritatea bulgară de reglementare - Comisia de Reglementare în Energie și Apă - a confirmat licența europeană de comercializare a gazelor de la SOCAR. “Felicitări, domnule președinte”, i s-a adresat el lui Aliyev și i-a propus să căutăm împreună cele mai bune soluții pentru regiunea noastră.

La rândul său, Aliyev a declarat că Azerbaidjan este un partener cu adevărat de încredere al Europei și a amintit că țara sa a semnat cu 9 țări europene pentru livrări.

Securitatea energetică nu poate fi realizată niciodată într-o singură țară. Securitatea trebuie realizată în regiune și în întreaga Europă, iar Bulgaria lucrează activ în acest sens. Acest lucru a fost declarat de ministrul interimar al energiei de la Sofia, Rosen Hristov, care a participat la ceremonia de semnare a unui Memorandum privind inițiativa comună Solidarity Ring (STRING), care are în vedere creșterea securității aprovizionării cu gaze naturale pentru Uniunea Europeană și regiunea Europei Centrale și de Sud-Est.

Pas important pentru securitatea energetică

„Provocările globale cu care ne confruntăm în ultimele luni necesită un efort global. Nu contează cât de puternică este economia unei țări sau așezarea sa geografică, dacă dorim să obținem securitate, trebuie să lucrăm pentru securitatea aprovizionării cu energie și o tranziție ecologică”, a spus ministrul Hristov.

El a descris memoriul semnat drept un „pas serios pentru îmbunătățirea securității energetice”.

„Am arătat că, împreună, țările din regiune pot întâmpina provocările și pot face față”, a adăugat ministrul bulgar al energiei.

Miniștrii Ungariei și Slovaciei au spus că țările lor depind de o singură rută și de un singur furnizor - primesc doar gaz rusesc.

Ministrul de externe al Ungariei, Peter Szijjártó, a declarat că operatorii rețelelor de gaze ar trebui să-și facă treaba internă, dar a cerut în mod expres finanțare de la Comisia Europeană.

sursa: RADOR / 24chasa.bg

Ne puteți urmări și pe Google News