Cinci alimente care lupta cu gripa

Cinci alimente care lupta cu gripa

Ca sa rezistati mai bine la atacul virusurilor ce duc la gripe sau raceli, mancati carne de vita, ciuperci, cartofi dulci.

Carnea de vita, bogata in zinc, cartofii dulci, cu un continut mare de vitamina A, sau ciupercile, care regenereaza celulele albe, sunt de baza in sezonul rece pentru a va proteja impotriva virusurilor sau a bacteriilor, va sfatuiesc specialistii americani, citati pe site-ul www.prevention.com.

Pentru a va intari sistemul imunitar mai puteti bea multe ceaiuri. Cand le preparati, aveti grija sa agitati continuu pliculetele in cana, pentru a elibera de cinci ori mai multi antioxidanti decat daca le-ati prepara fara sa „agitati”.

Carnea de vita ajuta celulele albe. Deficienta de zinc este des intalnita in randul vegetarienilor sau a persoanelor care au renuntat la consumul de carne de vita.

Specialistii va avertizeaza ca cea mai mica deficienta de zinc poate creste considerabil riscul de infectii. Acest lucru se explica prin faptul ca zincul are un rol important in dezvoltarea celulelor albe, care recunosc si distrug bacteriile sau virusurile, apreciaza cercetatorii americani de la „The Scripps Research Institute”.

Pentru a va asigura 30% din necesarul zilnic de zinc, nu este nevoie decat de aproximativ 90 de grame de carne de vita. Ca alternative, aveti la indemana carnea de gaina, cerealele fortificate, iaurtul sau laptele.

Cartofii dulci va intaresc rezistenta pielii. Cel mai mare organ din corp, pielea joaca un rol foarte important in apararea organismului impotriva infectiilor. Dar asta se intampla numai daca este sanatoasa, iar pentru acest lucru are nevoie de vitamina A, sugereaza nutritionistii.

„Aceasta vitamina ajuta la regenerarea tesutului conectiv, care leaga pielea de oase”, explica David Kitz, director al Centrului de Cercetare si Preventie Yale-Griffin, din Derby.

Cea mai buna sursa de vitamina A sunt alimentele bogate in betacaroten, pe care organismul le transforma in vitamina A. Nutritionistii va sfatuiesc sa consumati cartof dulce, denumit si batata, care nu are nimic in comun cu un cartof obisnuit. Are, insa, o cantitate considerabila de betacaroten. Ati putea consuma si morcovi sau dovlecei preparati sub forma de placinta ori piureuri.

Ciupercile fac celulele albe mai agresive. „Studiile anterioare arata ca aceste alimente cresc numarul celulelor albe si le fac mult mai agresive in fata agentilor patogeni”, spune Douglas Schar, director al Institutului de Medicina Naturista din Washington.

Ciupercile vor stimula sistemul imunitar indiferent de modul de preparare. „Le puteti arde si tot ar avea un efect benefic asupra imunitatii”, apreciaza Schar.

Ceaiurile elimina radicalii liberi. Atunci cand sistemul imunitar lupta impotriva microbilor si incearca sa refaca raul facut, elibereaza anumiti compusi periculosi, numiti radicali liberi. Acestia pot distruge celulele si dauneaza ADN-ului, accelerand procesul de imbatranire si intermediind aparitia cancerului.

Antioxidantii pot, insa, scapa organismul de radicalii liberi. Cele mai bune surse: fructele si legumele, in special cele colorate. Benefice si bogate in astfel de substante sunt si ceaiurile, mai ales cele verzi si negre.

Pentru a obtine cat mai multi antioxidanti, agitati pliculetul de ceai in timp ce-l pregatiti. Studii de ultima ora arata ca pliculetele care se agita in ceasca elibereaza de cinci ori mai multi polifenoli (antioxidanti din ceai) decat pliculetele lasate nemiscate.

Chefirul aduce in organism bacterii „bune”. Mucoasa stomacului „adaposteste” milioane de bacterii bune, care tin la distanta microbii daunatori.

Din pacate, anumite medicamente, cum sunt antibioticele, elimina si aceste bacterii cu rol benefic, lasand organismul vulnerabil. Aici intervin produsele lactate fermentate, care contin culturi de bacterii bune ce le vor inlocui pe cele distruse.

AVERTIZARE Virusul gripal va fi mai agresiv Doctorii estimeaza ca, in aceasta iarna, vor fi inregistrate mai multe cazuri de gripa comparativ cu anul trecut. Asta pentru ca in acest an circula o noua tulpina de virus, la care imunitatea oamenilor este mai scazuta.

Este vorba despre tulpina numita „Solomon Islanda”.

Vaccinul antrigripal recomandat de Organizatia Mondiala a Sanatatii pentru sezonul rece 2007-2008 are in compozitie aceasta noua tulpina, asa ca cei care se vaccineaza vor fi protejati. „Ne asteptam ca, fiind o tulpina noua, numarul de imbolnaviri sa fie putin mai mare, intrucat populatia nu are o imunitate inalta.

Aceasta tulpina nu e foarte diferita de Noua Caledonie, care a circulat mai multe sezoane in Romania si Europa”, a declarat seful Centrului National de Referinta pentru Gripa, Viorel Alexandrescu.

Gripa are un debut brusc cu febra mare, durere mare de cap, tuse persistenta si dureri musculature. Boala se poate manifesta mai agresiv la copii, debutul fiind astenie, febra, convulsii, frisoane, chiar si diaree.

Ne puteți urmări și pe Google News