CIA: Experimente secrete și control mental. Proiectul MK-Ultra

CIA: Experimente secrete și control mental. Proiectul MK-UltraCIA, MKUltra sursa foto arhiva companiei

Proiectul MK-Ultra, desfășurat de CIA, a fost o serie de experimente clandestine menite să studieze utilizarea potențială a drogurilor pentru controlul minții, colectarea de informații și tortura psihologică. În cadrul acestui program, agenția a efectuat sute de experimente pe cetățenii americani, fără cunoștința sau consimțământul acestora.

Deși activitățile au avut loc între 1953 și 1973, detaliile au devenit publice abia în 1975.

Războiul Rece și MK-Ultra

În contextul Războiului Rece, în anii 1950 și 1960, guvernul american se temea că agenții sovietici, chinezi și nord-coreeni foloseau tehnici de control al minții asupra prizonierilor americani. Astfel, în 1953, Allan Dulles, directorul CIA, a aprobat Proiectul MK-Ultra. Acesta urmărea dezvoltarea unor metode de control al comportamentului uman prin droguri și alte tehnici psihologice. Programul a implicat peste 150 de experimente cu droguri psihedelice, paralizante și terapie cu electroșocuri. Subiecții, de multe ori, nu erau conștienți că participă la aceste studii.

Majoritatea experimentelor s-au desfășurat în universități, spitale și închisori din SUA și Canada, între 1953 și 1964. CIA a distrus majoritatea documentelor legate de MK-Ultra când programul a fost încheiat în 1973.

CIA, LSD și controlul minții

CIA a început să experimenteze cu LSD sub direcția chimistului Sidney Gottlieb. El credea că LSD ar putea fi folosit pentru spălarea creierului sau tortura psihologică. Sub auspiciile MK-Ultra, CIA a finanțat studii la Universitatea Columbia, Universitatea Stanford și alte colegii. După o serie de teste, LSD a fost considerat prea imprevizibil pentru contrainformații. MK-Ultra a inclus și experimente cu MDMA, mescalină, heroină, barbiturice, metamfetamină și psilocibină.

În cadrul unei sub-operațiuni denumite "Midnight Climax", CIA a angajat femei ușoare pentru a atrage bărbați în "case sigure" unde aceștia erau drogați cu LSD. Agenții observau efectele din spatele oglinzilor unidirecționale. Majoritatea acestor experimente au avut loc în San Francisco, Marin County și New York City, sub o supraveghere minimă.

Un incident notabil îl implică pe Frank Olson. Olson a fost un om de știință al CIA, care a ingerat accidental LSD într-un cocktail la o întâlnire a agenției în 1953. La scurt timp după aceea, Olson a căzut de la fereastra unui hotel din New York City, într-un caz considerat inițial suicid. O autopsie ulterioară a relevat răni suspecte, alimentând teorii conspiraționiste care sugerează că Olson ar fi fost asasinat de CIA. Familia sa a primit o compensație de 750.000 de dolari și scuze oficiale de la președintele Gerald Ford și directorul CIA, William Colby.

Participanți notabili la experimentele MK-Ultra

Ken Kesey, autorul romanului „Zbor deasupra unui cuib de cuci”, a participat voluntar la experimentele cu LSD în timp ce era student la Universitatea Stanford. Experiențele sale au inspirat cultura hippie și scena drogurilor psihedelice din anii 1960. Alte persoane notabile care au participat voluntar sunt Robert Hunter, Ted Kaczynski (Unabomber, criminal în serie) și James Joseph „Whitey” Bulger.

În 1974, jurnalistul Seymour Hersh a expus experimentele ilegale ale CIA, declanșând o serie de investigații. Președintele Ford a înființat Comisia Rockefeller pentru a investiga activitățile ilegale ale CIA. Senatorul Frank Church a condus o comisie care a descoperit mii de documente despre MK-Ultra. Aceste dezvăluiri au condus la un ordin executiv în 1976, care interzicea experimentarea cu droguri pe subiecți umani fără consimțământ informat, potrivit CIA.gov.