CHRISTIAN MITITELU: Lupta cu barilul

CHRISTIAN MITITELU: Lupta cu barilul

Va trebui să ne luăm gândul de la o ieftinire a petrolului.

Cererea creşte continuu, oglindind setea de petrol a economiilor asiatice (inclusiv cele producătoare din Golful Persic!). Oferta nu ţine pasul. Producţia OPEC stagnează, cea din Rusia - care a acoperit consumul crescând din China şi India - şi-a atins limitele. La insistenţele americanilor, Arabia Saudită îşi sporeşte exporturile, dar prea puţin spre a influenţa preţul.

Instabilitatea politică contribuie la criză. Irakul încă nu produce cât ar putea. În Nigeria, insurgenţii sabotează sondele. Iranul nu a investit în tehnologie din cauza sancţiunilor. Deşi rezerve există, producătorii ezită să foreze din naţionalism economic sau pentru că se tem de politica occidentalilor de a limita dependenţa de petrol ori emisii de carbon.   În ţările OECD, grosul petrolului se duce pe transport. Guvernele europene au încurajat consumul de motorină. Cererea de benzină a scăzut, dar situaţia în ansamblu nu s-a îmbunătăţit, deoarece s-a creat o penurie de motorină.

Ţările asiatice care subvenţionau consumatorii desfiinţează treptat acest sprijin. Ultima care liberalizează parţial preţurile la carburanţi cu riscurile sociale aferente este China. Scopul ar fi de a tempera cererea. Vorbim însă de numai 50 de milioane de chinezi motorizaţi, care plătesc 64 de cenţi pe litru. În SUA, unde nu există subvenţii, preţul este de un dolar la litru. În Arabia Saudită, 12 cenţi, în Venezuela, numai 5. Desigur, subvenţionat. Unii susţin că scumpirea petrolului ar fi opera speculanţilor. Există o dependenţă între preţul ţiţeiului (exprimat în dolari) şi cursul monedei americane. Când dolarul scade, preţul creşte. Investitorii, nemulţumiţi de declinul dolarului, se orientează spre petrol. Cumpără contracte, sperând că valoarea lor va creşte. Alţii însă vând contracte de petrol încă neachiziţionat, în speranţa că îl vor putea procura mai ieftin înainte de termenul de livrare. Există, deci, şi investitori care cred într-o ieftinire. Dacă va veni, va fi temporară şi nu va potoli setea noilor însetaţi, decât dacă se echilibrează cererea şi oferta.

Citiţi şi: Duelul energiilor alternative

Ne puteți urmări și pe Google News