Cinci întrebări ale căror răspunsuri ne ajută să înțelegem mai bine asasinarea lui Abraham Lincoln

Cinci întrebări ale căror răspunsuri ne ajută să înțelegem mai bine asasinarea lui Abraham LincolnSursa foto: Pixabay

Abraham Lincoln a fost președintele Statelor Unite ale Americii în perioada 1861 - 1865. A făcut multe pentru statul în fruntea căruia a fost pus, reușind să desființeze sclavia, să modernizeze SUA, dar și să susțină guvernul federal. Șeful de stat și-a găsit sfârșitul în circumstanțe suspecte, fiind asasinat.

Președintele american Abraham Lincoln a fost văzut ultima dată în viață pe 14 aprilie 1865, când a plecat la Teatrul Ford din Washington, să vizioneze piesa „Vărul nostru american”. În acea zi, șeful statului american a fost asasinat, iar evenimentul a șocat întreaga lume. Abraham Lincoln se afla în loja prezidențială atunci când a fost împușcat în ceafă. Asasinul era un actor, John Wilkes Booth, care a folosit un revolver Derringer de calibru 44.

După ce l-a împușcat pe președinte, actorul a sărit din lojă pe scena teatrului, strigând „sic semper tyrannis!”, în traducere, „așa li se va întâmpla întotdeauna tiranilor”. În momentul în care a sărit din lojă, actorul și-a rupt piciorul, însă a reușit să fugă. Abraham Lincoln nu a murit pe loc. Imediat după ce a fost împușcat, președintele a fost dus într-o casă din apropiere, unde s-a stins din viață în dimineața zilei următoare, la ora 7.22.

John Wilkes Booth a fost capturat de soldați și a avut aceeași soartă ca a președintelui, fiind și el împușcat. Alte patru persoane suspecte au fost de asemenea ucise.

Asasinarea lui Abraham Lincoln a ridicat multe semne de întrebare. Iată 5 răspunsuri care te ajută să înțelegi cum a fost ucis un președinte

1. Ce făceau Serviciile Secrete când Abraham Lincoln era împușcat în ceafă?

Ironia sorții face ca la acea vreme Serviciile Secrete să nu fie înființate încă. Cu doar o seară înainte de a merge la teatru, președintele Americii a semnat un decret pentru înființarea acestora. Ele ar fi putut să îi salveze viața, însă nu a fost să fie aceasta soarta lui Lincoln.

2. De ce garda de corp a președintelui nu supraveghea loja?

Se pare că Abraham Lincoln era cu adevărat un ghinionist. Pe lângă faptul că Serviciile Secrete nu erau înființate încă, noua gardă de corp era un iresponsabil. Bărbatul, pe nume John Parker, a reușit să devină cunoscut prin modul în care a acționat în seara în care președintele era împușcat în ceafă. În timpul pauzei dintre acte, garda de corp a președintelui s-a dus până la barul de lângă teatru să servească un pahar de alcool. Se pare că acesta s-a lungit mai mult decât preconizase, așa că șeful de stat a rămas vulnerabil și fără apărare.

3. Cine mai era în lojă cu Abraham Lincoln?

În lojă cu președintele mai erau patru persoane, însă doar una singură a încercat să îi sară în ajutor. Diplomatul Henry Reed Rathbone era alături de Abraham Lincoln, însă nu a reușit să facă mare lucru pentru salvarea acestuia. Imediat după ce l-a împușcat pe șeful de stat, Booth l-a tăiat pe braț pe diplomat. Bărbatul și-a revenit, însă a rămas cu un stres post-traumatic. În 1883, chiar înainte Crăciun, acesta și-a ucis soția, care fusese și ea în lojă în momentul asasinării. A încercat să se înjunghie și el, însă a supraviețuit. Restul vieții l-a petrecut într-un azi. Cea de-a patra persoană care se afla în lojă în momentul asasinării președintelui este chiar soția acestuia, Mary Tood Lincoln, care a avut și ea nevoie de îngrijiri de specialitate din cauza șocului provocat de eveniment.

4. Care au fost ultimele cuvinte ale președintelui Americii?

Cu puțin timp înainte de a fi asasinat, Abraham Lincoln și-a luat soția de mână. Acest gest era considerat unul scandalos, așa că prima doamnă și-a făcut griji cu privire la ceea ce ar putea spune restul persoanelor aflate în lojă. Președintele însă a liniștit-o, șoptindu-i că „n-o să-și facă nicio părere”.

5. Cine a fost, de fapt, asasinul lui Abraham Lincoln?

Asasinul lui Lincoln a fost actorul John Wilkes Booth, un simpatizant confederat. Acesta a lansat amenințări la adresa președintelui și înainte ca asasinarea să aibă loc. Pe 9 noiembrie 1863, cu doi ani înainte să comită crima, actorul de la Teatrul Ford a jucat în piesa „Inima de marmură”. Șeful statului american și soția acestuia au fost prezenți la acea reprezentare, ba chiar Abraham Lincoln a vorbit public despre acest incident. Actorul s-a folosit de replicile din piesa de teatru pentru a arunca insulte la adresa președintelui. Atunci când a rostit cea de-a treia insultă, acesta a arătat cu degetul către președinte.

Ne puteți urmări și pe Google News