Cinci elevi din Craiova, selectati pentru prima scoala de vara "Oxford for Romania"

Cinci elevi din Craiova, selectati pentru prima scoala de vara "Oxford for Romania"

Un numar de 21 de liceeni din România merg pentru o săptămână la Oxford. Aici va avea loc o școală de vară, unde elevii vor avea ocazia sa vada ce se învață la cea mai prestigioasă instituție de învățământ din lume, dar și cum este viața în campusul universitar. Inițiativa a venit din partea a trei profesori români, care predau acolo, cu sprijinul partenerilor. Între cei 21 de liceeni se află și cinci elevi din Craiova.

Prima școală de vară organizată la Oxford exclusiv pentru liceenii din România va avea loc între 28 august și 4 septembrie. Anul acesta au fost primite peste o sută de aplicații de la elevi din toată țara. Dintre aceștia, 21 de elevi originari din zece orașe au fost admiși și vor călători la sfârșitul lunii august în Marea Britanie.

Dr. Monica Enescu, Dr. Ciprian Ploștinar și Șandor Kruk (Drd) au dorit să ofere unui număr de 21 elevi de liceu cu potențial academic și mijloace materiale modeste șansa de a experimenta pentru o săptămână mediul universitar de la Oxford. Cinci elevi din Craiova vor pleca la Oxford, pentru o săptămână. Liceenii sunt elevi la Colegiul National Fratii Buzesti, respectiv Carol I. 

 

Programul școlii de vară „Oxford for Romania” va include cursuri multidisciplinare, seminarii, ateliere și tutoriale „1 la 1” inspirate de modelul de predare folosit în mod tradițional la Oxford. Astfel, pe lângă cei trei cercetători care au inițiat proiectul, vor fi implicați în această inițiativă alți 19 membri ai comunității românești, având roluri de lectori, responsabili logistică sau lideri de activități. Toți cei implicați în organizarea acestei școli de vară își oferă cunoștințele și timpul în mod voluntar, neremunerat.

„Dincolo de cunoștințele dobândite, obiectivul principal al școlii de vară este acela de a-i ajuta pe cursanți să-și definească perspectivele pentru viitor și să cunoască specialiști cu un parcurs academic și carieră profesională de excepție. Nu în ultimul rând, școala va servi ca bază pentru un program de mentorat la distanță menit să-i sprijine pe foștii cursanți în deciziile educaționale și profesionale ulterioare”, explica inițiatorii programului.

În completarea cursurilor, programul școlii de vară conține o selecție de activități recreative și de educație alternativă, menite să-i ajute pe cursanți să experimenteze stilul de viață̆ al unui student la Oxford: vizite la colegii şi muzee, seri de film/teatru, activități sportive și o excursie la Londra.

Comunitatea românilor de la Universitatea Oxford este formată din peste 120 de studenți și 50 de cercetători. „Ne propunem să mobilizăm acest potențial profesional pentru a aduce anual aici un grup de tineri talentați din medii defavorizate. România are mulți elevi excepționali ale căror aspirații profesionale sunt limitate de situația materială și de un sistem de învăţământ marcat de lipsuri și incapabil să îi inspire. Dorim ca școala de vară "Oxford for Romania" să fie un pas decisiv pentru ei spre o carieră academică de succes. De asemenea, sperăm ca printre absolvenții școlii să se regăsească viitori leaderi care să contribuie la schimbarea în bine a societății românești”, a spus Dr. Monica Enescu, cercetător în Imagistica Medicală.

Cheltuielile legate de transportul și de cazarea participanților sunt asigurate prin burse integrale. Fondurile necesare provin atât din Marea Britanie, cât și din România, diverse fundații și societăți comerciale, dar și donatori individuali în urma unei campanii publice organizate online.

Lista participanților admiși la prima ediție a școlii de vară „Oxford for Romania” 2016:

Albu Ionuț Alexandru, Colegiul Național „Frații Buzești”, Craiova

Ciuvăț Roberta Maria, Colegiul Național „Frații Buzești”, Craiova

Deaconu Ramona-Marinela, Colegiul Național „Ion Minulescu”, Slatina

Dojan Sorin, Colegiul Național „Frații Buzești”, Craiova (bursă parțială)

Florea Dacian, Colegiul Național „Aurel Vlaicu”, Orăștie

Găman Ștefan, Liceul „Mircea Eliade”, Lupeni

Găman Bogdan, Liceul „Mircea Eliade”, Lupeni

Ghimpețeanu Andra-Teodora, Colegiul Național „Carol I”, Craiova

Hetea Oliviu Ioan, Colegiul Economic, Cluj

Horhat Răzvan Cătălin, Liceul Teoretic “Avram Iancu”, Cluj

Hurchi Florentina-Mihaela, Liceul Teoretic „Ioan Petruș”, Otopeni

Ioniță Oliver Petre, Colegiul Național „Ion C. Brătianu”, Mioveni

Kelner Alex-Andrei, Colegiul Național „Vasile Lucaciu”, Baia Mare

Leontică Sebastian, Colegiul Național „Petru Rareș”, Piatra Neamț (bursă parțială)

Manda David-Loren, Colegiul Național „Frații Buzești”, Craiova

Nițu Samuel-Daniel, Colegiul Național „Ion C. Brătianu”, Pitești

Oțelea Adriana Maria, Colegiul Național „Ion C. Brătianu”, Pitești (bursă parțială)

Roca Ioana-Maria, Colegiul Național „Petru Rareș”, Piatra Neamț

Șerdean Rareș-Andrei, Colegiul Economic, Cluj

Simion Teodora Elena, Colegiul Național „Ion C. Brătianu”, Pitești

Trifu Amelia, Colegiul Național de Artă „Ion Vidu”, Timișoara.