27% dintre români fumează. "SCUMPIREA ţigărilor cu 10% ar scădea cu 4% numărul de fumători. Avem o legislaţie prea libertină"
- Geta Neacsu
- 7 octombrie 2012, 19:21
România are la ora actuală aproximativ 1 milion de pacienţi astmatici, 5 milioane de potenţial bronşitici şi mai bine de un sfert din populaţie (27%) cu dependenţă nicotinică, reiese din cifrele Societăţii Române de Pneumologie (SRP), prezentate astăzi, cu ocazia Zilei Pneumologiei Româneşti.
"Puţini dintre românii care tuşesc trei luni pe an, zilnic, îşi pun problema că ar putea avea o boală pulmonară. Pun tusea pe seama fumatului şi nu caută tratament", a avertizat prof. dr. Florin Mihălţan, preşedintele Societăţii Române de Pneumologie. Medicul Florin Mihălţan a mai atenţionat asupra faptului că numărul fumătorilor e în continuare foarte mare: circa 27% din populaţie."Avem o legislaţie foarte permisivă, cu fisuri, care permite un adevărat libertinaj în spaţiile publice în ceea ce priveşte fumatul". El a anunţat că în urma publicării pictogramelor pe pachetele de ţigări până la 6% dintre românii fumători s-au lăsat de ţigări. Nu este însă suficient pentru a ajunge la un nivel apropiat de cel al statelor din vestul Europei la acest capitol. "Fiecare creştere cu 10% a preţului ţigărilor ar duce la o scădere cu 4% a numărului de fumători. Trebuie să combatem fumatul, nu fumătorii. Avem totuşi 73% de fumători pasivi", a adăugat specialistul. În ceea ce priveşte cazurile de cancer pulmonar din ţara noastră, anual se estimează că 30.000 de români fac boala (85% din cauza fumatului), iar cei mai mulţi se sting destul de repede, mai ales din cauza faptului că li se depistează în stadii tardive.