Evenimentul ZileiSocialCimitirul Eroilor din Valea Uzului încinge spiritele. Maghiarii toarnă gaz pe foc

Cimitirul Eroilor din Valea Uzului încinge spiritele. Maghiarii toarnă gaz pe foc

Cimitirul Eroilor din Valea Uzului încinge spiritele. Maghiarii toarnă gaz pe foc
Cu câteva zile înainte de cinstirea Zilei Eroilor, 6 iunie 2019, autoritățile din Covasna și Harghita, incită la ură interetnică cu ocazia zilei de 6 iunie, când românii își omagiază eroii.

De exemplu, Primăria Sânmartin a emis un ordin, prin care accesul publicului a fost interzis pentru următoarele săptămâni, în incinta Cimitirului Eroilor din Valea Uzului, perioada de interdicție suprapunându-se cu ziua de 6 Iunie, când românii își cinstesc eroii.

Imediat, ordinul abuziv a fost atacat de prefectul de Harghita la Tribunalul Harghita și s-a obținut suspendarea acestuia, consecința fiind aceea că cimitirul va rămâne deschis.

La scurt timp, Consiliul Judeţean Covasna a contraatacat și a anunțat că va organiza la Valea Uzului, chiar în data de 6 iunie 2019, o ședință de lucru, pentru a se adopta o rezoluție cu privire la așa zisul abuz comis de Primăria Orașului Dărmănești de a amenaja în Cimitirul Eroilor, și o zonă a eroilor români, așa cum a fost în urmă cu mai mulți zeci de ani. Între timp, crucile eroilor români au dispărut și au fost reamplasate acum, fapt ce a stârnit reacția unor extremiști unguri care le-au acoperit cu saci pentur gunoiul mejarer.

Și românii se duc de 6 iunie la Valea Uzului

Reprezentanţii mai multor asociații și organizaţii româneşti au anunţat, care omagiază cultul eroilor, au anunțat că în data de 6 iunie vor fi prezenți la Valea Uzului, unde vor depune coroane de flori și vor cinsti memoria soldaților care au fost uciși pe front.

Prezența Jandarmeriei Române va fi una numeroasă în zona respectivă, tocmai pentru a se evita un conflict interetnic.


Accesează: